Permohonan Kemasukan Ke Tingkatan 6 SBP – KISAS & SMAP LABU

Permohonan kemasukan ke Tingkatan Enam (6) Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Tahun 2024 Kolej Islam Sultan Alam Shah dan Sekolah Menengah Agama Persekutuan Labu telah dibuka untuk lepasan SPM 2023.

@ecentral.my

Replying to @lover°c Ini cara tukar sekolah Tingkatan 6. Kalau nak tukar aliran pun boleh kat Pusat Tingkatan 6 tu nanti. Calon persendirian/ pelajar sekolah agama pulak kena buat rayuan untuk masuk ke Tingkatan 6 bawah KPM ya. #tingkatan6 #pusattingkatan6 #tingkatan62024 #spm2023

♬ Cute – Aurel Surya Lie

Berikut dikongsikan syarat-syarat dan cara membuat semakan keputusan permohonan kemasukan ke Tingkatan 6 bagi kedua-dua sekolah ini.

Semakan Permohonan Kemasukan ke Tingkatan 6 Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Tahun 2024

Permohonan Kemasukan adalah bagi 2 Sekolah Berasrama Penuh berikut:

TARIKH-TARIKH PENTING:

 • Pendaftaran : 1 Julai 2024
 • Rayuan : 21-30 Jun 2024
 • Semakan Rayuan : 19 Julai 2024
 • Pendaftaran Rayuan : 21 Julai 2024

Semakan tawaran boleh dibuat mulai 21 Jun 2024 (Jumaat) melalui pautan berikut: https://sst6.moe.gov.my

Pengenalan

LATAR BELAKANG KOLEJ SULTAN ALAM SHAH (KISAS)

Kolej ini ditubuhkan pada tahun 1374H/1955M menggunakan nama Kolej Islam Malaya (KIM). Kolej Islam ditubuhkan hasil desakan masyarakat Melayu yang mahukan sebuah pusat pengajian agama moden didirikan untuk menjadi pusat pendidikan secara formal bagi anak-anak Melayu bagi mengimbangi bilangan sekolah-sekolah vernakular di Tanah Melayu.

Professor Zulkifli Muhammad merupakan antara orang yang bertanggungjawab berkempen ke seluruh negara menggagaskan idea penubuhan Kolej Islam Malaya dengan harapan untuk mewujudkan sebuah pusat pengajian Islam moden yang mampu membersihkan umat Islam daripada gejala jahiliah. Kutipan dana di bawah nama Dana Waqaf KIM telah dilancarkan di seluruh Tanah Melayu. Ia didirikan di atas sebidang tanah seluas kira-kira 14.3 ekar yang terletak di Jalan Kota Raja, iaitu kira-kira satu setengah kilometer dari bandar Klang.

Kolej Islam Sultan Alam Shah ialah sebuah sekolah berasrama penuh di Klang, Selangor, Malaysia. KISAS atau SASIC (Sultan Alam Shah Islamic College). KISAS kini memegang status Sekolah Berprestasi Tinggi sejak tahun 2010 (Kohort 1).

KISAS mempunyai pelajar seramai hampir 800 orang yang berusia antara 16 hingga 19 tahun. Sehingga kini, KISAS kekal sebagai satu-satunya Sekolah Berasrama Penuh (SBP) yang mengambil kemasukan pelajar bermula daripada tingkatan empat.

Ramai tokoh intelektual, tokoh politik serta alim ulama telah dilahirkan oleh KISAS semenjak penubuhannya hampir enam dekad yang lalu.

Sistem pembelajaran di Kolej Islam Sultan Alam Shah adalah mengikut kurikulum yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.

Para pelajar yang masuk ketika tingkatan empat diwajibkan untuk menduduki. Selain daripada tiga peperiksaan konvensional, para pelajar juga boleh memilih untuk mengambil satu peperiksaan dalaman khas iaitu Sijil Khas Kolej (SKK), namun peperiksaan ini wajib untuk pelajar aliran Agama Ikhtisas.

LATAR BELAKANG SM AGAMA PERSEKUTUAN LABU

SMAPL ditubuhkan pada Januari 1982 atas cadangan Pengarah Pendidikan Islam di Kementerian Pendidikan (Malaysia) pada waktu itu, Tan Sri Datuk Paduka Dr Abdul Hamid Othman. Idea ini muncul kerana kesedaran Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan pada ketika itu untuk membina sekolah Agama Islam di Kuala Lumpur. Selepas cadangan itu diterima oleh kerajaan, sekolah itu diberikan nama sebagai Menengah Sekolah Agama Wilayah Persekutuan (SMAWP).

