LRT Penang: Senarai Stesen, Jajaran & Tarikh Siap

Antara projek pembangunan mega yang sedang hanya diperkatakan di Malaysia adalah projek LRT Penang.

Ramai pakar yang menentang idea pembiaan LRT di Pulau Pinang ini kerana mendakwa kosnya terlalu mahal dan akan membebankan pihak yang berkaitan malah ada yang mendakwa projek in bakal menjadi proojek “gajah putih”.

Laluan LRT Mutiara ialah sistem transit laju ringan yang dicadangkan di Pulau Pinang.

Setelah siap, ia akan dimiliki dan dikawal selia oleh Mass Rapid Transit Corporation (MRTC).

Projek lalu ini merupakan salah satu komponen Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang yang diunjurkan mengandungi 22 stesen.

Pembinaan jajarn ini dijangka bermula pada September atau Oktober 2024, dan akan siap menjelang 2030.

Spesifikasi projek

Pelancaran jajaran baharu Laluan LRT Mutiara Pulau Pinang menandakan satu momen penting dalam infrastruktur pengangkutan Pulau Pinang.

Dengan trek menjangkau 29 kilometer dengan 22 stesen yang menampilkan landasan atas, laluan itu akan menawarkan akses terus ke Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang dan menghubungkan dengan Perkhidmatan Tren Elektrik (ETS) di Butterworth, dengan KOMTAR ditetapkan sebagai persimpangan ETS masa hadapan.

Dengan tumpuan yang mendalam pada kebolehcapaian dan keterangkuman, Laluan Mutiara menawarkan 1,220 tempat letak kereta, 1,315 tempat letak motosikal, dan direka bentuk untuk mesra OKU.

Projek LRT Penang ini akan beroperasi dari 6:00 pagi hingga 12:0 pagi dan projek ini bertujuan untuk memenuhi pelbagai keperluan penumpang sepanjang masa.

Arttikel berkaitan: Peta Laluan Kereta Api (MRT, LRT, Monorel, KTM Komuter)

Jajaran dan senarai stesen

stesyen LRT Penang

Perjalanan jajaran LRT Penang itu bermula dari Penang Sentral di tanah besar, merentasi ke Macallum, stesen pertama yang dicadangkan di Pulau Pinang. Dari sana, ia menjalin melalui kawasan utama termasuk Komtar, Jalan Gurdwara, Solok Sungai Pinang, dan Jelutong Timur, yang memuncak di Pulau Silikon.

Strategi perolehan, dibahagikan kepada tiga komponen, menggariskan pendekatan komprehensif projek.

Dengan pembinaan yang dijadualkan dimulakan pada 2025, jangkaan meningkat untuk merealisasikan ketersambungan dan kebolehcapaian pengangkutan yang dipertingkatkan di seluruh Pulau Pinang.

Sumber: Penang Infra

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!