Cara Melebatkan Rambut, No. 3 Paling Penting Kena Buat!

Bagaimanakah cara melebatkan rambut yang berkesan menggunakan bahan semula jadi?

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda berkenaan dengan cara melebatkan rambut yang sangat mujarab untuk anda praktikkan dalam petua penjagaan rambut setiap hari.

Baca juga:

Kenapa penting rambut lebat?

cara melebatkan rambut

Rambut sangat memainkan peranan dalam penampilan setiap orang tidak kira lelaki atau perempuan dan peringkat usia.

Justeru itu penjagaan rambut adalah antara aspek yang ditekankan setiap hari. Namun perlu anda tahu, penjagaan rambut adalah berbeza mengikut jenis rambut, stail rambut dan juga jenis aktiviti yang dilakukan.

Cara melebatkan rambut dari bahan semula jadi

Terdapat beberapa cara melebatkan rambut menggunakan bahan asli dan semulajadi. Berikut adalah penjelasannya:

1. Makan makanan yang berprotein tinggi

cara melebatkan rambut

Pengambilan protein adalah amat penting bagi membantu menguatkan akar rambut dan membantu pertumbuhan rambut dengan cepat. Oleh itu pastikan anda mengambil protein yang cukup dalam diet harian.

Untuk makluman, setiap orang dewasa di Malaysia Memerlukan lebih kurang 58 hingga 62 gram protein dalam sehari bergantung pada individu. 

2. Urut kulit kepala semasa bersyampu

Tahukah anda, amalan mengurut kulit kepala setiap hari dalam beberapa minit boleh membantu melebatkan rambut? Anda boleh melakukannya ketika sedang bersyampu.

Hal ini kerana apabila melakukan urutan, saluran darah di bahagian kepala akan berfungsi dengan baik menyebabkan darah yang mengandungi protein boleh dihantar ke akar rambut anda dengan kadar optima. 

3. Hadkan penggunaan haba

cara melebatkan rambut

Penggunaan haba boleh menyebabkan rambut rosak dan mudah putus. Contoh penggunaan haba yang berlebihan ialah menggunakan pengering rambut dengan haba maksima dan secara kerap. 

Sebaiknya, sekiranya anda makan pengering rambut atau alatan rambut yang menggunakan haba pastikan anda menggunakan suhu yang rendah.

Selain itu anda juga digalakkan untuk menggunakan produk perlindungan haba sebelum menggunakan alat-alatan tersebut. 

4. Guna minyak pati dan minyak zaitun

Penggunaan beberapa jenis minyak pati didapati boleh membantu melebatkan rambut dengan menggalakkan pertumbuhan rambut secara cepat. Contoh minyak pati yang anda boleh gunakan ialah minyak pati daripada biji labu ataupun minyak pati rosemary. 

Hal ini kerana minyak pati tersebut mengandungi satu bahan yang dikenali sebagai monoxidil, iaitu bahan yang berguna untuk menggalakan pertumbuhan rambut. 

Selain  penggunaan minyak pati, minyak zaitun juga terbukti berkesan dalam membantu melebatkan rambut.

Kandungan asid lemak omega-3 dan juga nutrien-nutrien lain yang terdapat di dalam minyak zaitun amat baik untuk menyihatkan rambut. 

Cara penggunaannya juga amat mudah sekali. Anda hanya perlu sapukan minyak zaitun di kulit kepala dan rambut. Sebelum menggunakannya,  panaskan minyak zaitun sekitar 36 degree (suhu badan), kemudian sapu di kulit kepala anda dan lakukan urutan. 

Biarkan ia menyerap selama lebih kurang 30 sehingga 45 minit. Anda juga boleh membiarkannya sehari semalam. Selepas itu bilas menggunakan syampu seperti biasa. 

6. Guna minyak kelapa

Selain penggunaan minyak pati dan minyak zaitun, minyak kelapa juga seringkali digunakan sebagai ramuan untuk membantu melebatkan dan menyihatkan rambut.

Minyak kelapa mengandungi asid lemak yang menyerap ke dalam batang rambut untuk mencegah rambut kehilangan protein. Oleh itu, rambut anda tidak akan mudah gugur. 

7. Guna pes bunga raya merah

Cara penggunaannya adalah seperti berikut;

Tumbuk atau lenyekkan daun dan bunga sehingga mengeluarkan lendir. Kemudian campurkan sebiji telur ayam dan juga madu.