SMAWP pada mulanya tidak mempunyai bangunan sendiri dan 500 orang pelajar sekolah (yang terdiri daripada pelajar tingkatan 1, 4, dan 6 rendah) menumpang di bangunan Kolej Islam Klang (KIK) di Selangor. Generasi pertama pelajar diajarkan oleh sekitar 40 guru, dipimpin oleh pengetua sekolah pertama, Tuan Hj Muhammad bin Shafie.

Selepas lebih kurang dua tahun menumpang di KIK, pada awal Januari 1984, SMAWP dipindahkan ke sebuah bangunan sementara di kampus Universiti Islam Antarabangsa Malaysia di Petaling Jaya. Pada tahun 1985, Tuan Hj Muhammad Yusof bin Abu Bakar menggantikan Tuan Hj Muhammad bin Shafie sebagai pengetua dan berkhidmat sehingga pada akhir tahun 1985. Di bawah kepimpinannya, SMAWP berjaya memenangi pertandingan Bahas Bahasa Melayu Piala Perdana Menteri pada tahun yang sama.

Pengetua seterusnya, Tuan Hj Muhd Yusof bin Hj Ahmad, meneruskan warisan SMAWP. Pada masa yang sama, Kementerian Pendidikan berjaya menyelesaikan masalah bangunan sekolah pada bulan April 1987 dengan meminjamkan sebuah bangunan di Kilometer 11, Jalan Labu yang sepatutnya digunakan sebagai bangunan Sekolah Agama Sheikh Hj Mohd Said. Selepas beberapa sesi rundingan, bangunan itu diberikan kepada sekolah secara sah, dan secara rasmi dibuka pada bulan Julai 1989 oleh Duli Yang Maha Mulia Tuanku Jaafar Ibni Almarhum Tuanku Abdul RahmanYang Di-Pertuan Besar Negeri Sembilan pada waktu itu. Nama SMAWP kemudian berubah menjadi Sekolah Menengah Agama Persekutuan (SMAP). Penubuhan SMAP Kajang kemudian membuat SMAP secara semulajadi dikenali sebagai SMAP Labu (SMAPL) dan kekal hingga ke hari ini. Walau bagaimanapun, tidak seperti SMAP Kajang dan SMAP Bentong, SMAP Labu tidak mempunyai perkataan Labu di dalam lencana sekolah.

Detik kegemilangan SMAP Labu semakin terserlah apabila genapnya 25 tahun penubuhannya. Sambutan Jubli Perak yang diadakan pada tahun 2007 telah menyaksikan perubahan SMAP Labu sebagai sebuah sekolah yang menjadi nadi setiap insan yang ingin membina keperibadian yang unggul serta berteraskan modal insan yang memiliki minda kelas pertama.

Kini, SMAPL telah mendapat satu lagi bangunan empat tingkat yang dikenali sebagai blok G. Beberapa kemudahan sekolah ditempatkan di sini seperti dewan terbuka, Dewan Seri Lestari, makmal Bahasa Asing yang baru, Bilik Seni Visual , beberapa buah kelas baru dan juga bilik rawatan pergigian. Di samping itu, SMAP Labu terus menjulang namanya dengan memperoleh gelaran Sekolah Kluster Kecemerlangan pada tahun 2010 dan Sekolah Berprestasi Tinggi pada tahun 2011.

Tarikh Permohonan

Permohonan dibuka mulai 27 Mei hingga 7 Jun 2024.

Syarat Permohonan

 1. Warganegara Malaysia – tidak kurang 17 tahun dan tidak melebihi 20 tahun
 2. Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
 3. Kepujian atau sekurang-kurangnya Gred C mata pelajaran
  • Bahasa Melayu
  • Bahasa Arab dan
  • Pendidikan Islam / Pendidikan Syari’ah Islamiah / Pendidikan Al-Quran dan Al-Sunnah / Usul Al-Sin / Al-Syariah / Manahij Al-‘Ulum Al Islamiah / Turath Al-Quran dan Al-Sunnah / Turath Dirasat Islamiah
 4. Jumlah mata gred tidak melebihi 14 unit – untuk (3) mata pelajaran terbaik

Cara Permohonan Kemasukan Ke Tingkatan 6 SBP

Permohonan boleh dibuat melalui pautan berikut https://sst6.moe.gov.my

MAKLUMAT LANJUT

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi: Bahagian Pengurusan Sekolah Berasrama Penuh sekolah tersebut:

Baca juga:

Bantu kami share artikel ini: