Doa Untuk Suami – Amalkan Setiap Hari Untuk Suami Tercinta

Doa Untuk Suami – Amalkan Setiap Hari Untuk Suami Tercinta

Disebalik kejayaan seorang suami ada isteri yang sentiasa mendoakannya. Doa seorang isteri memainkan peranan yang sangat penting dalam kejayaan serta kebahagiaan seorang suami. 

Sokongan dan doa yang tulus dari seorang isteri menjadi sumber motivasi kepada suami sebagai ketua keluarga dan menguatkan tekadnya untuk menjalankan peranan tersebut dengan baik.

Berikut dikongsikan beberapa himpunan doa yang baik untuk suami tercinta. 

BACA JUGA:Senarai Nafkah Wajib Suami Untuk Isteri & Anak-anak (JAKIM)

Himpunan Doa Untuk Suami Tercinta

DOA 1

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْألُكَ حُبَّكَ وَحُبَّ مَنْ يُحِبُّكَ ، وَالعَمَلَ الَّذِي يُبَلِّغُنِي حُبَّكَ . اللَّهُمَّ اِجْعَلْ حُبَّكَ أَحَبَّ إِليَّ مِنْ نَفْسِيْ وَأَهْلِي ، وَمِنَ المَاءِ البَارِدِ

Maksudnya: Ya Allah, sesungguhnya aku meminta kepada-Mu untuk selalu cinta kepada-Mu, mencintai orang yang selalu mencintai-Mu, dan amal yang dapat menyampaikanku untuk mencintai-Mu. Ya Allah, jadikanlah cinta kepada-Mu melebihi cintaku terhadap diriku sendiri, keluarga, dan air yang dingin).”

Doa ini adalah berdasarkan hadis di bawah:

Dari Abu Ad-Darda’ radhiyallahu ‘anhu, ia berkata bahwa Rasulullah SAW bersabda, “ Di antara doa Nabi Daud adalah: ‘ALLAHUMMA INNI AS-ALUKA HUBBAK, WA HUBBA MAYYUHIBBUK, WAL ‘AMALA ALLADZI YUBALLIGHUNII HUBBAK. ALLAHUMMAJ’AL HUBBAKA AHABBA ILAYYA MIN NAFSII WA AHLI WA MINAL MAA-IL BAARID’ 

(HR. Tirmidzi, ia mengatakan bahawa hadits ini hasan)

DOA 2

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا

Maksudnya: “Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami pasangan kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa”. 

(Surah Al-Furqan (25:74))

DOA 3

اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي زَوْجًا صَالِحًا وَصِيَامًا وَقِيَامًا

Maksudnya: “Ya Allah, karuniakanlah kepada aku suami yang shalih, taat berpuasa dan shalat.”

DOA 4

اللهُمَّ اجْعَلْ زَوْجِي وَوَلَدِيَ عَبْدَيْنِ صَالِحَيْنِ يُحِبُّهُمَا النَّاسُ وَيُحِبَّانِ النَّاسُ

Maksudnya: Ya Allah, jadikanlah suamiku dan anak-anakku sebagai hamba yang soleh yang dicintai oleh manusia dan mencintai manusia.”

DOA 5

اللَّهُمَّ احْفَظْ زَوْجِي وَأَمِنَّ عَلَيْهِ وَاجْعَلْهُ قَرَّةَ عَيْنِي وَسَعَادَتِي

Maksudnya: “Ya Allah, peliharalah suamiku, lindungilah dia, jadikanlah dia penyejuk mataku dan kebahagiaanku.”

DOA 6

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْعَفْوَ وَالْعَافِيَةَ فِي دِينِي وَدُنْيَايَ وَأَهْلِي وَمَالِي وَأَحْبَابِي وَزَوْجِي

Maksudnya: “Ya Allah, aku memohon kepada-Mu ampunan dan keselamatan dalam agamaku, dunia dan akhiratku, keluargaku, harta benda dan orang-orang yang aku cintai, serta suamiku.”

Petua Rumah Tangga Kekal Bahagia

Doa Untuk Suami - Amalkan Setiap Hari Untuk Suami Tercinta

1. Komunikasi yang baik: Berbicaralah secara terbuka dan jujur satu sama lain. Dengarkan dengan penuh perhatian dan berusaha untuk memahami perasaan pasangan.

2. Hormati satu sama lain: Hormati perbezaan pendapat dan ruang pribadi masing-masing. Hindari mengkritik atau merendahkan pasangan.

3. Luangkan waktu bersama: Lakukan aktiviti seperti berjalan-jalan, makan malam bersama, atau bercuti untuk mengeratkan ikatan emosional.

4. Bersikap sabar: Setiap pasangan memiliki kelebihan dan kelemahan. Bersikap sabarlah dalam menghadapi masalah atau konflik.

5. Selesaikan konflik dengan bijaksana: Hadapi perbezaan pendapat atau konflik dengan cara yang bijaksana dan menghormati satu sama lain. Elak membiarkan masalah berlarutan sehingga menjadi konflik yang lebih besar.

6. Saling percaya: Berkomitmen untuk menjadi pasangan yang saling mempercayai satu sama lain. Jujur dan tetap setia dalam hubungan.

7. Terima dan maafkan: Terimalah pasangan apa adanya, termasuk kekurangan mereka. Belajarlah untuk sentiasa memaafkan.

8. Bersyukur: Hargailah dan syukurilah kehadiran pasangan dalam hidup anda setiap hari. Ucapkan terima kasih atas segala hal yang baik yang mereka berikan.

Sumber: https://quran.com/ 

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!