Keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) Terhadap Israel

Keputusan negara Afrika Selatan mengheret perbuatan genosid Israel ke atas Palestin untuk diadili di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) dilihat satu tindakan berani dan membuka mata banyak pihak seluruh dunia termasuklah Malaysia.

Kerajaan Afrika Selatan membawa kes terhadap Israel pada 29 Disember, menuduhnya sebagai “tindakan genosid” dalam serangannya ke atas Gaza.

Penduduk Palestin dan pejuang pro-Palestin di seluruh dunia berharap ICJ dapat menghentikan kempen ketenteraan Israel yang menghancurkan di Gaza, yang telah menyaksikan lebih 23,000 orang terbunuh – hampir 10,000 daripadanya kanak-kanak.

Apa itu Mahkamah Keadilan Antarabangsa?

hakim Mahkamah Keadilan Antarabangsa

Mahkamah Keadilan Antarabangsa atau International Court of Justice (ICJ) adalah badan perundangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu tertinggi yang boleh mengadili isu antara negara anggota.

Ia berasingan daripada Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC), yang membicarakan individu dalam kes jenayah.

ICJ terdiri daripada 15 hakim yang dilantik untuk penggal sembilan tahun melalui pemilihan di Perhimpunan Agung PBB (UNGA) dan Majlis Keselamatan (UNSC).

Keputusan mahkamah adalah mengikat dan tidak boleh dirayu oleh negara anggota, tetapi bergantung kepada UNSC untuk menguatkuasakan keputusan tersebut.

Artikel menarik: Senarai Kurma dari Israel Yang Kita Perlu Tahu & Elakkan

Fakta kes

Jadi, apakah fakta dan kronologi kes yang dibawah oleh pasukan Afrika Selatan ini ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa?

Afrika Selatan telah menuduh Israel melakukan jenayah pembunuhan beramai-ramai di Gaza yang melanggar Konvensyen Genosid 1948, yang mana kedua-dua negara menjadi peserta.

Pembunuhan rakyat Palestin di Gaza dalam jumlah besar, terutamanya kanak-kanak; kemusnahan rumah mereka; pengusiran dan anjakan mereka; sekatan terhadap makanan, air dan bantuan perubatan kepada jalur itu; pengenaan langkah menghalang kelahiran Palestin dengan memusnahkan perkhidmatan kesihatan penting yang penting untuk kelangsungan hidup wanita hamil dan bayi, semuanya disenaraikan sebagai tindakan genosid dalam saman ini.

Afrika Selatan meminta ICJ bertindak segera untuk menghalang Israel daripada melakukan jenayah lanjutan di itu menggunakan alasan “langkah sementara” – pada dasarnya perintah kecemasan yang boleh digunakan walaupun sebelum kes utama bermula.

Ia berhujah bahawa langkah-langkah sementara adalah perlu “untuk melindungi daripada kemudaratan yang lebih teruk dan tidak boleh diperbaiki terhadap hak-hak rakyat Palestin di bawah Konvensyen Genosid, yang terus dicabuli sewenang-wenangnya”.

Hasil keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa

Berikut merupakan hasil keputusan yang telah diumumkan oleh pihak Mahkamah Keadilan Antarabangsa dalam kes ini:

  1. Mencegah genosid di Gaza, selaras dengan tanggungjawabnya di bawah Konvensyen Genosid;
  2. Memastikan tentera Israel tidak lagi melakukan sebarang tindakan genosid;
  3. Mencegah dan menghukum sebarang hasutan ke arah genosid;
  4. Membenarkan perkhidmatan asas dan bantuan kemanusiaan untuk memasuki Gaza;
  5. Menghalang pemusnahan dan memastikan pemeliharaan bukti yang berkaitan dengan dakwaan genosid; dan
  6. Mengemukakan laporan kepada ICJ mengenai semua langkah yang diambil untuk melaksanakan Perintah tersebut dalam tempoh satu bulan

Untuk teks penuh, sila rujuk laman web rasmi ICJ

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!