PBSM (Pertubuhan Bulan Sabit Merah) : Sejarah Penubuhan, Peranan, Logo, DLL

PBSM (Pertubuhan Bulan Sabit Merah) : Sejarah Penubuhan, Peranan, Logo, DLL

PBSM, Pertubuhan Bulan Sabit Merah adalah sebuah organisasi sukarelawan yang berfungsi untuk memberikan bantuan kemanusiaan, bantuan bencana, dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. 

Ia juga dikenali juga sebagai Malaysian Red Crescent Society (MRCS), PBSM merupakan cabang daripada Pergerakan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Antarabangsa. 

Berikut dikongsikan info lebih lanjut mengenainya. 

BACA JUGA: Pergerakan Puteri Islam Malaysia (PPIM): Sejarah, Logo, Lagu

Pengenalan PBSM

Secara umumnya, PBSM adalah sebuah badan sukarelawan yang memainkan peranan penting dalam memberi bantuan kecemasan dan menjalankan pelbagai program kemanusiaan. Matlamat utama penubuhan PBSM adalah untuk meringankan penderitaan manusia tanpa mengira bangsa, agama, dan latar belakang. 

Merujuk kepada laman sesawang Bulan Sabit Merah Malaysia, Pertubuhan Bulan Sabit Merah Malaysia adalah sebuah organisasi kemanusiaan dan pembantu kepada perkhidmatan kemanusiaan Kerajaan di bawah Akta Parlimen Malaysia 540, yang menyediakan bantuan penting semasa bencana alam, krisis dan mempromosikan perkhidmatan komuniti, kesihatan, dan kebajikan dalam masyarakat setempat.

Pertubuhan Bulan Sabit Merah Malaysia kini mempunyai 16 Bab dan 159 Cawangan di seluruh Malaysia dengan lebih daripada 300,000 ahli di sekolah, institusi pendidikan tinggi serta ahli dewasa.

Ia adalah sebahagian daripada rangkaian global Pergerakan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Antarabangsa yang misinya adalah untuk meringankan penderitaan manusia dan mempromosikan keamanan yang berkekalan di kalangan masyarakat.

Sejarah Penubuhan PBSM di Malaysia

PBSM (Pertubuhan Bulan Sabit Merah) : Sejarah Penubuhan, Peranan, Logo, DLL

Pertubuhan Bulan Sabit Merah Malaysia (PBSM) bermula pada tahun 1948 sebagai cawangan Persatuan Palang Merah British di Sabah dan Sarawak. 

Setelah mencapai kemerdekaan pada tahun 1957, cawangan PBSM di Semenanjung Malaya diatur semula sebagai Persekutuan Persatuan Palang Merah Malaya. Ini kemudian diperbadankan secara sah melalui Akta Perbadanan Persatuan Palang Merah Persekutuan Tanah Melayu, 1962.

PBSM menerima pengiktirafan rasmi sebagai sebuah Persatuan Kebangsaan yang bebas daripada Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah (ICRC) pada 4 Julai 1963. Ia diterima sebagai ahli Liga Antarabangsa Persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah pada 24 Ogos 1963.

Dengan pembentukan Persekutuan Malaysia pada 16 September 1963, satu Akta untuk memperbadankan Persatuan Palang Merah Persekutuan Tanah Melayu dan cawangan Persatuan Palang Merah British di Sabah dan Sarawak di bawah nama ‘Persatuan Palang Merah Malaysia’ telah diluluskan oleh Parlimen melalui Akta Perbadanan Persatuan Palang Merah Malaysia 1965.

Pada tahun 1975, Parlimen Malaysia meluluskan Akta Persatuan Palang Merah Malaysia 1975, yang menukar nama organisasi kepada nama semasanya, iaitu Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (PBSM). Kedua-dua Akta ini telah disemak dan dikemas kini pada tahun 1995 dan kini dirujuk sebagai Akta 540.

Pada masa ini, PBSM adalah salah satu daripada 191 Persatuan Kebangsaan yang menjadi ahli Persekutuan Antarabangsa Palang Merah dan Bulan Sabit Merah, yang bersama-sama dengan Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah (ICRC) merupakan komponen Pergerakan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Antarabangsa.

Ringkasan 

 • 4 Julai 1963: Ditubuhkan sebagai Negeri Palang Merah British pada tahun 1948. Diiktiraf oleh Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah (ICRC) pada 4 Julai 1963.
 • 24 Ogos 1963: Diterima sebagai ahli bersekutu Persekutuan Antarabangsa Palang Merah dan Bulan Sabit Merah (IFRC) pada 24 Ogos 1963.
 • Tahun 1995: Diperbadankan di bawah Akta Parlimen; Akta Pertubuhan Palang Merah Malaysia (Pemerbadanan), 1965. (sebelum ini dikenali sebagai Akta 47/65 dan disemak semula pada tahun 1995 sebagai Akta 540) dan Akta Pertubuhan Palang Merah Malaysia (Pertukaran Nama), 1975 (Akta 540). Sejak tahun 1975. >> Pertubuhan ini dikenali sebagai Pertubuhan Bulan Sabit Merah Malaysia dan lebih dikenali sebagai BULAN SABIT MERAH MALAYSIA.

NOTA:

PBSM beroperasi di bawah Akta Parlimen Malaysia yang memberikan mandat dan perlindungan undang-undang kepada organisasi ini. Akta ini memastikan bahawa semua aktiviti PBSM adalah sah dan diiktiraf oleh kerajaan. Undang-undang ini juga memberikan hak eksklusif kepada PBSM untuk menggunakan lambang Bulan Sabit Merah di Malaysia.

Logo / Lambang PBSM

PBSM (Pertubuhan Bulan Sabit Merah) : Sejarah Penubuhan, Peranan, Logo, DLL

Logo PBSM terdiri daripada simbol Bulan Sabit Merah yang dikelilingi oleh tulisan “Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia”. 

Logo ini melambangkan pertolongan dan perlindungan kepada mereka yang memerlukan. 

Lambang Bulan Sabit Merah ini adalah simbol antarabangsa yang dikenali di seluruh dunia dan digunakan oleh organisasi Palang Merah dan Bulan Sabit Merah.

Prinsip Asas

Berikut ialah 7 prinsip asas yang diamalkan:

 1. Kemanusiaan

Membawa bantuan tanpa diskriminasi kepada mereka yang cedera di medan perang, berusaha, dalam kapasiti antarabangsa dan nasional, untuk mencegah dan mengurangkan penderitaan manusia di mana-mana sahaja ia ditemui. Tujuannya adalah untuk melindungi nyawa dan kesihatan serta memastikan penghormatan terhadap manusia. Ia menggalakkan persefahaman bersama, persahabatan, kerjasama dan keamanan yang berkekalan di kalangan semua orang.

 1. Kesaksamaan

Tidak membuat diskriminasi mengenai kewarganegaraan, bangsa, kepercayaan agama, kelas atau pendapat politik. Ia berusaha untuk meringankan penderitaan individu, dipandu semata-mata oleh keperluan mereka, dan memberi keutamaan kepada kes kesusahan yang paling mendesak.

 1. Keneutralan

Untuk terus menikmati keyakinan semua, Pergerakan ini tidak boleh memihak dalam permusuhan atau terlibat pada bila-bila masa dalam kontroversi yang bersifat politik, perkauman, agama atau ideologi.

 1. Bebas

Pergerakan adalah bebas. Persatuan-persatuan Kebangsaan, sebagai pembantu dalam perkhidmatan kemanusiaan kerajaan mereka dan tertakluk kepada undang-undang negara masing-masing, mesti sentiasa mengekalkan autonomi mereka supaya mereka boleh pada setiap masa bertindak mengikut prinsip Pergerakan.

 1. Khidmat Sukarela

Ia adalah gerakan bantuan sukarela yang tidak didorong dalam apa-apa cara oleh keinginan untuk mendapatkan keuntungan.

 1. Perpaduan

Hanya ada satu Palang Merah atau satu Persatuan Bulan Sabit Merah di mana-mana satu negara. Ia mesti terbuka kepada semua. Ia mesti meneruskan kerja kemanusiaannya di seluruh wilayahnya.

 1. Sejagat

Pergerakan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Antarabangsa, di mana semua Masyarakat mempunyai status yang sama dan berkongsi tanggungjawab dan tugas yang sama dalam membantu satu sama lain, adalah di seluruh dunia.

Apa yang PBSM Lakukan? – Peranan

 1. Perkhidmatan Ambulans
 2. Sukarelawan
 3. Latihan Pertolongan Cemas
 4. Pengurusan Bencana
 5. Perkhidmatan Kesihatan & Masyarakat
 6. Sokongan Psikososial Kesihatan Mental

Baju Uniform / T-Shirt PBSM

Baju uniform PBSM berwarna putih dengan logo di lengan, manakala t-shirt PBSM berwarna merah dengan logo PBSM di bahagian dada kiri. Uniform ini melambangkan komitmen dan kesediaan anggota PBSM untuk membantu dalam sebarang situasi kecemasan.

Contoh pemakaian uniform PBSM dapat dilihat semasa acara-acara rasmi seperti perbarisan Hari Kebangsaan dan misi bantuan kemanusiaan di dalam dan luar negara.

PBSM (Pertubuhan Bulan Sabit Merah) : Sejarah Penubuhan, Peranan, Logo, DLL
PBSM (Pertubuhan Bulan Sabit Merah) : Sejarah Penubuhan, Peranan, Logo, DLL

Lagu PBSM

Lagu rasmi PBSM adalah “Lagu Bulan Sabit Merah”. Lagu ini biasanya akan dinyanyikan semasa majlis rasmi dan acara-acara PBSM. Lirik lagu ini mencerminkan semangat sukarelawan dan komitmen PBSM dalam memberikan bantuan kepada yang memerlukan.

Bulan Sabit Merah Di Malaysia
Giat Berjasa Untuk Negara
Tidak Kira Kaum Dan Agama
Waktu Aman Atau Bahaya
Di Mana Jua Adanya Sengsara
Di Sana Ada Kita
Di Darat Dan Laut Kita Bersedia
Walaupun Diancam Bahaya
Bulan Sabit Merah Gerakan Sedunia
Membantu Semua Yang Menderita
Badan Sukarela Berkhidmat
Dengan Tabah Dan Bersemangat

Ikrar PBSM

Bahawa kami ahli Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia
berikrar taat setia kepada
Duli Yang Maha Mulia Sri Paduka Baginda
Yang DiPertuan Agung
dan pemerintah-pemerintah di negara kami.

Bahawa kami berikrar
akan sentiasa patuh pada perlembagaan
dan undang-undang serta arahan persatuan
walau di mana kami berada.

Bahawa kami berikrar
akan sentiasa memberi khidmat sukarela kami
kepada mereka yang sakit dan menderita
di waktu aman atau bencana
berdasarkan prinsip Bulan Sabit Merah seperti berikut:

 1. Kemanusiaan
 2. Kesaksamaan
 3. Keberkecualian
 4. Kebebasan
 5. Khidmat Sukarela
 6. Ketunggalan
 7. Kesejagatan

Maklumat Lanjut

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan informasi terkini mengenai Pertubuhan Bulan Sabit Merah Malaysia, sila layari laman web rasmi Bulan Sabit Merah Malaysia

Bantu kami share artikel ini: