Zakar: 10 Fakta Menarik Ramai Kaum Adam Tak Tahu

Zakar bukanlah sekadar organ seksual lelaki dengan fungsi untuk membuang air kencing dan memancutkan air mani.

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda berkenaan dengan fakta menarik berkenaan dengan zakar lelaki yang mungkin tidak ramai orang tahu.

Baca juga:

Apa itu zakar?

Zakar adalah organ seksual lelaki yang terletak di luar tubuh dan merupakan salah satu bahagian dari sistem reproduksi lelaki.

Ia terdiri dari beberapa komponen yang penting untuk fungsi seksual, termasuk batang zakar, kepala zakar (glans penis), kulup (jika belum disunat), uretra, serta jaringan-jaringan, pembuluh darah, dan saraf-saraf yang mendukung fungsi ereksi dan ejakulasi.

Fungsi dan kegunaan zakar

Fungsi utama organ ini adalah untuk memungkinkan lelaki melakukan aktiviti seksual, termasuk hubungan seksual dengan pasangan, serta sebagai alat untuk mengeluarkan air mani (ejakulasi) yang mengandungi sperma bagi pembuahan telur dan reproduksi manusia.

Selain fungsi seksualnya, ia juga berperan dalam pembuangan urin melalui uretra, yang merupakan saluran yang sama digunakan untuk mengeluarkan air mani.

Jenis bentuk pelbagai zakar

HuffPost UK

1. Melengkung ke atas

Bentuk ini hampir sama dengan pisang dan ia dikatakan sedikit melengkung ke arah atas yang mudah dilihat apabila “batang” tegak.

Mempunyai “batang” melengkung ke atas adalah sangat bermanfaat kerana ia boleh membawa kepada rangsangan titik G, titik A dan prostat seseorang

2. Melengkung ke bawah

“Batang” lengkung ke bawah dikatakan hampir sama dengan pisang terbalik. Anda boleh memanfaatkan ia sepenuhnya dengan membalikkan pasangan untuk membawa kepada rangsangan titik-titik orgasme.

3. Berbentuk C

“Batang” berbentuk C lazimnya melengkung ke sebelah kanan. Bagi mereka yang mempunyai jenis bentuk ini anda boleh bereksperimentasi dan mencuba pelbagai jenis sudut semasa berhubungan intim.

Hal ini kerana, anda mempunyai kelebihan yang sama untuk merangsang titik panas apabila anda mempunyai zakar berbentuk C seperti zakar berbentuk pisang.

4. Lurus

“Batang” lurus boleh dilihat berpandukan bentuk yang agak sama dari kepala ke batang. Jenis bentuk ini membolehkan andamelakukan semua jenis posisi seks tanpa sebarang kesulitan.

5. Pangkal yang lebih besar dengan kepala yang sempit

“Batang” jenis ini dikatakan mempunyai pangkal yang lebih tebal dan ia menjadi sempit apabila anda bergerak ke atas berhampiran dengan kepala zakar.

Bentuknya hampir mirip dengan kon. Kelebihannya adalah anda akan mudah memasukkan “batang” dengan lebih dalam.

6. Pangkal sempit dan kepala lebih besar

Zakar jenis ini serupa dengan tukul yang sangat panjang dan nipis bersama dengan kepala yang lebih besar. 

Hujungnya mempunyai lilitan yang sangat besar yang berkesan dalam merangsang dinding rektum dan faraj untuk menghasilkan banyak geseran semasa berhubungan intim.

Purata saiz “batang” mengikut negara

Asian Urbanist

Fakta menarik tentang zakar

Berikut adalah beberapa fakta menarik tentang zakar lelaki:

1. Lelaki kena ereksi semasa tidur

Pernah terfikir kenapa anda sering bangun dengan ereksi? Morning wood, seperti yang diketahui, adalah fenomena yang sangat biasa. Ia juga merupakan penunjuk keseluruhan kesihatan seksual yang sangat baik. 

Mungkin tidak ramai orang tahu, lelaki juga boleh ereksi pada waktu malam semasa tidur. Ereksi spontan ini secara purata berlaku tiga hingga lima kali setiap malam dengan setiap satunya berlangsung selama kira-kira setengah jam. 

2. Boleh patah dengan mudah

Walaupun zakar tidak mengandungi sebarang tulang, kes patah zakar boleh sahaja berlaku.

Ia adalah akibat daripada membengkokkan zakar yang tegak sehingga menyebabkan koyakan pada membran yang dipanggil “tunica albuginea”.

3. Bukan otot

Zakar bukanlah sejenis otot, sebaliknya ianya seakan span yang dipanggil corpora cavernos.

Ia mempunyai banyak tiub dan salur darah yang mengembang apabila zakar tersebut terangsang.

4. Saiznya dua kali lebih panjang daripada yang kelihatan

Saiz zakar bukanlah seperti yang anda lihat. Jika anda pernah melihat MRI zakar anda, anda akan tahu bahawa keseluruhan zakar termasuk bahagian luaran sebenarnya berbentuk seperti bumerang besar.

5. Banyak bakteria

Penyelidik dalam kajian yang dijalankan di Institut Penyelidikan Genomi Translasi menggunakan ujian genetik untuk mengenal pasti bakteria yang terdapat pada zakar lelaki. 

Mereka mendapati terdapat sejumlah 42 jenis bakteria yang hidup pada kulit zakar. 

6. Boleh mengecut

Jika merokok boleh memendekkan zakar anda sebanyak satu sentimeter disebabkan oleh saluran darah berkals yang mengurangkan peredaran darah di sana. 

Penuaan dan obesiti pula boleh menyumbang kepada pengecutan zakar. Apabila anda semakin tua, pengumpulan deposit lemak dalam arteri boleh mengurangkan aliran darah ke zakar. 

Ini mengakibatkan sel-sel otot di dalam tiub erektil zakar menjadi lebih lemah dan aliran darah yang kurang sehingga membawa jumlah ereksi yang sedikit. 

7. Penunjuk kesihatan jantung anda

Kesihatan “batang” anda memberi kesan kepada kesihatan jantung anda.

Hal ini kerana, jantung bertanggungjawab untuk mengepam darah ke seluruh badan termasuk zakar.

Organ ini bergantung pada darah untuk ereksi, maka tidak hairanlah kesihatan kedua-duanya saling berkaitan. 

8. Teori saiz kasut adalah mitos

Sehingga hari ini, tiadak penemuan saintifik yang ditemukan untuk mengaitkan saiz kasut dengan saiz panjang atau lilitan “batang” mereka.

9. Boleh berubah warna

Warna zakar boleh tidak sepadan dengan warna kulit keseluruhan. Ia selalunya boleh menjadi lebih gelap daripada kulit yang lain.

10. Bayi baru lahir pun boleh ereksi

Bayi baru lahir juga boleh mengalami ereksi tidak lama selepas keluar dari rahim.

Malah, ultrasound telah menunjukkan bahawa bayi boleh melakukan ereksi penuh semasa masih di dalam kandungan ibu mereka.

11. Mempunyai banyak saraf

Glans (hujung atau kepala zakar) mengandungi 4,000 hujung saraf. Justeru ia sangat sensitif, terutamanya pada frenulum, kawasan di bawah glans. 

12. Sensitiviti menurun mengikut usia

Seiringnya bertambah usia, saraf dalam “batang” menjadi kurang sensitif terhadap rangsangan.

Ini boleh menyebabkan kesukaran untuk terangsang dan seterusnya mencapai orgasme.

Ciri “batang” yang sihat

Zakar yang sihat adalah salah satu tanda kesihatan umum bagi lelaki. Berikut adalah beberapa ciri-ciri zakar yang sihat:

1. Kekuatan ereksi

Zakar yang sihat mampu mencapai ereksi yang keras dan tahan lama apabila diperlukan untuk aktiviti seksual.

Ini menunjukkan aliran darah yang cukup ke organ ini dan fungsi yang baik dari jaringan-jaringan yang terlibat dalam ereksi.

2. Ukuran normal

“Batang” yang sihat memiliki berbagai ukuran, tetapi biasanya berada dalam jangkauan ukuran normal untuk individu tersebut.

Sebagai perbandingan, organ ini biasanya memiliki panjang sekitar 12-16 sentimeter dalam keadaan tidak ereksi dan 14-18 sentimeter dalam keadaan ereksi.

3. Tidak ada rasa sakit

Tidak ada rasa sakit atau ketidakselesaan yang berterusan di sekitar zakar. Ketidakselesaan yang berterusan boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang perlu diperhatikan.

4. Tiada pembengkakan atau benjolan

“Batang” yang sihat tidak mempunyai pembengkakan yang tidak biasa atau benjolan di sekitarnya, termasuk pada buah zakar, batang, atau kepala zakar.

5. Warna kulit normal

Kulit zakar yang sihat biasanya memiliki warna yang seragam dengan warna kulit tubuh.

Perubahan warna yang tidak biasa, seperti kemerahan yang tidak wajar, mungkin menandakan masalah kesihatan.

6. Kemampuan seksual yang normal

“Batang” yang sihat membolehkan lelaki untuk berfungsi secara seksual dengan baik, termasuk mempertahankan ereksi, mencapai orgasme, dan mengeluarkan air mani.

7. Keseimbangan hormonal

Produksi hormon yang seimbang, terutama testosteron, adalah penting untuk kesihatan zakar. Ketidakseimbangan hormon dapat mempengaruhi fungsi seksual dan kesehatan umum.

8. Tidak ada bau yang tidak biasa

“Batang” yang sihat tidak mempunyai bau yang tidak biasa atau berbau busuk. Bau yang tidak biasa boleh menjadi tanda infeksi atau masalah kesihatan lainnya.

9. Peredaran darah yang baik

Aliran darah yang baik ke zakar adalah penting untuk fungsi seksual yang normal.

Masalah dengan aliran darah, seperti penyempitan arteri atau penyakit vaskular boleh menyebabkan masalah ereksi.

10. Ketidakkebasan dan sensitiviti

“Batang” yang sihat biasanya mempunyai sensitiviti yang normal terhadap rangsangan seksual dan tidak menunjukkan masalah seperti ketidakkebasan yang berterusan.

Adalah penting untuk diingat bahawa ciri-ciri yang disebutkan di atas hanyalah panduan umum.

Jika anda mempunyai kebimbangan tentang kesihatan zakar anda, lebih baik berjumpa dengan doktor atau pakar kesihatan seksual untuk penilaian yang lebih terperinci dan nasihat yang tepat.

Diharapkan semoga perkongsian kami ini berkenaan dengan zakar ini dapat memberikan anda semua informasi dan ilmu pengetahuan yang bermanfaat untuk dijadikan rujukan bersama.

Sumber:

  1. What to Know About Types of Penises. Medical News Today
  2. How the Penis Works: Erection and Ejaculation. WebMD
  3. Surprising Penis Facts. Hims
Bantu kami share artikel ini: