Bendera Kelantan: Maksud Warna, & Simbol

Bendera Kelantan mempunyai maksud yang tersendiri dari segi warna dan simbol yang ada di dalamnya.

Adalah penting untuk rakyat terutamanya di Negeri Kelantan mengetahui maksud warna dan simbol yang terkandung di dalam bendera ini.

Sejarah Negeri Kelantan

Nama Kelantan dikatakan berasal daripada perkataan Gelam Hutam iaitu nama Melayu bagi pokok Melaleuca Leucadendron.

Walau bagaimanapun, ada pula yang menegaskan bahawa nama itu berasal daripada perkataan Kilatan atau Kolam Air Bawah Tanah.

Di samping itu, Negeri Kelantan juga disebut sebagai Tanah Serendah Sekebun Bunga, Tanjung Pura, dan Negeri Cik Siti Wan Kembang pada masa dahulu.

Sejarah awal Kelantan tidak diketahui sepenuhnya, tetapi bukti arkeologi menunjukkan Kelantan telah didiami oleh manusia seawal zaman prasejarah.

Di awal wilayah Kelantan, terdapat persatuan dengan Kerajaan Funan, Kerajaan Khmer, Kerajaan Sriwijaya, Kerajaan Majapahit dan Kerajaan Siam.

Sekitar tahun 1411, Raja Kumar, iaitu pemerintah Kelantan, membebaskan wilayah itu dari Thailand yang menyandang gelaran Sultan Iskandar Shah apabila memeluk Islam.

Duli Yang Maha Mulia Sultan Iskandar, Kelantan memulakan Kerajaan Majapahit yang terletak di Kota Mahligai yang mana nama sebenarnya Kemas Jiwa.

Baginda sebelum ini mengahwini Permaisuri Suhita, pemerintah Empayar Majapahit (1427-1447) dan dikurniakan seorang puteri.

Kemudian, Kelantan menjadi penting sebagai hab perdagangan pada akhir abad ke-15. Pada tahun 1499, Kelantan menjadi wilayah tanggungan Sultan Melaka.

Dengan kejatuhan Melaka pada tahun 1511, Kelantan telah dibahagikan kepada beberapa kerajaan kecil yang ditadbir oleh raja-raja kecil.

Dengan ancaman Siam pada tahun 1603, kebanyakan raja-raja kecil Kelantan berlindung di Konfederasi Pattani Besar. Kerajaan Pattani membahagikan Kelantan kepada 4 kawasan: Kelantan Timur, Kelantan Barat, Legeh dan Ulu Kelantan.

Sekitar tahun 1760, seorang putera raja Kelantan Barat berjaya mencantumkan wilayah sekarang.

Tidak lama selepas itu, pada tahun 1764, Long Yunus, putera raja Kelantan Timur, anak kepada Long Sulaiman, telah berjaya mengambil alih takhta kerajaan dan memasyhurkan dirinya sebagai Raja Kelantan.

Bagaimanapun, selepas pemergiannya, Terengganu mengambil alih pengaruh di Kelantan.

Pada tahun 1800, Raja Muhammad mengisytiharkan dirinya sebagai raja pertama Kelantan.

Pada tahun 1812, beliau berpaling tadah dari wilayah Terengganu dan menjadi negeri berdaulat yang bergantung kepada ufti dari Siam.

Pada tahun 1820-an, Kelantan merupakan antara negeri yang paling ramai penduduk dan makmur di Semenanjung Tanah Melayu kerana ia mengelakkan konflik dan peperangan yang biasa berlaku di negeri-negeri selatan dan barat.

Siam terus mempunyai peranan penting di negeri ini pada abad ke-19.

Semasa Perjanjian Inggeris-Siam pada tahun 1909, Siam menyerahkan Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis kepada British, dan Kelantan menjadi salah satu Negeri Melayu Tidak Bersekutu di bawah Residen British.

Pada 8 Disember 1941, Jepun menakluki Kelantan sebagai wilayah pertama di Tanah Melayu.

Semasa pendudukan Jepun, Siam kembali menguasai Kelantan, tetapi selepas Jepun ditewaskan pada Ogos 1945, Kelantan kembali ke pemerintahan British.

Pada 1 Februari 1948, Kelantan menjadi sebahagian daripada Persekutuan Tanah Melayu, persatuan ini dengan negeri-negeri lain menghasilkan kemerdekaan pada 31 Ogos 1957.

Pada 16 September 1963, Kelantan menjadi salah satu negeri yang membentuk persekutuan Malaysia.

Bendera Negeri Kelantan

Bendera negeri Kelantan adalah seperti di bawah:

Gambar bendera ini boleh dimuat turun menerusi pautan http://discol.umk.edu.my/id/eprint/10924/1/Gambar%20bendera%20negeri%20Kelantan.png

Maksud Warna

Terdapat 2 warna yang melatari bendera Kelantan iaitu Merah dan Putih.

Latar belakang bendera berwarna Merah melambangkan kejujuran Raja, pembesar dan rakyat jelata yang berwarna merah kepada negeri.

Warna putih pula melambangkan kesucian Sultan yang memerintah negeri Kelantan.

Maksud Simbol

Di dalam bendera Kelantan, terdapat 4 simbol iaitu bulan sabit, bintang, tombak, dan keris yang boleh dibahagikan kepada dua maksud.

  • Bulan sabit dan bintang: Agama Islam sebagai agama rasmi negeri Kelantan.
  • Tombak dan keris: Kekuatan dan kegagahan orang-orang Melayu negeri Kelantan.

Baca juga:

Bantu kami share artikel ini: