Tabarakallah (تَبَارَكَ اللَّهُ ): Maksud, Bila Perlu Diucapkan & Kebaikan

Tabarakallah (تَبَارَكَ اللَّهُ ): Maksud, Bila Perlu Diucapkan & Kebaikan Mengucapkannya 

Tabarakallah (تَبَارَكَ اللَّهُ ) adalah merupakan perkataan Bahasa Arab yang digunakan untuk menyatakan kekaguman, penghargaan, dan pengakuan terhadap kebesaran Allah SWT. 

Walaupun perkataan ini seringkali digunakan dalam masyarakat kita, tetapi tahukah anda apa maksud ucapan ini?  Apakah ia hanya sekadar ucapan biasa, atau terdapat makna yang lebih dalam di sebaliknya?

Jom kita baca lebih lanjut info mengenainya di bawah. 

BACA JUGA: Jazakallah Khair (جَزاكَ اللهُ خَـيْراً) : Maksud & Cara Membalasnya

Maksud Tabarakallah (تَبَارَكَ اللَّهُ )

Tabarakallah bermaksud ‘Maha Suci Allah’. Perkataan ini menunjukkan pengakuan akan keagungan dan keberkatan Allah serta rasa syukur terhadap-Nya.

Contoh perkataan ini dapat dilihat dalam Surah Al-A’raf ayat 54. Terdapat perkataan تبارك الله رب العالمين yang memberi maksud; Maha Suci Allah, Tuhan Seluruh Alam.

Tabarakallah (تَبَارَكَ اللَّهُ ): Maksud, Bila Perlu Diucapkan & Kebaikan

Dengan mengucapkan perkataan ini, ia adalah cara untuk mengungkapkan rasa kagum, syukur, dan penghargaan mereka terhadap segala penciptaan-Nya serta untuk mengingatkan diri akan kebesaran Allah dalam kehidupan seharian. 

Bila Perlu Diucapkan?

TabarakAllah boleh diucapkan pada bila-bila masa, terutamanya apabila seseorang ingin mengakui nikmat dan kebesaran Allah. 

Ia boleh diucapkan selepas solat, semasa menyaksikan sesuatu yang luar biasa atau indah, apabila mendengar berita baik atau untuk menyatakan rasa syukur atas nikmat-nikmat harian.

Berikut ialah beberapa situasi di mana anda boleh menggunakan perkataan ‘Tabarakallah’ dalam kehidupan seharian. 

1. Menyaksikan sesuatu yang indah atau mengagumkan.

Ketika melihat keajaiban alam, pemandangan yang memukau, karya seni yang indah, atau ciptaan Allah yang menakjubkan, ucapkanlah perkataan ini  untuk mengakui keindahan tersebut sebagai  kebesaran Allah.

2. Mengekspresikan rasa syukur.

Ucapkanlah perkataan ini untuk mengungkapkan rasa syukur atas peristiwa positif, berita baik, atau keadaan menguntungkan dalam hidup anda. Ia adalah merupakan salah satu cara untuk mengingatkan bahawa segalanya hanya datang daripada Allah.

3. Mencapai sesuatu prestasi.

Ketika mencapai sesuatu pencapaian, ucapkanlah perkataan ini untuk menghubungkan kejayaan dan pencapaian anda adalah disebabkan kuasa Allah.

4. Menanggapi pujian.

Jika seseorang memuji anda atau memuji sesuatu yang telah anda lakukan, responlah dengan mengucapkan perkataan ini untuk mengakui bahawa ia semuanya datangya daripada Allah. 

5. Apabila bercakap mengenai nikmat.

Apabila bercakap mengenai nikmat-nikmat yang ada dalam hidup anda atau orang lain, ucapkanlah perkataan ini untuk mengakui pengakuan kemurahan Allah.

Bagaimana Merespon Ucapan “Tabarakallah”?

Ucapan “Tabarakallah,” ungkapan positif yang mengakui dan memuji nikmat dan kebesaran Allah. Bagi merespon ucapan ini, anda boleh memberi balasan dengan ungkapan yang serupa. Atau, anda juga boleh menjawabnya dengan perkataan positif lain seperti di bawah:  

1. MashaAllah

2. Barakallahufik

3. Alhamdulillah

4. Amin

5. Syukran

Ingatlah bahawa jawapan boleh berbeza berdasarkan konteks dan situasi. Berilah balasan dengan kata-kata yang mencerminkan sikap positif dan menghargai nikmat Allah.

Kebaikan Mengucapkan Tabarakallah

Mengucapkan TabarakAllah dapat menguatkan hubungan seseorang dengan Allah. Ia juga sebagai salah satu cara agar kita sentiasa mengingati Allah dalam setiap aspek kehidupan. 

Selain itu, ia juga dapat membantu membersihkan hati daripada emosi negatif seperti hasad dengki atau kekufuran di samping meningkatkan iman dan kesedaran terhadap kekuasaan Allah dalam kehidupan seharian.

RUJUKAN: https://myislam.org/tabarakallah/

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!