Peta Indonesia: Info Geografik dan Demografik

Artikel ini memaparkan peta bagi negara Indonesia beserta sedikit maklumat berkaitan geografik dan demografik bagi negara yang bersempadan dengan Malaysia ini.

Walaupun merupakan sebuah negara yang terdiri daripada pelbagai pulau, Indonesia berkongsi tiga sempadan darat yang berasingan dengan Timor Timur, Papua New Guinea dan Malaysia.

Terletak di pantai barat laut pulau Jawa yang paling ramai penduduknya ialah Jakarta – ibu kota dan bandar terbesar di Indonesia.

Ia adalah pusat pentadbiran serta hab perindustrian, kewangan, perdagangan dan perniagaan yang penting.

Info geografik

Meliputi kawasan seluas 1,904,569 km persegi, dan terletak secara strategik di antara Lautan Pasifik dan Hindi, Indonesia terdiri daripada lebih 17,504 pulau dan setakat ini merupakan kepulauan terbesar dan paling pelbagai di Bumi.

Pulau-pulau besar di Sumatera, Jawa, Kalimantan (yang terdiri daripada dua pertiga daripada pulau Borneo), Sulawesi, dan Irian Jaya agak bergunung-ganang dengan beberapa puncak mencapai 12,000 kaki.

Indonesia mempunyai kira-kira 400 gunung berapi dalam sempadannya, dengan sekurang-kurangnya 90 masih aktif.

Gambar berikut adlah peta negara Indonesia.

Kredit: World Atlas

Peta wilayah pentadbiran Indonesia

peta indonesia
Peta Indonesia

Indonesia terbahagi kepada 34 wilayah pentadbiran.

Wilayah-wilayah tersebut ialah: Aceh, Bali, Banten, Bengkulu, Gorontalo, Jakarta, Jambi, Jawa Barat, Jawa Tengah , Jawa Timur, Kalimantan Barat, Kalimantan Selatan, Kalimantan Tengah, Kalimantan Timur, Kalimantan Utara, Kepulauan Bangka Belitung, Kepulauan Riau, Lampung, Maluku, Maluku Utara , Nusa Tenggara Barat , Nusa Tenggara Timur, Papua, Papua Barat, Riau, Sulawesi Barat, Sulawesi Selatan, Sulawesi Tengah, Sulawesi Tenggara, Sulawesi Utara, Sumatera Barat, Sumatera Selatan , Sumatera Utara dan Yogyakarta.

Daripada 34 wilayah tersebut, provinsi Aceh, Jakarta (daerah ibu negara), Yogyakarta (wilayah istimewa), Papua dan Papua Barat mempunyai status istimewa.

Wilayah-wilayah ini dibahagikan kepada kabupaten dan bandar, yang selanjutnya dibahagikan kepada daerah dan sekali lagi menjadi kampung luar bandar atau bandar.

Meliputi kawasan seluas 1,904,569 km persegi, Indonesia terdiri daripada lebih 17,504 pulau dan setakat ini merupakan kepulauan terbesar dan paling pelbagai di Bumi.

Artikel berkaitan: Peta Asia: Senarai Negara dan Maklumat Demografik

Fakta demografik

Penduduk Indonesia adalah 270.20 juta mengikut banci kebangsaan 2020, meningkat daripada 237.64 juta pada 2010.

Anggaran rasmi pada akhir 2023 ialah 280 juta meningkat pada kadar 1.17% setahun.

Indonesia adalah negara keempat terpadat di dunia.

Kira-kira 55% penduduk Indonesia tinggal di Jawa, yang merupakan pulau paling ramai penduduk di dunia.

Walaupun program perancangan keluarga yang agak berkesan telah dilaksanakan sejak 1967, purata pertumbuhan penduduk Indonesia setahun melebihi 1.1% untuk dekad yang berakhir pada 2020, hampir mempunyai 13% pertumbuhan penduduk untuk dekad tersebut.

Pada kadar ini, penduduk Indonesia diunjurkan akan mengatasi populasi Amerika Syarikat jika pertumbuhan penduduk baru-baru ini berterusan.

Bantu kami share artikel ini: