Peta Dunia: Unjuran Peta, Kelebihan dan Kekurangannya

Peta dunia digunakan untuk menggambarkan kedudukan semua negara di Bumi ini.

Walau bagaimanapun, tahukah anda bahawa peta dunia yang kita gunakan tidak 100% tepat daripada segi ukuran sesebuah negara itu.

Memandangkan Bumi ini berbentuk sfera, jadi masalah timbul apabila kita hendak menukar paparan berbentuk sfera (3D) kepada peta dunia yang hanya berbentuk 2D sahaja.

Apa itu unjuran peta?

Unjuran peta ialah cara berbeza kita boleh meratakan dunia tiga dimensi kepada permukaan dua dimensi peta.

Kadangkala dikenali sebagai “masalah kulit oren”, adalah mustahil untuk mengupas oren dan menolaknya ke permukaan rata dalam bentuk segi empat tepat. Begitu juga dengan peta dunia.

Unjuran peta melakukan yang terbaik untuk mewakili dunia dengan cuba mengekalkan perkara yang paling penting untuk peta tersebut. Salah satu unjuran peta yang paling biasa ialah Mercator.

Mercator mengekalkan arah kerana ia pada asalnya digunakan untuk navigasi.

Tetapi dengan berbuat demikian ia memesongkan saiz negara, khususnya, yang berhampiran kutub kelihatan jauh lebih besar daripada yang sebenarnya.

Berikut merupakan peta-peta popular dunia yang biasanya digunakan di kebanyakan negara:

  1. Mercator
  2. Robinson
  3. Winkel Tripel
  4. Sinu-Mollweide
  5. AuthaGraph

Artikel berkaitan: Peta Semenanjung Malaysia: Beli Peta Tematik Resolusi Tinggi

Kelebihan dan kekurangan peta

1. Mercator

Unjuran ini dibangunkan oleh Gerardus Mercator pada tahun 1569 untuk tujuan navigasi.

Keupayaannya untuk mewakili garis laluan berterusan dari pantai ke pantai menjadikannya peta yang sempurna untuk belayar di laut.

Popularitinya begitu hebat sehingga ia digunakan sebagai alat bantu mengajar geografi walaupun unjuran itu sangat memesongkan saiz negara.

Ini adalah yang paling teruk apabila anda lebih dekat dengan tiang. Greenland adalah 550% terlalu besar, saiznya yang sebenar hanyalah satu per empat belas daripada saiz Afrika!

2. Robinson

peta dunia Robinson

Unjuran obinson adalah peta yang kompromi yang cuba mengimbangi herotan bentuk dan saiz yang lebih berkadar daripada Mercatorr.

Unjuran peta Robinson telah dicipta oleh Arthur H. Robinson pada tahun 1963.

Salah satu titik kukuh utama peta Robinson ialah keupayaannya untuk menunjukkan perwakilan tepat bentuk dan lokasi tanah dengan herotan minimum di tengah peta.

Unjuran Robinson menggunakan garis melengkung untuk longitud dan selari garis lurus untuk latitud seperti dalam peta dinding dari Replogle.

3. Winkel Tripel

Peta dunia unjuran Winkel Tripel ialah unjuran azmiuthal yang diubah suai.

Ini, pada asasnya, glob yang diunjurkan ke permukaan rata memberikan garis lengkung latitud dan meridian melengkung.

Unjuran oleh Oswald Winkel pada 1921 telah dibangunkan dengan matlamat untuk meminimumkan tiga jenis herotan: kawasan, arah dan jarak.

Oleh itu ia menjadi Unjuran Tripel (Bahasa Jerman untuk triple).

Unjuran tidak sama luas dan tidak konformal, ciri utamanya ialah semua selari melengkung kecuali kutub lurus dan khatulistiwa.

4. Sinu-Mollweide

peta dunia Sinu-Mollweide

Dibangunkan pada tahun 1953 oleh Allen K Philbrick, unjuran ini menggabungkan unjuran Sinusoidal , yang pertama kali digunakan pada Abad ke-16, dengan peta Karl Brandan Mollweide pada tahun 1805 dan mencabar andaian tentang rupa dunia yang diratakan.

Masih merupakan unjuran kawasan yang sama yang mengekalkan kesetiaan kawasan, unjuran ini digemari peminatnya kerana paparan grafiknya yang berani.

5. AuthaGraph

Peta dunia unjuran AuthaGraphy telah dicipta oleh arkitek Jepun Hajime Narukawa pada tahun 1999.

Ia dianggap sebagai unjuran paling tepat dalam dunia pemetaan kerana caranya menunjukkan kawasan relatif daratan dan lautan dengan herotan bentuk yang sangat sedikit.

Satu ciri utama unjuran AuthaGraph ialah caranya menunjukkan Bumi tanpa jalan buntu atau titik penamat.

Ini menghasilkan paparan peta yang sangat unik dari pelbagai sudut.

Kredit: The Future Mappping Company

Bantu kami share artikel ini: