Advertisements

Senarai Universiti Terbaik Di Malaysia (Ranking Terkini 2022-2023)

Advertisements

PUTRAJAYA, 9 Jun (Bernama) — Universiti Putra Malaysia (UPM) telah melonjak 20 anak tangga untuk tersenarai pada kedudukan ke-123 universiti terbaik dunia dalam penarafan QS World University Rankings 2023, kata Naib Canselor UPM Profesor Datuk Dr Mohd Roslan Sulaiman.

Beliau berkata kedudukan itu juga menjadikan ia sebagai universiti kedua terbaik di negara ini selepas Universiti Malaya.

Penarafan itu dibuat berdasarkan empat indikator iaitu reputasi akademik, reputasi majikan, nisbah staf akademik dengan pelajar serta peratus pelajar antarabangsa.

“Indikator pelajar antarabangsa dilihat sebagai kekuatan utama UPM apabila menduduki tempat ke-99 di dunia,” kata Mohd Roslan dalam satu kenyataan berhubung kedudukan ranking terbaharu universiti itu yang dikeluarkan semalam.

Sila rujuk Ranking Universiti Terbaik Di Malaysia 2022-2023 dalam senarai di bawah:

Sumber: Kementerian Pengajian Tinggi

SENARAI TERKINI UNIVERSITI TERBAIK MALAYSIA 2023

  1. Universiti Malaya (70)
  2. Universiti Putra Malaysia (123)
  3. Universiti Kebangsaan Malaysia (129)
  4. Universiti Sains Malaysia (143)
  5. Universiti Teknologi Malaysia (203)
  6. Taylor’s University (284)
  7. UCSI University (284)
  8. Universiti Teknologi Petronas (361)
  9. Universiti Utara Malaysia (481)
  10. Management and Science University
universiti terbaik malaysia
*Berdasarkan senarai QS World University Rankings 2023

Sumber: BERNAMA

Apakah Universiti yang tersenarai dalam senarai terbaik di dunia?


Berikut adalah senarai universiti terbaik di Malaysia (ranking terkini 2022 / 2023)

1. Universiti Malaya (70)
2. Universiti Putra Malaysia (123)
3. Universiti Kebangsaan Malaysia (129)
4. Universiti Sains Malaysia (143)
5. Universiti Teknologi Malaysia (203)
6. Taylor’s University (284)
7. UCSI University (284)
8. Universiti Teknologi Petronas (361)
9. Universiti Utara Malaysia (481)
10. Management and Science University

Bantuan Voucher Shopee Sehingga RM500 Untuk Pembaca eCentral Daftar Sekarang!

Apakah universiti terbaik di Malaysia?

Universiti Malaya (UM) mendahului institusi pendidikan di Malaysia dalam Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings 2023 dan mengekalkan tempatnya dalam kalangan 100 universiti terbaik antarabangsa untuk tahun kelima berturut-turut.

Apakah universiti awam yang terbaik di Malaysia?

Universiti Malaysia adalah universiti terbaik di Malaysia secara keseluruhan dan juga merupakan universiti awam terbaik di negara ini.

Apakah universiti swasta terbaik di Malaysia?

Taylor’s University dinamakan universiti swasta nombor satu di Asia Tenggara untuk tiga tahun berturut-turut, menduduki tempat ke-284 keseluruhan (2022 / 2023) daripada tempat ke-332 tahun lalu.

Apakah QS World University Ranking?


QS World University Rankings ialah penerbitan tahunan kedudukan universiiti yang dijalankan oleh Quacquarelli Symonds (QS).
Sistem QS kini terdiri dari keseluruhan dan juga terdiri dari subjek peringkat global, bersama lima rantau bebas (Asia, Amerika Latin, Eropah dan Asia Tengah, Wilayah Arab, dan BRICS).
Ini ialah satu-satunya kedudukan antarabangsa yang telah menerima persetujuan dari International Ranking Expert Group (IREG),dan dari jenis yang dipandang sebagai salah satu yang paling banyak dibaca, bersama dengan Academic Ranking of World Universities dan Times Higher Education World University Rankings.

LATARBELAKANG QS WORLD UNIVERSITY RANKINGS

QS World University Rankings ialah penerbitan tahunan kedudukan universiiti yang dijalankan oleh Quacquarelli Symonds (QS). QS World University Rankings dahulunya dikenali sebagai THE-QS World University Rankings, bekerja sama dengan majalah Times Higher Education (THE) untuk menerbitkan jadual liga antarabangsa dari 2004-2009 sebelum keduanya mulai mengumumkan versi mereka sendiri. QS kemudian memilih untuk tetap menggunakan metodologi yang sudah ada sementara THE mengguna pakai yang baru.

Sistem QS kini terdiri dari keseluruhan dan juga terdiri dari subjek peringkat global, bersama lima rantau bebas (Asia, Amerika Latin, Eropah dan Asia Tengah, Wilayah Arab, dan BRICS).Ini ialah satu-satunya kedudukan antarabangsa yang telah menerima persetujuan dari International Ranking Expert Group (IREG),dan dari jenis yang dipandang sebagai salah satu yang paling banyak dibaca, bersama dengan Academic Ranking of World Universities dan Times Higher Education World University Rankings.

Namun, peruntukan beban yang tidak semestinya untuk indikator subjektif dan memiliki hasil yang sangat turun naik ialah kritikan utama dari pemeringkatan kedudukan ini

Sumber: Wikipedia

Baca juga:

Leave a Comment