Minyak Cengkih: Sejarah, Khasiat, & Kegunaannya

Minyak cengkih mempunyai sejarah perubatan yang digunakan sejak zaman purba untuk merawat pelbagai penyakit. Ia masih digunakan hingga hari ini sebagai alternatif semula jadi kepada ubat-ubatan kimia.

Dengan kajian yang terus berkembang, minyak ini terus menunjukkan potensi besar dalam membantu meningkatkan kualiti hidup kita secara semula jadi dan berkesan.

Berikut dikongsikan info lebih lanjut mengenainya. 

BACA JUGA: Minyak Lintah – Khasiat & Kegunaannya Untuk Lelaki

Pengenalan – Minyak Cengkih

Minyak Cengkih: Sejarah, Khasiat, & Kegunaannya

Minyak cengkih, yang juga dikenali sebagai Eugenia Caryophyllata diekstrak melalui proses penyulingan stim dari bunga dan daun pokok cengkih untuk menghasilkan minyak yang kaya dengan bahan aktif seperti eugenol, acetyleugenol, dan beta-caryophyllene.

Pokok cengkih berasal dari Indonesia dan telah lama digunakan dalam amalan perubatan tradisional Cina dan Ayurveda untuk mengatasi pelbagai masalah kesihatan rendah.

Terdapat dua jenis minyak cengkih:

1. Minyak bunga cengkih:

Mengandungi tahap eugenol yang lebih tinggi, memberikan bau yang lebih kuat dan ‘kekuatan’ yang lebih besar. Oleh itu, minyak bunga cengkih tidak disyorkan untuk digunakan secara topikal kerana boleh menjadi toksik dan berbahaya bagi kulit.

2. Minyak daun cengkih:

Minyak daun cengkih mempunyai bau yang lebih lembut dan kesan perubatan yang lebih ringan, selagi ia dicampurkan dengan betul dengan minyak pembawa, ia dianggap lebih selamat untuk digunakan secara topikal.

Bagaimana Minyak Cengkih Berfungsi?

Komponen utama dalam minyak ini adalah Eugenol yang berfungsi sebagai anaestetik semula jadi yang membantu mengurangkan rasa sakit dan juga mempunyai sifat antibakteria yang lemah untuk melegakan kesakitan selama beberapa jam.

Sifat anti-radang semula jadi Eugenol membantu mengurangkan keradangan dan pembengkakan di kawasan yang terjejas.

Minyak Cengkih: Sejarah, Khasiat, & Kegunaannya
Contoh Produk Di Pasaran

Sifat terapeutik minyak cengkih:

  • Antioksidan
  • Analgesik (mengurangkan rasa sakit)
  • Antihelmintik (mematikan parasit usus)
  • Antimikrobial dan antiseptik
  • Antineuralgik (mengatasi neuralgia)
  • Karminatif (melegakan kembung perut dan sakit abdominal)
  • Spasmolitik (melegakan kekejangan otot)

Khasiat dan Kegunaan Minyak Cengkih

1. Meningkatkan Sistem Imun

Minyak cengkih membantu melawan jangkitan dan meningkatkan sistem imun tubuh. Kajian pada tahun 2005 menunjukkan keberkesanan minyak ini terhadap jangkitan candida.

Komponen utama dalam minyak ini, eugenol, turut membantu meningkatkan sistem imun untuk melawan simptom demam dan selesema.

2. Meredakan Sakit Gigi

Minyak ini jugs  digunakan dalam perubatan Cina tradisional untuk meredakan sakit gigi dan mencegah pengikisan gigi.

Penggunaan minyak ini pada gigi yang sakit dapat membantu mengurangkan rasa sakit dengan mengubati saraf sekitar selama sehingga 3 jam.

3. Meningkatkan Kesihatan Usus

Penggunaan minyak ini pada abdomen membantu merawat masalah kesihatan seperti mabuk perjalanan, kembung, sakit perut, cirit-birit, dan kembung.

