Manifesto Barisan Nasional (BN PADU) Untuk PRU15

Manifesto Barisan Nasional – Perancangan Amal dan Usaha (PADU)

Barisan Nasional menampilkan Manifesto yang dinamanakan Perancangan Amal dan Usaha (PADU) yang menggariskan 10 teras dan 99 tawaran untuk rakyat Malaysia dalam memberikan mandat bagi membentuk kerajaan Persekutuan kelak.

Berikut dikongsikan ringkasan serta lampiran penuh manifesto tersebut untuk makluman bakal pengundi.

Manifesto Barisan Nasional – Perancangan Amal dan Usaha (PADU)

Manifesto BN P.A.D.U atau Perancangan Amal Dan Usaha mempunyai 99 Tawaran yang telah disediakan untuk seluruh rakyat Malaysia.

Antara perkara yang menarik di dalam PADU ini adalah :

1. Menghapuskan kemiskinan mutlak melalui Skim Bantuan Pendapatan Asas yang dikreditkan secara automatik setiap bulan kepada semua isi rumah berpendapatan kurang daripada RM 2,208 sebulan.

2. Memberi potongan cukai pendapatan sebanyak 2% khusu kepada kelompok M40, dengan julat pendapatan RM 50 ribu hingga RM 100 ribu setahun.

3. Mengecualikan sepenuhnya cukai pendapatan (0%) selama 5 tahun kepada semua wanita yang kembali ke alam pekerjaan setelah berehat daripada kerjaya.

4. 100% liputan internet di seluruh negara dalam masa 30 bulan dan 100% liputan 5G di semua sekolah dalam 18 bulan.

5. Pendidikan awal dan asuhan nasional percuma untuk semua kanak kanak berumur 6 tahun ke bawah.

6. Sistem persekolahan tanpa buku teks dengan pemberian komputer riba percuma kepada semua pelajar B40.

7. Memperkenalkan subjek “coding” dan bahasa komunikasi asas seperti Mandarin, Tamil, Iban, Kadazan, Dusun dan bahasa etnik lain di semua sekolah.

8. Pengajian tinggi percuma kepada semua individu dari keluarga B40.

9. Akta khusus dan segera bagi melindungi hak, kebajikan dan pendapatan pekerja gig.

10. Menghapuskan permit import (AP) kenderaan elektrik (EV) bagi meningkatkan akses kepada penggunaan kenderaan mesra alam mampu milik.

Ini adalah diantara 99 tawaran yang tersedia untuk semua.

Rujuk ucapan penuh oleh Presiden Barisan Nasional dan lampiran penuh di bawah untuk senarai lengkap tawaran Manifesto BN PADU.

Antara tawaran dalam manifesto Barisan Nasional (BN)
manifesto barisan nasional bn
manifesto barisan nasional bn
manifesto barisan nasional bn
manifesto barisan nasional bn
manifesto barisan nasional bn
manifesto barisan nasional bn
manifesto barisan nasional bn
manifesto barisan nasional bn
manifesto barisan nasional bn

Ucapan Penuh Pelancaran Pelan Amal dan Usaha (PADU)

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Salam Sejahtera

Rakyat Malaysia yang saya hormati,

 1. Tiga minggu dari sekarang, kita akan memilih Kerajaan yang baharu, In Sha Allah.
 1. Ini adalah saat yang sangat penting, kerana Malaysia memerlukan permulaan yang baharu, setelah empat tahun yang sangat tidak menentu.
 1. Bagi bersama-sama memastikan permulaan baharu ini berlaku dengan selayaknya, kita semua memikul tugas dan tanggungjawab yang sama.
 1. Kita mesti memilih parti yang boleh membentuk kerajaan yang bertanggungjawab, yang pragmatik dan yang mempunyai rencana yang jelas untuk Malaysia.
 1. Atas kesedaran bahawa sesebuah parti yang berhasrat menjadi kerajaan, perlu mempunyai agenda dan pelan yang konkrit untuk negara, maka Barisan Nasional tampil menawarkan kestabilan dan kemakmuran yang Malaysia perlukan.
 1. Sebelum menyerahkan tugas dan tanggungjawab kepada para pengundi untuk memilih yang terbaik, Barisan Nasional sedar bahawa kami mempunyai tugas dan tanggungjawab untuk menawarkan yang terbaik kepada negara.
 1. Untuk itu, kami menetapkan dua keutamaan penting iaitu:
 1. Pertama, kami akan mewujudkan kestabilan politik dengan membentuk sebuah Kerajaan yang kuat.
 1. Kerajaan yang berupaya mengakhiri segala politik jelik dan pelik, lompat melompat, ugut-mengugut dan tekan-menekan. Kerajaan yang akan menoktah segala sandiwara yang membawa ketidakstabilan dan ketidaktentuan dalam politik dan kerajaan.
 1. Kedua, kami akan menguruskan Malaysia agar menjadi sejahtera dan makmur.
 1. In Sha Allah, ini akan dicapai dengan melaksanakan pelbagai pelan dan perancangan yang bersifat prorakyat, propembaharuan, prokemajuan dan mengutamakan keterangkuman.
 1. Justeru, pada malam ini, saya dengan sukacitanya menampilkan Perancangan Amal dan Usaha Barisan Nasional untuk Malaysia yang tercinta atau ringkasnya, PADU.

