Doa Mula Kerja – Memohon Rezeki Yang Baik

Doa Mula Kerja – Memohon Rezeki Yang Baik 

Mencari rezeki dengan bekerja adalah merupakan satu ibadah sekiranya diniatkan kerana Allah SWT untuk mengharapkan redhaNya. 

Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ طَلَبَ الدُّنْيَا حَلَالَا اسْتِعْفَافًا عَنِ الْمَسْأَلَةِ ، وَسَعْيَا عَلَى أَهْلِهِ ، وَتَعَطُّفًا عَلَى جَارِهِ ، جَاءَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَوَجْهُهُ كَالْقَمَرِ لَيْلَةَ الْبَدْرِ

Maksudnya: “Barangsiapa mencari rezeki halal untuk menjaga diri daripada meminta-minta, dan dengan tujuan memenuhi nafkah keluarga, serta supaya dapat membantu tetangganya, nescaya dia akan datang pada hari Kiamat dengan wajahnya yang berseri-seri seperti bulan di malam purnama.”

Riwayat al-Baihaqi dalam Syu’ab al-Iman (9890) dan al-Tabarani dalam Musnad al-Syamiyyin (3465)

Sebelum mula melakukan sesuatu, kita dianjurkan untuk berdoa bagi mendapatkan keberkahan. Berikut dikongsikan beberapa doa mula kerja sebagai panduan. 

BACA JUGA: Doa Nabi Sulaiman Agar Dikurniakan Rezeki Yang Melimpah

Doa Mula Kerja

Berikut ialah antara-doa-doa yang anda boleh amalkan sebelum memulakan kerja atau melakukan sesuatu pekerjaan:

DOA 1:

اَللهُمَّ اغْفِرْلِى ذَنْبِيْ وَوَسِّعْ خُلُقِيْ وَطَيِّبْ لِيْ كَسَبِيْ وَقَنِّعْنِيْ بِمَا رَزَقْتَنِيْ وَلاَتَذْهَبْ قَلْبِيْ إِلَى شَيْئٍ صَرَّفْتَهُ عَنِّيْ

Rumi: Allaahummaghfir lii dzanbii, wa wassi’ khuluqii, wa thayyib lii kasabii, wa qanni’nii bimaa razaqtanii, wa laa tadz-hab qalbii ilaa syai-in sharraftahu ‘annii.

Maksud: “Ya Allah, ampunilah dosaku, perluaslah (muliakanlah) akhlakku, berilah untukku pekerjaan yang baik, jadikanlah aku puas menerima apapun yang Engkau kurniakan kepadaku dan janganlah Engkau buat hatiku mengingat apapun yang telah Engkau palingkan dariku.”

DOA 2:

بِسْمِ اللهِ تَوَكَّلْتُ عَلىَ اللهِ وَاعْتَصَمْتُ بِااللهِ وَفَوَّضْتُ أَمْرِى إِلَى اللهِ حَسْبِىَ اللهُ وَنِعْمَ الْوَكِيْلُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَةَإِلَّابِاللهِ اْلعَلِىِّ اْلعَظِيْمِ

Rumi: Bismillaahi tawakkaltu ‘alallaahi wa tashamtu billaahi wa faw-wazhtu amri ilallaahi hasbiyallaahu wani’mal wakiilu walaa haula wallaa quwwata illaa billaahil ‘aliyyil ‘adhiim.

Maksud: “Dengan nama Allah, aku mulai dan aku bertawakal kepada Allah, aku berpegang teguh kepada Allah, dan aku menyerahkan kepada Allah, cukup Allah tempatku berpegang dan bertawakal, tidak ada yang lebih kuat dan kuasa, hanya Allah yang Maha Tinggi dan Maha Esa.”

DOA 3:

اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَسْأَلُكَ عِلْمًا نَافِعًا، وَرِزْقًا طَيِّبًا، وَعَمَلاً مُتَقَبَّلاً

Rumi: Allahumma inni asaluka ‘ilman nafi’an. Wa rizqan toyyiban, wa ‘amalan mutaqobbalan

Maksud: “Ya Allah, sungguh aku memohon kepadaMu ilmu yang manfaat, rezeki yang baik dan amal yang diterima.”

DOA 4:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Rumi: Bismillahhirrohmanirrohim

Maksud: Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih 

Nabi Muhammad SAW menganjurkan untuk mengucapkan Bismillahirrohmanirrohim ketika hendak melakukan sesuatu. Sabda Nabi SAW:

كلُّ أمرٍ ذي بالٍ لا يُبدَأُ فيهِ ببسمِ اللهِ الرحمنِ الرحيم فهو أقْطَعُ

Maksudnya: Setiap perkara yang tidak dimulai dengan memuji Allah, maka amalan tersebut akan terputus.

Riwayat Ibnu Majah (1894)

Kerja Sebagai Ibadah

Bagaimana menjadikan kerja sebagai ibadah?

Doa Mula Kerja - Memohon Rezeki Yang Baik

1. Niat.

Mulakan pekerjaan anda setiap hari dengan niat yang baik. Niatkan apa yang anda lakukan adalah untuk mencari rezeki buat diri/keluarga dan untuk mendapatkan rahmat Allah. 

2. Bertanggungjawab.

Lakukan pekerjaan anda dengan penuh tanggungjawab dan bersungguh-sungguh agar memperoleh hasil rezeki yang berkat. 

3. Jujur & Amanah.

Lakukan pekerjaan anda dengan penuh kejujuran. Elakkan terlibat dalam perkara-perkara yang tidak beretika atau merugikan orang lain.

4. Ikhlas. 

Jadikanlah pekerjaan anda sebagai jalan untuk memberi manfaat kepada orang lain serta untuk memperoleh pahala. Apapun pekerjaan anda, cari kesempatan untuk meyumbang secara positif kepada masyarakat sekeliling. 

5. Syukur. 

Bersyukurlah atas kesempatan untuk bekerja dan memiliki kemampuan untuk melakukan pekerjaan tersebut. Banyakkan ucap Alhamdulillah sebagai tanda syukur. 

6. Menjaga waktu solat.

Walaupun sibuk bekerja, jangan sesekali meninggalkan kewajipan untuk menunaikan solat. 

Dengan menerapkan prinsip-prinsip ini dalam kehidupan seharian, inshaAllah kerja anda akan dikira sebagai ibadah. 

RUJUKAN:

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!