Kajian pada tahun 2018 mendapati minyak ini dapat mencegah ulser dalam sistem pencernaan dengan meningkatkan pengeluaran lendir gastrik.

4. Perlindungan Kulit

Penggunaan minyak ini juga dapat membantu mencegah pelbagai masalah kulit dan jangkitan kulat dengan sifat anti-radang, antifungal, dan antibakteria yang dimilikinya. Ia juga dapat mengurangkan gatal-gatal kronik dan iritasi kulit yang signifikan.

5. Anti-Kanser

Minyak ini menunjukkan kesan menghalang pertumbuhan sel kanser untuk pelbagai jenis kanser termasuk kanser usus besar, serviks, dan payudara.

6. Menurunkan Tekanan Darah

Komponen utama dalam minyak ini digunakan secara terapeutik sebagai agen antihipertensi. Ia sangat bermanfaat untuk membantu individu yang mengalami hipertensi atau tekanan darah tinggi.

7. Mengawal Gula 

Kajian haiwan pada tahun 2012 juga mendapati ekstrak cengkih dapat mengawal paras gula dalam darah pada tikus dengan diabetes.

Kajian lain menggunakan haiwan dan tabung uji menunjukkan bahawa ekstrak cengkih dan nigericin dapat meningkatkan penyerapan gula darah oleh sel serta merangsang pengeluaran insulin yang meningkatkan sel-sel yang menghasilkan insulin.

8. Mengurangkan Tekanan

Minyak cengkih adalah pengurang tekanan yang baik disebabkan oleh sifat afrodisiaknya. Ia merangsang minda, menghilangkan keletihan mental, dan dapat membantu mengatasi gangguan saraf seperti kehilangan ingatan, kecemasan, dan kemurungan.

9. Melegakan Sakit Otot & Sendi

Minyak ini juga amat terkenal dalam pengurusan kesakitan sistem muskuloskeletal. Ia dapat membantu meredakan gejala arthritis, terkilan, regangan otot, sakit otot dan rheumatisme.

10. Merawat Masalah Pernafasan

Minyak cengkih adalah salah satu ubatan semulajadi terbaik untuk membersihkan saluran hidung dan merawat masalah pernafasan seperti batuk, selesema, bronkitis, asma, sinusitis, tuberkulosis, dan sakit tekak

Cara Menggunakan 

Untuk kegunaan luaran, minyak ini boleh dicampur dengan minyak pembawa seperti minyak kelapa atau minyak zaitun sebelum digunakan sebagai losyen atau minyak urutan. 

Untuk kegunaan aromaterapi, tambah beberapa titis minyak ini ke dalam penyebaran aroma untuk membantu mencipta suasana yang menenangkan dan menyegarkan.

Minyak Cengkih: Sejarah, Khasiat, & Kegunaannya
Contoh Penggunaan Minyak Mengikut Produk Di Pasaran

Kesan Sampingan Minyak Cengkih

Walaupun minyak cengkih adalah selamat untuk digunakan secara luaran apabila dicampur dengan betul, beberapa individu mungkin mengalami reaksi kulit sensitif seperti kemerahan atau gatal-gatal. 

Oleh itu, disyorkan untuk melakukan ujian kecil di kawasan kulit kecil sebelum menggunakan secara meluas. Bagi wanita hamil atau yang sedang menyusu, adalah penting untuk berunding dengan profesional kesihatan sebelum menggunakan minyak cengkih.

Kesimpulan

Minyak cengkih adalah salah satu lagi contoh bahan semulajadi yang dapat memberi manfaat besar dalam penggunaan harian anda. 

Dengan kandungan yang kaya dengan pelbagai nutrisi, minyak ini dapat digunakan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan dan kecantikan. 

Pastikan untuk memilih minyak cengkih yang berkualiti untuk mendapatkan manfaat terbaik bagi kesejahteraan anda.

Rujukan:

  1. 10 Benefits and Uses of Clove Oil – NIKURA
  2. What Is Clove Oil Used For? – MedicineNet
  3. Clove – Uses, Side Effects, and More – WebMD
Bantu kami share artikel ini: