La Hawla Wala Quwwata Illa Billah (لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِٱللَّٰهِ): Maksud & Penggunaan

La Hawla Wala Quwwata Illa Billah (لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِٱللَّٰهِ): Maksud, Penggunaan & Kelebihan

La Hawla Wala Quwwata Illa Billah adalah merupakan ucapan dalam bahasa Arab yang mempunyai maksud yang mendalam. Ucapan ini menggambarkan keyakinan bahawa semua kekuatan dan kekuasaan berasal dari Allah.

Berikut dikongsikan info lebih lanjut mengenainya. 

BACA JUGA: Niat Puasa Ramadan – Lafaz Niat Harian / Sebulan (JAKIM)

Maksud La Hawla Wala Quwwata Illa Billah (لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِٱللَّٰهِ)

Maksud La Hawla Wala Quwwata Illa Billah adalah tidak ada daya dan kekuatan kecuali dengan (pertolongan) Allah. Ucapan ini mengandungi konsep penting dalam Islam:

  • Seorang hamba tidak boleh keluar daripada satu keadaan ke keadaan yang lain, dan dia tidak mempunyai kekuatan untuk melakukan ini kecuali dengan izin dan bantuan dari Allah.
  • Tidak ada kekuatan untuk taat kecuali dengan Allah, dan tidak ada kekuatan untuk menghentikan berbuat dosa kecuali dengan Allah.
  • Tidak ada kekuatan dalam menolak kejahatan, atau kekuatan dalam mencapai kebaikan kecuali melalui Allah.

Cara Penggunaan & Hadis Berkaitan

Ucapan La Hawla Wala Quwwata Illa Billah boleh diungkapkan pada bila-bila masa dalam pelbagai situasi sebagai cara untuk mencari perlindungan kepada Allah, mengakui kekuasaan-Nya, dan menyatakan bergantung kepada-Nya. 

La Hawla Wala Quwwata Illa Billah (لَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِٱللَّٰهِ): Maksud & Penggunaan

Berikut beberapa hadis yang menyebutkan Nabi (saw) mengenai ucapan frasa ini:

1. Gedung Syurga

Diriwayatkan Abu Hurairah bahawa Nabi SAW bersabda:

‌أَكْثِرُوا ‌مِنْ ‌قَوْلِ ‌لَا ‌حَوْلَ ‌وَلَا ‌قُوَّةَ ‌إِلَّا ‌بِاللهِ، ‌فَإِنَّهَا ‌كَنْزٌ ‌مِنْ ‌كُنُوزِ ‌الْجَنَّةِ

Maksudnya: “Perbanyakkan menyebut la haula wa la quwwata illa billah (tiada daya dan upaya melainkan dengan bantuan Allah). Sesungguhnya ucapan tersebut (hauqalah) adalah gedung daripada gedung syurga.“

2. Menjawab Azan

Telah diriwayatkan bahawa ‘Alqamah bin Waqqas berkata:”Saya bersama Mu’awiyah ketika Muadzin memanggil Adzan. Mu’awiyah mengulangi apa yang dikatakan Muadzin, tetapi ketika Muadzin mengatakan: ‘Hayya ‘alas-salah (datanglah ke solat),’ beliau berkata: ‘La hawla wa la quwwata illa Billah (Tiada daya dan kekuatan kecuali dengan Allah)’; dan ketika Muadzin mengatakan: ‘Hayya ‘alal-falah (datanglah kepada kemenangan),’ beliau berkata: ‘La hawla wa la quwwata illa Billah (Tiada daya dan kekuatan kecuali dengan Allah).’ Selepas itu, beliau mengucapkan apa yang dikatakan Muadzin, kemudian beliau berkata: ‘Saya mendengar Rasulullah (ﷺ) mengatakan persis seperti itu.'”

3. Sebelum meninggalkan rumah

Anas RA melaporkan: Rasulullah (ﷺ) bersabda, “Barangsiapa yang mengucapkan (ketika meninggalkan rumahnya): ‘Bismillah, tawakkaltu ‘alallah, wa la hawla wa la quwwata illa billah [Aku memulai dengan Nama Allah; aku bertawakal kepada Allah; tidak ada perubahan kecuali dengan Kekuatan Allah],’ maka akan dikatakan kepadanya: ‘Kamu telah dipandu, dipertahankan dan dilindungi.’ Setan akan menjauh darinya”. [Abu Dawud, At-Tirmidzi dan An-Nasa’i]. 

4. Berpaling semasa tidur

Ubadah ibn al-Samit berkata:”Rasulullah (saw) bersabda: ‘Siapa yang berpaling pada malam hari dan mengucapkan La ilaha ill-Allah wahdahu la shareeka lah, lahu’l-mulk wa lahu’l-hamd wa huwa ‘ala kulli shay’in qadeer. Al-hamdu-lillah wa subhaan-Allah wa la ilaha ill-Allah wa Allahu akbar, wa La hawla wa la quwwata illa Billah (Tiada Tuhan selain Allah Yang Esa, tiada sekutu bagi-Nya. Bagi-Nya segala puji dan kepada-Nya segala kerajaan. Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu. Segala puji bagi Allah, maha suci Allah, tiada Tuhan selain Allah dan Allah Maha Besar. Tiada daya dan tiada kekuatan kecuali dengan Allah), kemudian dia berkata, Allahumma ighfir li (Wahai Allah, ampunilah aku), atau dia membuat doa, doanya akan dikabulkan. Jika dia berwudhu dan mengerjakan solat, solatnya akan diterima.” (Diriwayatkan oleh al-Bukhari, 1086)

5. Selepas solat

Abu’l-Zubayr berkata: “Ibn al-Zubayr biasanya mengatakan segera setelah setiap solat, setelah dia mengucapkan salam, ‘La ilaha ill-Allah wahdahu laa shareeka lah, lahu’l-mulk wa lahu’l-hamd wa huwa ‘ala kulli shay’in qadeer. La hawla wa la quwwata illa Billah wa la na’budu illa iyyah. Lahu’l-ni’mah wa lahu’l-fadl wa lahu’l-thana’ al-hasan. La ilaha ill-Allah mukhliseena lahu’l-deena wa law kariha’l-kaafiroon (Tiada Tuhan selain Allah Yang Esa, tiada sekutu bagi-Nya. Bagi-Nya segala kerajaan dan segala puji, dan Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu. Tiada daya dan tiada kekuatan kecuali dengan Allah, dan kita tidak menyembah melainkan kepada-Nya. Dari-Nya (saja) datang segala nikmat dan kebaikan, dan segala pujian yang baik adalah untuk-Nya. Tiada Tuhan selain Allah dan kita menjadikan ibadah kita murni bagi-Nya (saja) walaupun orang-orang kafir membenci itu).’ Dia berkata: ‘Rasulullah (saw) biasanya mengucapkan kata-kata ini segera setelah setiap solat.'” (Diriwayatkan oleh Muslim dalam Saheeh-nya, 935)

RUJUKAN:

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!