Cara Jawab Soalan “Tell Me About Yourself” Dalam Temuduga

“Tell Me About Yourself” adalah soalan paling popular dalam sesi temuduga pekerjaan – apa agaknya jawapan yang paling sesuai dan boleh memikat hati bakal majikan atau penemuduga?

Soalan ini boleh membantu atau merisikokan diri kita untuk mendapat peluang pekerjaan tersebut.

Soalan “Tell Me About Yourself” ini juga dengan pantas boleh membantu bakal majikan menyaring pekerja dengan mengatahui cara calon berkomunikasi, latarbelakang calon dan pelbagai perkara lain mengenai calon dalam jangka masa yang pendek.

Persoalannya, bagaimanakah cara terbaik untuk menjawab soalan “Tell Me About Yourself” kepada bakal majikan, seterusnya mencncerahkan peluang kita ditawarkan jawatan yang dipohon?

Artikel berkaitan: Semakan Ujian MEdSI, Contoh Soalan, Tips dan Panduan Temuduga

Contoh Jawapan Terbaik Untuk Soalan “Tell Me About Yourself” Dalam Temuduga

1. Ceritakan mengenai keadaan masa kini, masa lepas dan akan datang

Apabila menjawab, fokus pada kehidupan profesional anda dan gunakan standard emas — formula masa kini-masa lalu-masa hadapan.

Masa kini

Mulakan dengan bercakap tentang siapa anda pada tahap kerjaya dan perjalanan hidup anda ini dan apakah peranan anda sekarang.

Jangan teragak-agak untuk menyebut pencapaian baru-baru ini.

Sertakan beberapa asas seperti nama anda, tempat tinggal anda dan jawatan kerja anda.

Terangkan secara ringkas skop tanggungjawab anda juga.

Masa lampau

Kemudian diikuti pengalaman lepas anda, pekerjaan terdahulu, tanggungjawab kerja, kemahiran yang boleh dipindah milik dan pendidikan, tetapi masukkan bahagian yang berkaitan dengan jawatan yang anda mohon sahaja.

Menghubungkan titik dan memberikan pandangan tentang perkara yang membuat anda membuat keputusan untuk meneruskan kerjaya tertentu ini akan menjadi jawapan yang bagus.

Ini akan menunjukkan kepada perekrut bahawa anda benar-benar berminat untuk jawatan yang dipohon.

Masa hadapan

Jelas sekali, bakal majikan anda ingin mengetahui rancangan kerjaya anda dan perkara yang menarik minat anda kepada pekerjaan yang dipohon ini.

Adalah penting untuk memasukkan kemahiran dan minat anda ke dalam bahagian ini dan mengikatnya dengan apa yang diperlukan oleh jawatan yang anda pohon.

Dengan merujuk masa depan, anda akan menunjukkan kepada bakal majikan mengapa jawatan yang dipohon ini sesuai untuk anda.

Artikel berkaitan: Semakan Temuduga UPU Online & Ujian Program Pengajian Pendidikan

2. Sesuaikan jawapan “Tell me about yourself” anda dengan jawatan dipohon

Apabila penemuduga bertanya begitu, mereka benar-benar bermaksud beritahu saya tentang diri anda kerana ia berkaitan dengan jawatan yang anda mohon.

Ambil peluang ini untuk menyatakan dengan ringkas mengapa anda mempunyai kelayakan yang betul untuk jawatan yang dipohon.

Sumber : Projek Tambah Pahala

3. “Sebab” anda

Untuk menjawab soalan “Tell Me About Yourself” ini, anda oleh menerangkan kepada panel mengapa anda memilih jawatan itu untuk dimohon?

Mengapa anda calon terbaik untuk jawatan tersebut?

Gunakan masa ini untuk menjual diri anda kepada penemuduga dan berikan “mengapa” anda.

Jika anda telah menyesuaikan bahagian lain jawapan anda dengan kerja yang anda temu duga, bahagian ini akan menjadi mudah.

Terangkan bagaimana peranan ini sejajar dengan matlamat kerjaya peribadi anda untuk menunjukkan anda akan berusaha untuk berjaya.

4. Tunjukkan keperibadian anda

Tidak ada yang salah dengan menceritakan kisah yang menarik (dan ringkas) tentang diri anda, tetapi hanya jika ia masuk akal dan membantu anda dalam sesi temuduga itu.

Begitu juga, tidak mengapa untuk menyebut ciri watak dan minat anda yang tidak berkaitan secara langsung dengan kerja anda, tetapi hanya jika anda melakukannya secara strategik — untuk menyerlahkan anda adalah aset yang hebat dan calon yang lengkap untuk jawatan yang dipohon.

5. Pamerkan pencapaian anda (tetapi jangan bermegah)

Semasa temu duga berlangsung, anda akan mempunyai banyak peluang untuk membincangkan pencapaian anda.

Apabila memperkenalkan diri anda, tidak mengapa untuk menyebut beberapa perkara yang anda telah lakukan baru-baru ini yang anda banggakan, tetapi berhati-hati.

Anda tidak mahu membebankan panel penemuduga dengan pencapaian anda semata-mata sehingga anda dilihat terlalu bermegah-megah dengan pencapaian diri anda.

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!