Modenas Elegan 250 EX: Spesikasi dan Harga

Modenas Elegan 250 EX baru sahaja dilancarkan oleh syarikat Motosikal dan Enjin Nasional Sdn Bhd (Modenas).

Seperti dijangka motorsikal jenis skuter Modenas Elegan EX 350 ini didatangkan dengan beberapa ciri yang ditambah baik dan sedikit peningkatan harga daripada keluaran sebelumnya.

Modenas Elegan 250 EX Baharu!

Modenas Elegan 250 EX ini merupakan versi tambah baik daripada keluaran sebelumnya, Elegan 250 ABS yang dikeluarkan pada tahun 2020.

Selain beberapa ciri menarik terbaru, model terbaru ini juga kini mematuhi peraturan pelepasan ekzos Euro 4.

Oleh itu, model ini dibina dengan antipelepasan tambahan bagi memastikan toksin dalam gas ekzos dapat dikurangkan semasa pelepasan apabila enjin berjalan.

Dengan enjin Euro 4, skuter Modenas model baharu ini pastinya akan menjadi lebih cekap bahan api dan akan mengurangkan kerosakan kepada bumi.

modenas Elegan 250 EX

Spesifikasi

Modenas Elegan 250 EX (2023) ialah basikal skuter maxi premium yang dikuasakan oleh enjin SOHC 4-lejang, 250cc penyejuk cecair dengan transmisi CVT.

Ia menghasilkan kuasa 22.1 Hp pada 7000 RPM dan tork maksimum 22.4 Nm pada 6500 RPM.

Model baharu ini mempunyai penampilan keanggunan baharu dan memberikan keselamatan tambahan (Dual Channel ABS) untuk pengalaman menunggang yang unggul.

Sebagai tambahan kepada reka bentuk luaran yang dipertingkatkan, model ini kini didatangkan dengan lampu depan projektor agresif yang serba baharu yang dilengkapi dengan lampu belakang berbentuk “X” yang unik yang menerangi jalan pada waktu malam.

Skuter ini juga memenuhi keperluan utama penunggang jarak jauh: keselesaan & kecekapan bahan api melalui tempat duduk yang luas dan ergonomik untuk kedua-dua penunggang dan pembonceng serta konfigurasi enjin EURO 4.

Skuter enjin empat lejang SOHC, silinder tunggal berkapasiti 250cc.

Skuter ini didatangkan dengan ABS dua saluran Bosch, pengapit cakera hidraulik 260 mm di hadapan dan 240 mm di belakang, dengan roda bersaiz 14 inci di hadapan dan 13 inci di belakang.

Berat untuk Elegan 250 EX disenaraikan pada 198 kg dengan 12.4 liter bahan api dibawa dalam tangki yang terletak di bawah papan lantai.

modenas Elegan 250 EX

Artikel berkaitan: Yamaha NVX V3 Baru & Harga Di Malaysia

Varian & Harga Modenas Elegan 250 EX

Harga untuk pasaran Malaysia bagi mode ini adalah RM16,997, naik sedikit berbanding harga 2020 Modenas Elegan 250 ABS keluaran 2020 yang berharga RM15,315.

Terdapat dua pilihan warna yang tersedia untuk Elegan 250 EX – Matte Silver Crystal dan Petroleum Blue.

Modenas Elegan 250 EX ini didatangkan dengan jaminan pembuatan selama dua tahun atau 20,000 kilometer (yang mana terdahulu), ciri-ciri hebat yang lebih banyak, ergonomik yang baik dan sokongan selepas jualan yang luar biasa.

Brochure & Maklumat Rasmi

Sekiranya anda ingin melihat brochure dan maklumat rasmi mengenai motorsikal terbaru keluaran Modenas ini, sila klik pautan https://modenas.my/product/elegan/elegan-ex

Bantu kami share artikel ini: