Yamaha NVX V3 Baru & Harga Di Malaysia

Anda peminat Yamaha NVX V3?

Berita baik buat peminat motorsikal Yamaha NVX V3 apabila model terbaru akan dikeluarkan pada tahun 2023 dengan harga yang kompetetif dan beberapa varian.

Seiring dengan kenaikan harga kos barangan, terdapat sedikit perbezaan harga untuk setiap varian motor ini.

Varian

Yamaha NVX V3 didatangkan dengan varian iaitu varian standard dan varian ABS.

Setiap varian ini juga didatangkan dengan pilihan warna yang berbeza.

Warna

Berikut merupakan pilihan warna untuk kedua-dua varian motor ini:

  • Varian Standard – Cyan dan Matt Grey
  • Varian ABS – Mystique Ruby dan Platinum Navy

Harga

Berikut merupakan cadangan harga untuk setiap varian motor ini:

  1. Varian standard – RM9,598
  2. Varian ABS – RM11,498

Harga untuk NVX disyorkan runcit tidak termasuk cukai jalan, insurans atau pendaftaran dan waranti dua tahun atau 20,000 km terhadap kecacatan pembuatan disediakan manakala setiap pembelian NVX disertakan dengan kunci tayar bernilai RM100.

Sebagai perbandingan, harga untuk model motorsikal ini untuk tahun 2021 adalah untuk model asas dijual pada harga RM8,998 manakala Yamaha NVX ABS ditandakan pada RM10,998.

Spesifikasi

Tiada perubahan lain dalam enjin dengan kuasa yang datang daripada kilang SOHC satu silinder, 155 cc, penyejuk cecair yang sama dilengkapi dengan Penggerak Injap Pembolehubah (VVA).

NVX menghasilkan 15.4 PS pada 8,000 rpm dan 13.9 Nm tork pada 6,500 rpm.

Panel instrumen LCD memaparkan semua maklumat yang diperlukan dan dilengkapi standard dengan sambungan ke telefon pintar penunggang.

Digunakan bersama dengan aplikasi Yamaha Y-Connect, penunggang boleh mendapatkan maklumat seperti lokasi parkir terakhir, peringatan selan masa servis, penggunaan bahan api, pemberitahuan panggilan dan voltan bateri serta beberapa perkara lain.

Ketinggian tempat duduk untuk NVX ditetapkan pada 790 mm dengan jarak dari tanah 149 mm manakala versi Standard mempunyai berat 122 kg dan NVX yang dilengkapi ABS memberikan penimbang pada 125 kg.

NVX mampu menampung 5.5 liter bahan api dalam tangki yang dianggarkan oleh Yamaha baik untuk jarak perjalanan kira-kira 200 km.

Perbezaan antara varian

Jadi, dengan perbezaan harga yang ketara antara kedua-dua varian, apakah yang membezakan antara kedua-dua varian motor keluaran Yamaha ini?

Membezakan NVX antara versi Standard dan ABS ialah penggunaan permulaan tanpa kunci dengan Smart Key untuk NVX ABS.

NVX ABS juga didatangkan dengan penyerap hentak berkembar di bahagian belakang dengan takungan jauh untuk prestasi suspensi yang lebih baik, boleh laras untuk pramuat manakala model standard NVX hanya boleh laras pramuat spring sahaja.

Brek dilakukan dengan cakera 230 mm dan angkup hidraulik dua omboh pada roda hadapan 14-inci, dengan ABS saluran tunggal pada varian NVX ABS manakala brek drum mekanikal menghentikan roda belakang 14-inci.

Pencahayaan LED digunakan untuk lampu kepala dan ekor pada NVX dan port pengecasan USB terletak di dalam penutup hadapan.

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!