Biodata Alexander Nanta Linggi, Menteri Kerja Raya

Alexander Nanta Linggi baru sahaja diumumkan sebagai Menteri Kabinet kerajaan Perpaduan yang memegang portfolio Menteri Kerja Raya.

Portfolio ini bukanlah jabatan yang mudah memandangkan kita serba maklum bahawa kebanyakan kerja-kerja membaiki jalan di Malaysia sangat menyedihkan.

Diharapkan dengan perlantikan ini, Alexander Nanta Linggi akan menjalankan kerjanya dengan amanah dan jujur agar tiada lagi mangsa kemalangan akibat kerosakan jalan raya di Malaysia.

Mari lihat sedikit sebanyak latar belakang dan karier politik beliau.

Latar Belakang Alexander Nanta Linggi

Nama penuh: Alexander Nanta Linggi

Tarikh lahir: 16 Jun 1958

Asal: Sarawak

Parti politik: Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) dan Gabungan Parti Sarawak (GPS)

Beliau ialah cucu kepada bekas pemimpin Sarawak Jugah anak Barieng dan anak kepada bekas ahli politik Leonard Linggi.

Beliau juga seorang ahli perniagaan, pernah berkhidmat sebagai Pengerusi syarikat perkapalan Swee Joo Bhd.

Karier politik

Alexander Nanta Linggi

Datuk Alexander Nanta Linggi mempunyai karier politik yang panjang dan telah bertanding dalam Pilihan Raya Umum (PRU) sejak tahun 1999 lagi.

Untuk 5 edisi PRU sejak 1999, beliau telah memenangi kerusi parlimen Kapit dengan majoriti yang besar.

Beliau merupakan Setiausaha Agung kedua-dua Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) dan parti gabungan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Beliau pernah berkhidmat sebagai Menteri Kerja Raya dalam pentadbiran Pakatan Harapan (PH) di bawah Perdana Menteri Anwar Ibrahim sejak Disember 2022.

Beliau berkhidmat sebagai Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna untuk penggal kedua dalam pentadbiran Barisan Nasional (BN) di bawah bekas Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob dari Ogos 2021 hingga kejatuhan pentadbiran BN pada November 2022 dan penggal pertamanya dalam pentadbiran Perikatan Nasional (PN) di bawah bekas Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dari Mac 2020 hingga keruntuhan pentadbiran PN pada Ogos 2021.

Selain itu, beliau pernah dilantik sebagai Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah dalam pentadbiran Barisan Nasional (BN) di bawah bekas Perdana Menteri Najib Razak dan bekas Menteri Shafie Apdal dan Ismail Sabri Yaakob dari Mei 2013 hingga kejatuhan pentadbiran BN pada Mei 2018.

Baca juga:

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!