Rakyat Malaysia yang saya hormati,

 1. PADU adalah tawaran baharu yang segar atau ‘ a new and fresh deal’ daripada BN kepada rakyat Malaysia.
 1. Di dalam PADU ini terdapat 99 Amal dan Usaha BN yang akan menjadi panduan kami dalam mengemudi tanah air kita menjadi negara berkemajuan.
 1. PADU bukan janji-janji manis dan indah. PADU bukan tentang segala-galanya percuma. PADU bukan tentang pemansuhan dan pengurangan tanggungjawab dalam serba serbi.
 1. Tetapi, PADU adalah pelan yang serius dan rasional. Pelan yang mempunyai sasaran yang jelas. Dan pelan yang BN akan amal dan usahakan dengan sebaiknya demi kemaslahatan semua, Insya-Allah.
 1. Saya ingin memfokuskan kepada lima (5) idea besar yang mendasari tawaran utama di bawah PADU.
 1. Pertama, PADU adalah penyelesaian nasional yang komprehensif bagi menjawab pelbagai isu paling mendesak seperti kos kehidupan dan sara hidup yang tinggi.
 1. Untuk itu, PADU akan melakukan satu revolusi besar-besaran dalam sistem pengagihan bantuan di seluruh negara dengan memperkenalkan skim bantuan pendapatan asas atau “Assistive Basic Income”.
 1. Melalui skim ini, kerajaan akan memasukkan atau mengkreditkan bantuan secara automatik kepada semua isi rumah yang mempunyai pendapatan kurang daripada RM2208.
 1. Ia adalah ‘top up’ atau tambahan pendapatan bulanan bagi memastikan semua isi rumah di seluruh negara mempunyai sekurang-kurangnya pendapatan RM2208 sebulan.
 1. Skim ini adalah jalan paling adil, munasabah dan strategik. Bukan sahaja bagi menangani kos sara hidup yang sangat membebankan. Namun bagi memastikan tiada lagi isi rumah yang terpaksa hidup di bawah garis kemiskinan. Atau dalam erti kata lain, selepas ini, insiden kemiskinan mutlak hanya akan tinggal sejarah di Malaysia.
 1. Bagi mereka yang mempunyai pendapatan dalam kelompok M40 dan termasuk dalam kumpulan pembayar cukai antara RM50 ribu hingga RM100 ribu pula, kita akan memberi 2% potongan cukai pendapatan. Ini sudah pasti akan membolehkan kuasa beli golongan M40 meningkat dan mengurangkan beban kewangan mereka.
 1. Bagi menggalakkan wanita kembali ke alam pekerjaan setelah berehat daripada kerjaya (career break), kita akan mengecualikan sepenuhnya cukai pendapatan iaitu 0% bagi tempoh lima (5) tahun.
 1. Inisiatif ini bertujuan untuk menggalakkan wanita yang masih aktif untuk kembali ke pasaran pekerjaan dan pengecualian cukai ini akan meringankan beban kewangan setelah berehat daripada kerjaya.
 1. Selain tiga tawaran utama yang bersifat secara langsung ini, PADU turut memuatkan beberapa lagi inisiatif yang akan secara tidak langsung membantu mengurangkan bebanan kos sara hidup.
 1. Kedua, PADU adalah tentang tekad BN untuk melakukan beberapa pembaharuan yang radikal dan bersifat struktural dalam negara kita.
 1. BN akan membawa perubahan-perubahan besar yang akan mengubah kehidupan dan keseluruhan cara kita menguruskan masyarakat. Ini akan dilaksanakan dengan masukkan perkara yang paling diperlukan negara dan paling bertanggungjawab untuk dilakukan.
 1. Apakah perkara-perkara tersebut?
 1. Pertama, menyedia dan memperkasa pendidikan awal yang terbaik melalui sistem asuhan dan pendidikan awal nasional percuma untuk semua kanak-kanak berusia enam (6) tahun dan ke bawah.
 1. Ini bermakna, selain sistem sekolah rendah dan sekolah menengah, selepas ini Malaysia akan turut mempunyai sistem pendidikan awal dan asuhan percuma di seluruh negara.
 1. Ia tidak lagi bersifat serpihan-serpihan atau bergantung kepada budi bicara atau tahap kemampuan ibu bapa. Sebaliknya, ia akan diwujudkan sebagai sebuah sistem universal yang tersedia untuk semua di seluruh negara.
 1. Memperkenalkan sistem pendidikan awal dan asuhan ini, ia bukan sahaja akan mengurangkan sebahagian besar kos penjagaan dan pendidikan kanak-kanak di seluruh negara, tetapi menjadi bukti, komitmen dan pelaburan besar negara, dalam memastikan asuhan dan pendidikan awal,  dilakukan dengan cara terbaik.
 1. Semoga perubahan radikal ini akan menjadi titik mula, dalam ikhtiar kita untuk membangun keupayaan kognitif anak-anak kita,  agar mereka membesar menjadi generasi yang kuat, cerdas dan berkemahiran.
 1. Kedua, di peringkat sekolah pula, agenda pendigitalan pendidikan akan dilakukan secara besar-besaran. BN akan memperkenalkan Sistem Persekolahan Tanpa Buku Teks yang akan menyaksikan pembelajaran berlangsung menggunakan laptop atau komputer riba. Untuk itu, 2 inisiatif besar BN untuk perkara ini adalah memberi komputer riba percuma kepada semua pelajar B40 dan memastikan 100% liputan Internet 5G di semua sekolah dalam masa 18 bulan.
 1. Perkara ini akan membantu menyelesaikan isu-isu seperti beg sekolah yang berat serta membolehkan kemas kini sukatan pelajaran dilakukan dengan lebih pantas dan mudah.
 1. Pada peringkat pengajian tinggi pula, Barisan Nasional akan memberikan pendidikan tinggi percuma kepada anak-anak dalam kalangan B40. Ini adalah sebahagian usaha serius kita untuk membasmi kemiskinan secara strategik, adil dan bersifat jangka panjang.
 1. Selain pengajian tinggi tanpa yuran kepada semua individu dari kelompok B40, universiti awam atau Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di negara akan menawarkan sistem pengajian anjal. Iaitu 50% pengajian di kampus, dan 50% lagi secara dalam talian atau jarak jauh, yang akan sekali gus mengurangkan sehingga separuh kos pengajian.
 1. Malah, selepas ini, bagi menghapuskan eksploitasi, semua mahasiswa atau sesiapa sahaja yang melakukan latihan amali atau internship akan diwajibkan bayaran elaun oleh majikan.
 1. Perkara-perkara ini kita usahakan kerana kita sedar, pendidikan bukan sahaja pertahanan terbaik atau our best defence, malah senjata ampuh atau our best weapon dalam memerangi kekurangan serta kesenjangan hidup.
 1. Seterusnya, memandangkan Malaysia sedang bergerak menjadi sebuah negara tua (aged nation), perubahan radikal ketiga yang akan dilakukan adalah mewujudkan ekosistem perlindungan dan penjagaan warga emas yang lebih baik.
 1. Ini termasuklah penggubalan Akta Penjagaan Warga Emas dan memantapkan fungsi dan keupayaan pertubuhan bukan kerajaan atau NGO yang mengendalikan pusat penjagaan warga emas dan OKU dengan peruntukan RM105 juta untuk lima (5) tahun.
 1. Tidak dilupakan sektor pekerjaan GIG yang semakin berkembang dengan penglibatan ramai anak-anak muda, Barisan Nasional akan merangka Akta khusus dengan segera bagi meleindungi hak, kebajikan dan pendapatan pekerja gig.
 1. Semua ini adalah pembaharuan struktural yang kita perlukan untuk melonjak Malaysia menjadi negara yang meletakkan kesejahteraan dan keadilan sosial pelbagai kumpulan masyarakat pada tahap terbaik dan selayaknya.

Warga Malaysia yang saya hormati,

 1. Perkara ketiga yang PADU akan tampilkan ialah keterangkuman dan pengiktirafan kerencaman.
 1. BN tidak mahu sesiapa pun tertinggal, tercicir dan terpisah. Kita sedar, dalam fabrik sosial masyarakat Malaysia yang kaya dengan latar belakangnya, mengiktiraf dan menghargai kepelbagaian adalah satu-satunya jalan mengekalkan keharmonian dan nilai muhibah antara kita.
 1. BN percaya dan yakin bahawa formula untuk Malaysia yang stabil dan sejahtera ialah pembangunan yang terangkum.
 1. Untuk itu BN akan menjadikan sekolah kebangsaan sebagai medan menyubur keharmonian dan menyemai nilai menghargai satu sama lain.
 1. Selain Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris yang kini diajar di semua sekolah, di bawah BN nanti, semua sekolah akan turut mengajar bahasa-bahasa komunikasi asas yang lain seperti Mandarin, Tamil, Iban, Kadazan, Dusun dan bahasa-bahasa etnik yang lain.
 1. Ia bukan sahaja akan menjadikan pembelajaran sesi yang menyeronokkan, malah sekolah akan menjadi tempat semua pelajar bersahabat dan membesar sebagai rakyat yang bersatu-padu.
 1. BN akan menjadikan sekolah kebangsaan sebagai sekolah pilihan untuk pendidikan semua. Malah BN akan menjadikan sekolah sebagai tempat kita memupuk minda terbaik melalui pengajaran kemahiran baharu seperti pengkodan atau coding dan kreativiti.
 1. Yang pasti, sekolah akan dijadikan medan paling ampuh untuk memupuk kesedaran kemajmukan dan perpaduan.
 1. Di peringkat swasta pula, kita ingin memastikan para majikan mengambil pekerja daripada pelbagai bangsa, gender dan latar belakang dengan menawarkan insentif cukai kepada syarikat-syarikat yang mempunyai kemajmukan pada peringkat pengurusan.
 1. Selain itu, kita mahu isu gangguan seksual, ketidaksaksamaan gaji, imbuhan dan layan kerana perbezaan gender dihapuskan sama sekali dengan meneliti kesesuaian penubuhan Tribunal Kesaksamaan Gender dan menubuhkan Tribunal Anti Gangguan Seksual.
 1. Pada masa yang sama, atas nama keterangkuman juga, kita tidak lagi mahu, anak-anak yang dilahirkan melalui perkahwinan campur, atau mereka yang berbeza identiti bangsa dan agama dinafikan hak untuk menjadikan Malaysia tanahair tercinta.
 1. Oleh itu, saya tegaskan di sini bahawa BN bersedia untuk meminda Perlembagaan Persekutuan berkenaan hak kewarganegaraan anak yang dilahirkan di luar negara oleh wanita Malaysia yang berkahwin dengan warganegara asing.
 1. Ini kita lakukan atas kesedaran bahawa patriotisme dan nilai sayangkan negara itu hadir dari kerencaman dan keterangkuman.

Saudara dan saudari sekalian,

 1. Perkara keempat, PADU adalah satu penggandaan usaha untuk kita meletakkan asas-asas penting untuk mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua.
 1. Proses pembinaan negara yang berjaya dan masyarakat yang sejahtera adalah tugas dan tanggungjawab yang mengambil masa.
 1. Sesetengah kudrat dan keringat yang kita tumpahkan, hanya akan menampakkan hasil sedekad dari sekarang. Atau pada satu tempoh yang lebih lama. Atau mungkin pada suatu ketika yang tidak sempat pun untuk kita sendiri saksikan hasilnya.
 1. Akan tetapi, itu tidak bermakna kita tidak harus berusaha dari sekarang. Masa depan yang baik untuk semua harus dimulakan dari sekarang.
 1. Untuk itu, BN nekad memastikan amalan politik di negara ini dihidupkan hanya dengan cara yang bertanggungjawab dan telus melalui penggubalan Akta Pendanaan Politik.
 1. Pada masa yang sama, pelantikan jawatan utama negara seperti Ketua Pesuruhjaya SPRM dan Pengerusi SPR akan melalui saringan jawatankuasa khas Parlimen.
 1. Melalui wakil mereka di Parlimen, rakyat akan diberikan mandat untuk meneliti dan terlibat dalam tapisan pelantikan jawatan awam terpenting di negara ini.
 1. Masa depan Malaysia juga mesti lestari dan selamat. Untuk itu kita akan menghapuskan semua permit import atau AP untuk semua jenis kereta elektrik bagi memastikan akses yang lebih luas kepada kereta mesra alam mampu milik.
 1. Dan kita juga akan berusaha menambah litupan kawasan berhutan negara kepada 60 peratus keluasan dengan kerjasama kerajaan negeri.

Warga Malaysia yang saya hormati,

 1. Perkara kelima dan terakhir yang ingin saya tegaskan adalah, perlunya kerajaan yang kuat dan stabil dengan pasukan kerja yang terbaik.
 1. Perancangan yang baik mesti disusuli dengan amalan yang berstrategi dan usaha yang gigih. Ini bagi memastikan 99 perkara dalam PADU ini dapat diterjemah dan dijayakan.
 1. Bersandarkan kesedaran ini, Insya-Allah PADU akan didukung dan diusahakan dengan mengumpul bakat-bakat terbaik dalam kalangan calon yang terpilih.
 1. BN akan membentuk pasukan yang mempunyai ilmu, pengalaman dan berwibawa yang diperlukan dalam menjadikan PADU satu realiti.
 1. Pasukan yang jiwa dan raga mereka, didedikasikan kepada rakyat dan negara tercinta. Pasukan yang bersedia memberikan yang terbaik demi menterjemahkan PADU.
 1. Namun, BN tidak boleh berseorangan dalam ikhtiar besar ini. Kami memerlukan sokongan dan penglibatan semua. Sesungguhnya 99 Amal dan Usaha yang kami nukilkan dalam PADU ini adalah sesuatu yang kami rasakan terbaik untuk negara dan masyarakat kita.
 1. Justeru, saya pulangkan semuanya kepada pertimbangan baik saudara dan saudari yang mempunyai kuasa untuk menentukan masa depan negara.
 1. Saya jemput semua untuk meneliti pelan amal dan usaha kami. Lihatkan dengan berlapang dada bagaimana semua itu akan mengubah negara dan masa depan kita.
 1. Saya akui, ini bukan pelan yang sempurna. Tapi saya dan seluruh pasukan BN percaya, ia mempunyai kekuatan dan kelebihan tersendiri.
 1. Dengan rendah hati, saya menyeru sokongan dan doa daripada semua. Semoga apa yang kita lakukan bersama ini membuahkan hanya yang terbaik untuk tanah air, Insya-Allah.
 1. Undilah kestabilan. Undilah Kemakmuran. Undilah Barisan Nasional.
 1. Saya dengan penuh insaf dan kesedaran menawarkan Perancangan Amal dan Usaha Barisan Nasional untuk pertimbangan saudara saidari semua.
 1. Sekian, wabillahi taufik wal hidayah, wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
 1. Terima kasih.

Sumber: https://www.bnnewsonline.com/

LAMPIRAN PENUH: MANIFESTO BARISAN NASIONAL (PADU) BN UNTUK PRU15

manifesto barisan nasional BN
manifesto barisan nasional BN
manifesto barisan nasional BN
manifesto barisan nasional BN
manifesto barisan nasional BN
manifesto barisan nasional BN
manifesto barisan nasional BN

Untuk maklumat lanjut tentang Manifesto BN ini, sila rujuk laman web rasmi Barisan Nasional dan saluran media sosial berikut.

Baca juga:

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!