Shopee Express Malaysia: Check Tracking No & Harga Penghantaran

Mungkin ramai dah tahu bahawa mulai 17 Jun 2021, Shopee tidak lagi menawarkan pilihan kurier kepada pembeli di Malaysia, sebaliknya telah memperkenalkan pilihan Shopee Express dan Standard Delivery.

Jika anda baru pertama kali menggunakan Shopee Express dan ingin membuat semakan dan penghantaran, berikut dikongsikan antara kelebihan dan info mengenai syarikat kurier ini.

Apa Itu Shopee Express Malaysia?

Program Penghantaran Shopee Express adalah inisiatif oleh armada logistik Shopee untuk menyediakan perkhidmatan pengambilan dan penghantaran yang paling dipercayai kepada anda.

Pembeli anda akan melihat Shopee Express sebagai pilihan penghantaran pilihan semasa pembayaran.

Pada masa ini, Program Penghantaran Shopee Express hanya untuk penghantaran berat sehingga 30kg (berat sebenar atau volumetrik, mana yang lebih tinggi) di Semenanjung Malaysia sahaja.

Catatan

Pengiraan berat volumetrik (kg) = Tinggi (cm) x Lebar (cm) x Panjang (cm) / 5000

Panjang ditakrifkan sebagai sisi bungkusan terpanjang. Ketinggian adalah bahagian bungkusan terpendek. (salah satu dimensi tidak boleh melebihi 100cm)

Cara Semakan Nombor Tracking Shopee Express Malaysia

Pastikan anda mendapat nombor tracking terlebih dahulu daripada seller selepas anda membuat pembelian di Shopee. Berikut adalah cara semak nombor tracking anda:

 1. Layari web rasmis Shopee Xpress: https://shopeexpress.com.my/
 2. Masukkan NOMBOR TRACKING anda dalam ruangan yang disediakan.
 3. Kemudian klik pada TRACK.
 4. Selesai, anda akan dapat tahu status penghantan barangan anda.
shopee express malaysia

Baca juga: Cara Tebus RM150 Kredit eBelia Melalui ShopeePay Mulai 1 Jun 2021

Kelebihan Kurier Shopee Express

Berikut adalah kelebihan Shopee Express (untuk penjual) yang dinyatakan di laman web Shopee:

1. Penghantaran Percuma Untuk Pembeli Anda

Anda boleh menghantar secara percuma sehingga 3kg di Semenanjung Malaysia.

NOTA: Pembeli dikehendaki memenuhi perbelanjaan minimum setiap kedai dan menggunakan Baucar Penghantaran Percuma semasa pembayaran untuk menikmati penghantaran percuma.

Sila rujuk jadual di bawah untuk perincian yuran penghantaran dan subsidi penghantaran:

shopee express malaysia

2. Hantarkan pesanan tanpa bayaran pendahuluan

Anda boleh mengatur untuk mengambil bungkusan anda dengan Shopee Express di Seller Centre tanpa membayar wang pendahuluan.

3. Label Penghantaran Automatik

Anda boleh mencetak label penghantaran dari Shopee Seller Centre dan bukannya menggunakan label penghantaran tulisan tangan.

NOTA:

Semua pesanan yang telah dihantar menggunakan nota konsainan yang dicetak dari Shopee Seller Center akan dikemas kini secara automatik di App Shopee. Di samping itu, status penghantaran semua pesanan anda akan dapat dilihat secara langsung dari App Shopee.

4. Pengiraan bayaran penghantaran secara automatik

Bayaran penghantaran akan dikira dan disesuaikan secara automatik berdasarkan jumlah berat produk apabila pembeli membeli beberapa produk dari kedai anda setiap pesanan.

Proses Penghantaran

 1. Penjual menerima pesanan untuk dihantar menggunakan Shopee Express.
 2. Penjual menyediakan bungkusan mengikut pesanan yang dilampirkan dengan label penghantaran (ukuran A6) yang dicetak dari Seller Centre Shopee. Pastikan balut produk anda untuk mengelakkannya dari sebarang kerosakan semasa penghantaran. Sila maklum bahawa barang cair dan mudah pecah dihantar dalam tanggungan dan risiko penjual.
 3. Penjual menghantar pesanan melalui pilihan pengambilan tanpa bayaran pendahuluan.
 4. Shopee Express meneruskan penghantaran.
 5. Shopee akan melepaskan baki pembayaran pesanan kepada penjual setelah bungkusan itu diterima oleh pembeli.
 6. Sekiranya bayaran penghantaran sebenar yang ditentukan oleh Shopee Express lebih daripada anggaran kos penghantaran yang dikira berdasarkan berat yang ditentukan oleh penjual dalam senarai produk, Shopee akan memotong lebihan bayaran penghantaran dari pembayaran penjual dan menyerahkan baki kepada penjual.

Cara Mengaktifkan Pilihan Penghantaran Shopee Express

Setelah berjaya diaktifkan untuk Program Penghantaran Percuma Shopee Express, pilihan penghantaran diaktifkan secara automatik di kedua-dua peringkat kedai di bahagian Penghantaran Saya dan produk.

 1. Log masuk ke Seller Centre.
 2. Pergi ke Tetapan Penghantaran.
 3. Pilihan penghantaran Shopee Express diaktifkan secara automatik di bawah Logistik Sokongan Shopee.
 4. Anda juga boleh memastikan bahawa pilihan penghantaran Shopee Express diaktifkan untuk senarai produk masing-masing di peringkat produk.
 5. Pilihan penghantaran Shopee Express akan diaktifkan secara lalai untuk produk baru yang ditambahkan.

Lihat artikel How to enable the required shipping option(s) for your products on Seller Centre? untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara mengaktifkan pilihan penghantaran untuk beberapa senarai produk.

Baca juga: Panduan Permohonan Rayuan BPR Online (Mulai 15 Jun 2021)

Terma & Syarat

1. Bayaran penghantaran yang disubsidi oleh Shopee adalah maksimum 3 kg untuk penghantaran di Semenanjung Malaysia.

2. Akan ada jumlah perbelanjaan minimum setiap kedai untuk pembayaran balik kos penghantaran. Rujuk pautan ini DI SINI untuk maklumat terkini mengenai perbelanjaan minimum untuk subsidi penghantaran percuma.

3. Perbelanjaan minimum setiap kedai bagi pembeli yang layak untuk penghantaran percuma untuk setiap pesanan akan dikenakan dan boleh berubah.

4. Semua pesanan disertakan dengan nombor penjejakan yang telah ditetapkan, penjual mesti menghantar pesanan dengan waybill yang dicetak dari Seller Centre Shopee dengan pencetak. Kegagalan berbuat demikian boleh mengakibatkan pembatalan pesanan.

5. Pemenuhan untuk Shopee Express boleh dilakukan melalui pengambilan sahaja.

6. Had pembayaran subsidi penghantaran mungkin dikenakan.

7. Pilihan Program Penghantaran Percuma Shopee Express tidak boleh dipindah milik ke akaun Shopee lain.

8. Shopee boleh, mengikut budi bicara mutlaknya dan tanpa pemberitahuan, membuang mana-mana pengguna yang melanggar terma dan syarat dari program penghantaran dengan serta-merta.

9. Shopee boleh, mengikut budi bicara mutlaknya dan tanpa notis, mengubah terma dan syarat yang ditetapkan dengan serta-merta.

10. Shopee berhak untuk menghentikan program pada waktu tertentu tanpa pemberitahuan terlebih dahulu.

11. Sekiranya anda ingin memilih keluar dari Shopee Express, sila isi borang DI SINI. Pemprosesan dianggarkan selesai dalam 5 hari bekerja.

Maklumat Lanjut

Shopee Express Customer Service Phone: +603-2777-9222

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!