Baucar Pakej Berpantang RM200 Bagi Ibu Di Terengganu 2023

Baucar Pakej Berpantang RM200 Bagi Bakal Ibu Terengganu 2023

Kerajaan negeri Terengganu bakal memperkenal bantuan baharu buat para ibu bersalin melalui Baucer Pakej Berpantang dengan peruntukan sebanyak RM1 juta.

Menteri Besar, Dato’ Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata bantuan tersebut bakal memberi manfaat kepada wanita yang berkelayakan.

Berikut dikongsikan lebih lanjut tentang bantuan ini untuk makluman bersama.

Apakah Baucar Pakej Berpantang Terengganu 2023?

Bantuan Baucar Pakej Berpantang yang diumumkan dalam Belanjawa 2023 Terengganu menjadi salah satu inisiatif dalam Teras 1, Rakyat Disantuni menjangkaui seluruh kelompok masyarakat di negeri tersebut.

“Khusus untuk wanita yang baru melahirkan anak, dengan ini diumumkan Baucar Pakej Berpantang bernilai RM200 bagi penjagaan selepas bersalin.

“Bantuan ini dijangka akan memberi manfaat kepada sekitar 5,000 orang wanita yang layak,” katanya dalam ucapan Belanjawan Terengganu 2023 Mesyuarat Ketiga Penggal Kelima Dewan Undangan Negeri (DUN) Keempar Belas (Bajet) di Wisma Darul Iman, pada 29 November 2022 yang lalu.

Selain itu, pemberian Pencen Rakyat bernilai RM600 juga akan diteruskan dengan peruntukan berjumlah RM15 juta melibatkan 25,000 penerima.

“Selain Pencen Rakyat, kerajaan juga berhasrat meneruskan program Kad Sejahtera dengan penambahan jumlah penerima kepada 25,000 orang pada tahun hadapan selain RM4 juta lagi bagi program Wad Kelas 3 Percuma di semua hospital kerajaan di negeri ini,” tambahnya.

Kerajaan Negeri membentangkan Belanjawan bagi 2023 dengan jumlah RM1.991 bilion berbanding RM1.657 bilion tahun lalu bertemakan ‘Memacu Terengganu Berdaya Tahan’.

Sumber: URUSETIA PENERANGAN DARUL IMAN

Baca juga:

Maklumat Lanjut

Jemput baca tentang Belanjawan 2023 Terengganu di pautan berikut : bit.ly/3h18A39

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!