Gaulkan lendir daun dan bunga tadi bersama telur ayam dan madu sehingga menjadi seperti pes. Sapukan campuran ini di rambut dan kulit kepala anda dan perap menggunakan tuala. 

Biarkan selama lebih kurang 10 minit sebelum anda cuci dan bilas rambut anda sehingga bersih. Anda digalakkan untuk mengamalkan petua ini dua kali seminggu. 

8. Pilih suplemen yang sesuai

Selain makan lebih sihat, seperti yang dinyatakan di atas, adalah idea yang baik untuk menambah makanan tambahan pada diet anda. 

Suplemen yang disesuaikan untuk menggalakkan rambut yang sihat, seperti Nutrafol, boleh menghalang rambut daripada menjadi rapuh dan rosak serta boleh membantu dalam menghasilkan kulit kepala yang sihat dan rambut yang lebih tebal dan berkilat.

9. Pilih syampu dan perapi yang betul

Rambut nipis adalah halus dan lebih mudah rosak dan rosak berbanding rambut yang lebih tebal. Syampu dan perapi yang betul boleh menggalakkan kesihatan, bersinar dan kebolehurusan rambut yang lebih baik. 

Jika anda mempunyai rambut nipis, elakkan syampu dan perapi yang mengandungi sulfat. Walaupun sulfat melakukan kerja yang baik untuk membersihkan rambut, ia juga boleh menghilangkan minyak semula jadi pada rambut dan kulit kepala serta boleh membuat rambut rapuh dan mudah patah.

Jika anda ingin melebatkan rambut dengan cepat, cari syampu dan perapi yang bebas sulfat dan mempunyai ciri volumizing atau penebalan. 

Syampu yang mengandungi bahan seperti biotin, keratin, selulosa, asid hyaluronik dan Vitamin B boleh membantu rambut anda menjadi lebih kuat dari dalam sambil menjadikan rambut berkilat dan banyak. 

Jika anda ingin menikmati manfaat penghidratan sepenuhnya, cuba syampu dan perapi hyaluronik.

10. Elak kerap sikap rambut

cara melebatkan rambut

Elak dari menyikat rambut ketika rambut sedang basah. Ini kerana ia boleh menyebabkan rambut anda gugur dan bercabang kerana liang rambut terbuka ketika rambut anda basah.

Jangan buat perkara ini pada rambut

Selain cara melebatkan rambut yang kami kongsikan tadi, anda juga disarankan untuk berhenti dari buat perkara berikut pada rambut setiap hari.

  • Mengosok rambut secara berlebihan: Menyebabkan rambut pecah dan menghilangkan minyak berkhasiat semula jadi.
  • Mengikat rambut setiap hari: Memberikan tekanan yang konsisten pada batang rambut yang sama, mengakibatkan rambut rapuh dan lemah.
  • Menggunakan berus rambut yang telah digunakan: Menggunakan berus yang tidak bersih adalah salah satu sebab utama kerosakan rambut, kerana berus ini mengandungi kotoran yang terkumpul dari rambut anda yang anda berikan semula kepada rambut anda dengan menggunakan.
  • Malas memotong rambut: Memanjangkan potongan rambut bukanlah idea yang baik kerana ia boleh menyebabkan rambut bercabang, yang boleh mengakibatkan rambut menjadi kusut dan menyebabkan rambut gugur. 
  • Bersyampu secara berlebihan: Syampu harian boleh menghilangkan minyak semula jadi rambut anda sepenuhnya, menyebabkan kulit kepala anda menjadi kering, meninggalkan rambut anda dengan rasa kering, kusut dan kasar.

Elakkan melakukan di atas ini pada rambut anda, dan biarkan rambut anda bernafas supaya ia kelihatan sihat dan bersinar secara semula jadi.

Diharapkan semoga perkongsian kami ini berkenaan dengan tips cara melebatkan rambut dapat memberikan anda informasi dan ilmu pengetahuan yang bermanfaat.

Sumber:

  1. How to Get Thicker Hair. Medical News Today
  2. Proven Ways to Thicken Hair Naturally. All Things Hair
  3. Cara Melebatkan Rambut Dengan Bahan Di Dapur Boleh Cuba. Bidadari.my
Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!