Ulser Mulut (Mouth Ulcer): Punca dan Cara Untuk Mengelak

Ulser mulut atau orang panggil sebagai “mata ikan” sangat menyakitkan tapi ia normal berlaku kepada sesiapa sahaja dan boleh dirawat dengan sendiri tanpa perlu berjumpa dengan doktor.

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda berkenaan dengan masalah ulser mulut yang perlu anda tahu.

Baca juga:

Apa itu ulser mulut?

Ulser mulut
daily record

Ulser mulut adalah dalah luka kecil yang terbentuk di dalam mulut, biasanya di lidah, gusi, pipi bagian dalam, atau langit-langit mulut.

Ulser ini umumnya berwarna putih atau kekuningan dengan tepi merah dan dapat menjadi sangat pedih, terutama ketika makan atau minum.

Punca ulser mulut

Ulser mulut

Ulser mulut boleh berpunca disebabkan kerana:

 • Kerangsaan atau kecederaan traumatik: Pemakanan anda boleh menyebabkan anda berisiko mendapat mouth ulcer. Kekurangan zat besi, Vitamin C, dan Vitamin B12 semuanya didapati menyebabkan mouth ulcer pada sesetengah individu. Makanan dan minuman tertentu, seperti salsa, sos marinara, dan buah sitrus, telah diketahui menyebabkan kudis yang menyakitkan ini kerana keasidannya yang tinggi.

 • Kekurangan pemakanan: Perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan dan menopaus diketahui punca mouth ulcer pada sesetengah wanita. Sesetengah wanita juga mengalami kerengsaan gusi semasa haid.

 • Hormon:  Perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan dan menopaus diketahui punca mouth ulcer pada sesetengah wanita. Sesetengah wanita juga mengalami kerengsaan gusi semasa haid.

 • Ubat preskripsi: Ulser mulut boleh menjadi kesan sampingan ubat-ubatan tertentu. Jika anda baru saja menukar ubat dan mengalami ulser mulut, anda harus mempertimbangkan untuk menghubungi doktor anda.

 • Tekanan dan kekurangan imun: eperti cara badan anda bertindak balas terhadap perubahan hormon, tekanan, kebimbangan, dan kurang tidur boleh menyebabkan ulser mulut yang menyakitkan akibat tekanan pada sistem imun anda.

 • Virus: Jangkitan virus seperti selesema biasa, selesema, dan penyakit tangan, kaki dan mulut boleh menyebabkan ulser di dalam dan di sekitar mulut. Begitu juga, helaian virus yang terkenal menyebabkan keadaan seperti cacar air dan kayap boleh menyebabkan kudis selesema yang menyakitkan pada mulut anda apabila ia menyala.

Simptom ulser mulut

Berikut adalah antara simptom ulser mulut:

 • Sakit atau tidak selesa apabila makan atau bercakap
 • Luka kecil dan cetek di dala mulut
 • Bengkak atau kemerahan di sekitar luka
 • Rasa terbakar atau kesemutan di sekitar kawasan yang terjejas
 • Lepuh berbentuk bulat, berwarna putih kekuningan pada dasarnya
 • Boleh muncul secara satu atau di beberapa tempat (pada mana-mana lidah, lelangit, gusi, bibir atau mukosa pipi)

Cara untuk menghilangkan ulser

ulser mulut

Penyakit mata ikan yang tidak dirawat sebenarnya boleh hilang dengan sendirinya dalam masa satu atau dua minggu sahaja.

Walau bagaimanapun bagi mereka yang tidak mahu berhadapan dengan rasa sakit secara berterusan, anda boleh melakukan rawatan di rumah dengan bahan-bahan semula jadi.

Antara bahan yang dimaksudkan adalah seperti air kelapa, serbuk kopi, madu, air garam, yogurt, jus oren, cuka epal, bawang putih, baking soda, dan sebagainya.

Rawatan ini dikatakan boleh membantu mengurangkan bengkak dan meredakan sebarang ketidakselesaan.

Cara untuk mengelak terkena ulser

Anda boleh mengelak dair dijangkiti ulser ini semula dengan melakukan tips berkesan seperti yang berikut:

1. Amalkan penjagaan mulut yang betul

Menggabungkan teknik memberus gigi dan flos yang betul akan membantu anda memastikan mulut sentiasa bersih dan bebas daripada zarah makanan yang mungkin mencetuskan penyakit oral.

Doktor gigi sentiasa mengesyorkan penggunaan berus gigi berbulu lembut dan ubat gigi bebas natrium lauril sulfat serta ubat kumur untuk penjagaan oral terbaik.

2. Elakkan berbual semasa makan

Makan sambil berbual boleh memberi risiko kepada anda untuk tergigit bibir sendiri sehingga menyebabkan luka.

3. Lindungi mulut anda

Peralatan ortodontik tertentu seperti pendakap mempunyai sudut sisi yang tajam yang boleh merengsakan bahagian mulut sehingga menyebabkan ulser mulut. 

4. Kurangkan tekanan

Memandangkan kadangkala mata ikan mungkin berkaitan dengan masalah tekanan, mengamalkan aktiviti meditasi seperti yoga boleh mengurangkan pembentukan ulser yang berkaitan dengan tekanan.

5. Makan makanan yang berkhasiat

Bagi sesetengah situasi, kekurangan vitamin, dan zat besi boleh menyebabkan ulser. Oleh itu, makanlah makanan yang kaya dengan vitamin dan zat besi untuk menghalang pembentukan ulser.

Bila perlu jumpa doktor?

Jika ulser mengganggu aktiviti harian anda secara berterusan, segeralah berjumpa dengan doktor gigi untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Mereka biasanya akan menjalankan beberapa ujian pemeriksaan dan memberikan ubat-ubatan tertentu untuk memulihkan masalah ulser anda.

Diharapkan semoga perkongsian kami ini berkenaan dengan ulser mulut dapat memberikan anda semua informasi dan ilmu pengetahuan yang bermanfaat untuk dijadikan rujukan bersama.

Sumber:

 1. Mouth Ulcer: Causes, Symptoms, Diagnosis, and Treatment. Healthline
 2. Tips To Avoid Mouth Ulcers. Green Meadow Dental
 3. Lepuh & Ulser Mulut. Portal MyHEALTH
Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!