Simptom HIV Lelaki dan Perempuan Yang Tidak Boleh Diabaikan

Apakah simptom HIV bagi lelaki dan perempuan yang perlu dikenali pasti di peringkat awal?

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda berkenaan dengan simptom HIV yang perlu anda tahu.

Baca juga:

Apa itu HIV?

HIV (Human Immunodeficiency Virus) adalah virus yang memusnahkan sistem ketahanan badan seseorang dan menyebabkan AIDS.

Ini boleh mengakibatkan pesakit mudahh mendapat jangkitan kuman dan kanser. Di Malaysia, pesakit HIV dilaporkan meningkat setiap tahun.

Kes pertama yang dilaporkan adalah pada tahun 1986. Dan yang terkini jangkitan HIV sehingga tahun lalu dilaporkan seramai 69,589 termasuk 3,177 kes baru.

Apa yang mengejutkan, sebanyak 90 peratus penghidap HIV adalah dari golongan lelaki atas faktor terbesar kerana penggunaan jarum untuk suntikan bagi penagihan dadah dan amalan seks tidak selamat terutama melibatkan golongan homoseksual.

Beza HIV dan AIDS

HIV adalah sejenis virus yang menyerang sistem pertahanan badan manusia dan mendedahkan seseorang kepada AIDS. Dijangkiti HIV tidak semestinya mengalami AIDS.

AIDS merupakan gejala sekumpulan penyakit yang menyerang sistem pertahankan badan manusia setelah seseorang itu dijangkiti HIV.

Cara diagnos HIV

1. Ujian darah

Buat ujian darah untuk HIV di hospital atau klinik kesihatan. Darah akan dihantar ke makmal, dan hasilnya boleh mengambil masa beberapa hari.

2. Ujian HIV pantas

Doktor anda mungkin menggunakan ujian pantas, yang melibatkan sama ada tusukan jari atau air liur. 

Anda boleh mendapatkan keputusan dalam masa 10 hingga 20 minit dengan pengesahan oleh ujian makmal.

3. Ujian diri HIV

Menggunakan teknologi yang sama seperti ujian HIV pantas, ini adalah ujian tusukan jari yang boleh anda lakukan di rumah atau di mana-mana sahaja. Hasilnya mengambil masa kurang daripada 15 minit.

Jenis peringkat simptom HIV

Umumnya, terdapat beberapa peringkat HIV yang perlu anda tahu. Berikut adalah penjelasan lengkapnya:

1. Jangkitan HIV Akut

Jangkitan HIV akut adalah peringkat awal jangkitan HIV, dan ia biasanya berkembang dalam masa 2 hingga 4 minggu selepas jangkitan HIV. 

Pada masa ini, sesetengah orang mempunyai simptom seperti selesema, demam, sakit kepala dan ruam. 

Pada peringkat akut jangkitan, HIV membiak dengan cepat dan merebak ke seluruh badan. Virus ini menyerang dan memusnahkan sel CD4 yang melawan jangkitan ( limfosit T CD4 ) sistem imun. 

Semasa peringkat jangkitan HIV akut, tahap HIV dalam darah adalah sangat tinggi, yang meningkatkan risiko penularan HIV.

2. Jangkitan HIV Kronik

Tahap kedua jangkitan HIV ialah jangkitan HIV kronik (juga dipanggil jangkitan HIV tanpa gejala atau kependaman klinikal). 

Pada peringkat ini, HIV terus membiak dalam badan tetapi pada tahap yang sangat rendah. Orang yang mempunyai jangkitan HIV kronik mungkin tidak mempunyai sebarang gejala berkaitan HIV. 

3. AIDS

AIDS adalah peringkat terakhir jangkitan HIV yang paling teruk. Oleh kerana HIV telah merosakkan sistem imun dengan teruk, badan tidak dapat melawan jangkitan oportunistik . 

Jangkitan oportunistik ialah jangkitan dan kanser berkaitan jangkitan yang berlaku lebih kerap atau lebih teruk pada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah berbanding orang yang mempunyai sistem imun yang sihat.

Individu yang mempunyai HIV di diagnosis dengan AIDS jika mereka mempunyai kiraan CD4 kurang daripada 200 sel/mm3 atau. Tanpa rawatan, penghidap AIDS biasanya bertahan kira-kira 3 tahun.

Simptom HIV mengikut peringkat

Setiap peringkat HIV mempunyai simptom HIV yang tertentu seperti:

1. Peringkat pertama

Kebanyakan orang sukar untuk mengenal pasti mereka telah dijangkiti HIV. 

Tetapi mereka mungkin mengalami gejala tersebut dalam masa 2 hingga 4 minggu selepas mereka mendapat virus. 

Ini adalah apabila sistem imun badan anda mula bertindak balas. Proses ini dipanggil sebagai sindrom retroviral akut atau jangkitan HIV primer.

Simptm HIV peringkat ini adalah serupa dengan penyakit virus lain, dan ia sering dibandingkan dengan selesema. 

Ia biasanya bertahan satu atau dua minggu dan kemudian hilang. Simptom HIV ini termasuk seperti:

 • Sakit kepala
 • Keletihan
 • Sakit otot
 • Sakit tekak
 • Nodus limfa bengkak
 • Ruam merah yang tidak gatal, biasanya pada badan anda
 • Demam
 • Ulser (luka) dalam mulut, esofagus, dubur, atau alat kelamin anda

Jika anda mempunyai simptom seperti ini dan mungkin telah bersentuhan dengan seseorang yang mempunyai HIV dalam tempoh 2 hingga 6 minggu yang lalu, segera berjumpa doktor dan lakukan ujian darah HIV.

Ujian awal adalah penting kerana dua sebab. Pertama, pada peringkat ini, tahap HIV dalam darah dan cecair badan anda adalah sangat tinggi. 

Kedua, memulakan rawatan secepat mungkin akan membantu meningkatkan sistem imun anda dan mengurangkan gejala anda.

simptom hiv

2. Peringkat kedua

Selepas sistem imun anda kalah berlawan dengan HIV, simptom seperti selesema akan hilang. Tetapi terdapat banyak kesan lain yang boleh berlaku di dalam badan anda. 

Ia dipanggil sebagai tempoh asimtomatik atau jangkitan HIV kronik. Semasa peringkat ini, HIV yang tidak dirawat akan membunuh sel CD4 dan memusnahkan sistem imun anda. 

Kebanyakan orang tidak mempunyai gejala yang mereka lihat atau rasa. Anda mungkin tidak menyedari bahawa anda telah dijangkiti dan boleh menularkan HIV kepada orang lain.

3. Gejala AIDS

AIDS adalah peringkat terakhir jangkitan HIV. Ia biasanya terjadi apabila sel T CD4 anda menurun di bawah 200 dan sistem imun rosak teruk. 

Keberangkalian untuk anda mendapat jangkitan oportunistik adalah tinggi. Bahkan kesannya akan lebih teruk pada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah. 

Penyakit seperti sarkoma Kaposi  (sejenis kanser kulit) dan pneumonia pneumocystis (penyakit paru-paru), juga dianggap sebagai “penyakit yang mentakrifkan AIDS.”

Beberapa simptom HIV ini adalah seperti:

 • Menjadi penat sepanjang masa
 • Nodus limfa bengkak di leher atau pangkal paha anda
 • Demam yang berlarutan melebihi 10 hari
 • Berpeluh malam
 • Penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas
 • Bintik-bintik ungu pada kulit anda yang tidak hilang
 • Sesak nafas
 • Cirit-birit yang teruk dan tahan lama 
 • Jangkitan yis dalam mulut, tekak atau faraj anda
 • Lebam atau pendarahan anda tidak dapat menjelaskan
 • Gejala neurologi seperti kehilangan ingatan, kekeliruan, masalah keseimbangan, perubahan tingkah laku, sawan, dan perubahan penglihatan

Rawatan yang sesuai

simptom hiv

Tiada vaksin atau penawar untuk merawat jangkitan HIV. Walau bagaimanapun, terdapat rawatan berkesan yang boleh menghalang penularan HIV dan perkembangan AIDS, dan membantu memastikan jangka hayat yang hampir normal.

Rawatan ini dikenali sebagai terapi antiretroviral (ART). Ia mampu menghentikan virus daripada membiak sendiri, yang membawa kepada beban virus yang lebih rendah. 

Rawatan ini juga melibatkan gabungan ubat yang digunakan bersama mengikut nasihat doktor.

Diharapkan semoga perkongsian kami ini berkenaan dengan simptom HIV dapat memberikan anda semua informasi dan ilmu pengetahuan yang bermanfaat untuk dijadikan rujukan bersama.

Sumber:

 1. How Can You Tell If You Have HIV? HIV
 2. Early Signs of HIV. Healthline
 3. HIV Symptoms in Men: Early and Later-Stage Signs to Know. WebMD
Bantu kami share artikel ini: