13 Senarai Barang Persediaan Berpantang Untuk Ibu Baru Bersalin

Selepas bertarung nyawa melahirkan anak kini tibalah masanya untuk si ibu berpantang.

Barang persediaan berpantang ini boleh disediakan oleh si ibu sendiri ataupun dengan bantuan suami dan ahli keluarga yang terdekat. Setiap individu memerlukan barang yang berbeza bergantung kepada keperluan individu tersebut. 

Barang Persediaan Berpantang

Untuk memudahkan anda membuat persediaan, sila rujuk perkongsian di bawah.  

Senarai Barang Persediaan Berpantang

1. Kain Batik/Skirt

Bagi mudahkan pergerakan anda, sediakan hari beberapa helai kain batik ataupun untuk digunakan terutamanya pada hari-hari terawal anda berpantang.

Kain Batik/ Confinement Batik: https://shopee.com.my/sepoyo/20248042253

2. Baju Tidur

Baju tidur yang disyorkan ialah baju tidur yang berbutang hadapan dan berlengan panjang. Ini adalah untuk memudahkan anda menyusukan bayi serta mengelakkan dan kesejukan terutamanya pada waktu malam. 

Baju tidur: https://shopee.com.my/ledora.butik/11570538109

3. Stokin

Sediakan beberapa helai stokin untuk anda gunakan sepanjang berpantang. Pilihlah stokin yang comel-comel untuk membangkitkan mood anda. 

Stokin: https://shopee.com.my/amoomle/12333107876

4. Tudung Sarung

Sudah pasti ramai yang akan datang melawat anda dalam tempoh berpantang, jadi jangan lupa sediakan sehelai dua tudung sarung untuk memudahkan anda menjaga aurat.

Tudung sarung: https://shopee.com.my/aryshi22/18862949751

5. Breast Pad

Breast pad digunakan untuk mengelakkan air susu ibu terkena baju sehingga boleh menyebabkan baju basah di kawasan dada. Anda boleh dapatkan breast pad pakai buang ataupun boleh dicuci melalui Shopee. Cari yang jenama Autumnz okay.

Breast pad: https://shopee.com.my/the3c.mall/13605191511

6. Breast Relief Thermo Pads

Fungsi breast relief thermo pads ini adalah untuk membantu melegakan bengkak susu. Cara menggunakannya mudah sahaja. Anda perlu memasukkan pad ini ke dalam microwave sebelum digunakan. Cari yang jenama Autumnz juga ya.

Breast relief thermo pad: https://shopee.com.my/bonniewong/339824336

7. Krim Untuk Nipple

Krim ini boleh digunakan sekiranya puting payudara anda pedih atau luka. Terutamanya pada masa awal-awal baru bersalin dan menyusukan. Anda boleh dapatkan nipple krim keluaran Mama’s Choice.

Krim untuk nipple: https://shopee.com.my/mamaschoicemalaysia/488876

8. Bra Menyusu

Sediakan beberapa helai bra menyusu atau nursing bra untuk keselesaan anda semasa menyusukan. Anda tidak perlu menanggalkan bra anda lagi sekiranya menggunakan nursing bra ini. 

Bra menyusu: https://shopee.com.my/nursingbra520/4646378734

9. Nursing Pillow

Nursing pillow adalah bantal yang direka khusus untuk memberikan keselesaan kepada si ibu dan juga si bayi ketika penyusuan. 

Nursing pillow: https://shopee.com.my/sumohome.os/2416682258

10. Postpartum Mesh Panties

Sekiranya anda bersalin secara czer, seluar dalam ini memang membantu sangat untuk mengelakkan kesakitan pada bahagian bawah anda. Kainnya lembut sangat. Memang selesa kalau pakai. Anda boleh dapatkan postpartum mesh panties jenama Shapee untuk kualiti yang memang terjamin. 

Postpartum mesh panties: https://shopee.com.my/bonniewong/13715504948

11. Bantal Donut 

Bantal ini berbentuk bulat dan mempunyai lubang di tengahnya. Ya, persis macam donut. Biasanya bantal ini digunakan untuk duduk bagi mengelakkan luka bekas bersalin sakit terkena permukaan lantai atau kerusi. 

Bantal donut: https://shopee.com.my/marshaenacollection/53725295

12. Bengkung 

Pemakaian bengkung bukan sahaja untuk membantu anda mendapatkan bentuk badan yang asal, tetapi ia amat berguna untuk membantu menampung perut dan rahim yang sedang berada dalam keadaan lemah.

Bengkung: https://shopee.com.my/mamaschoicemalaysia/110036

13. Set Sariayu Param, Pilis, Tapel

Tak perlu pening kepala, anda beli sahaja set Sariayu ini daripada Shopee. Semua lengkap untuk anda berpantang dengan selesa.

Set Sariayu Param, Pilis, Tapel: https://shopee.com.my/mumdream.bangi/5432210997

Kesimpulan

Sekiranya mempunyai bajet lebih, anda boleh dapatkan perkhidmatan penjagaan wanita berpantang untuk memudahkan anda melalui hari-hari berpantang anda. Biasanya perkhidmatan ini merangkumi penjagaan ibu dan bayi. Jadi, anda tidak perlu risau apa-apa dah, hanya berehat secukupnya sahaja. 

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!