Advertisements

Senarai Perdana Menteri Malaysia & Biodata Ringkas

Advertisements
perdana menteri malaysia

Tunku Abdul Rahman (PM Pertama)

Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah adalah Perdana Menteri Malaysia yang pertama berkhidmat antara 1955 hingga 1970.

Beliau merupakan Ketua Menteri pertama Persekutuan Tanah Melayu dari tahun 1955 hingga 1957.

Beliau menyelia proses kemerdekaan yang memuncak pada 31 Ogos 1957 dan atas sebab inilah beliau mendapat gelaran Bapa Kemerdekaan atau Bapa Malaysa.

Abdul Razak Hussein (PM ke-2)

Tun Haji Abdul Razak bin Dato’ Hussein ialah seorang ahli politik Malaysia yang berkhidmat sebagai Perdana Menteri Kedua Malaysia dari September 1970 hingga kematiannya pada Januari 1976.

Beliau dirujuk sebagai Bapa Pembangunan (Bapa Pembangunan) dan beliau yang bertanggungjawab menubuhkan Barisan Nasional, gabungan pemerintah parti politik yang memerintah Malaysia selama puluhan tahun sebelum tumbang pada Pilihan Raya Umum ke 14.

Beliau menambah keanggotaan parti dan gabungannya dalam usaha mewujudkan “Ketahanan Nasional” melalui kestabilan politik.

Hussein Onn (PM ke-3)

Tun Hussein bin Dato’ Onn ialah seorang ahli politik Malaysia yang berkhidmat sebagai PM ketiga Malaysia sejak kematian pendahulunya Abdul Razak Hussein pada Januari 1976 hingga persaraannya pada tahun Julai 1981.

Bantuan Voucher Shopee Sehingga RM500 Untuk Pembaca eCentral Daftar Sekarang!

Selain itu, beliau adalah Ahli Parlimen (MP) Sri Gading dari 1974 hingga 1981, mewakili Barisan Nasional (BN) dan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO).

Beliau dikurniakan gelaran Bapa Perpaduan kerana terkenal menekankan isu perpaduan melalui dasar yang bertujuan untuk membetulkan ketidakseimbangan ekonomi antara pelbagai masyarakat yang terdapat di Malaysia.

Mahathir Mohamad (PM ke-4 dan 7)

Tun Dr. Mahathir bin Mohamad ialah seorang ahli politik, negarawan, pengarang, dan doktor yang berkhidmat sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke-4 dan ke-7.

Beliau memegang jawatan dari Julai 1981 hingga Oktober 2003 dan kemudian dari Mei 2018 hingga Mac 2020 untuk jumlah kumulatif 24 tahun, menjadikannya PM paling lama berkhidmat di negara ini.

Pada tahun 2020, keengganan beliau untuk memulakan proses penyerahan peranan Perdana Menteri kepada Anwar menyumbang kepada krisis politik yang membawa kepada penyingkiran kerajaan Pakatan Harapan dan mendorongnya meletak jawatan.

Pada masa peletakan jawatannya, beliau adalah pemimpin negara yang paling lama berkhidmat di dunia.

Abdullah Ahmad Badawi (PM ke-5)

Tun Abdullah bin Ahmad Badawi ialah seorang ahli politik Malaysia yang berkhidmat sebagai PM kelima Malaysia dari 2003 hingga 2009.

Beliau juga merupakan presiden United Malays National Organisation (UMNO), parti politik terbesar (masa itu) dan mengetuai gabungan parlimen Barisan Nasional yang memerintah.

Beliau lebih mesra dipanggil sebagai Pak Lah dimana Pak bermaksud ‘Pakcik’, manakala Lah diambil daripada namanya ‘Abdullah’.

Pada 10 Julai 2008, beliau mengumumkan berundur sebagai Presiden UMNO dan Perdana Menteri pada Jun 2009 dan menyerahkan kuasa kepada penggantinya, Najib Razak, semasa Perhimpunan Agung UMNO yang diadakan pada 1 April 2009

Mohd Najib Abdul Razak (PM ke-6)

Dato’ Sri Haji Mohammad Najib bin Tun Haji Abdul Razak berkhidmat sebagai Perdana Menteri Malaysia ke dari April 2009 hingga Mei 2018.

Beliau adalah anak kepada seorang lagi bekas perdana menteri, Abdul Razak Hussein dan merupakan Pengerusi gabungan Barisan Nasional (BN) dari April 2009 hingga Mei 2018 dan presiden Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) dari November 2008 hingga Mei 2018.

Beliau juga disebut sebagai Bapa Transformasi (Bapa Transformasi). Antara sebab utama kejatuhan BN dalam PRU ke 14 adalah skandal 1MDB yang dikaitkan dengan PM Malaysia yang ke-6 ini.

Muhyiddin Yassin (PM ke-8)

Tan Sri Dato’ Haji Mahiaddin bin Md. Yasin lebih dikenali sebagai Muhyiddin bin Mohd. Yassin ialah seorang ahli politik Malaysia yang berkhidmat sebagai PM ke-8 darpada Mac 2020 hingga Ogos 2021.

Beliau dilantik sebagai PM di tengah-tengah krisis politik dan berkhidmat selama 17 bulan dan meletak jawatan selepas kehilangan sokongan parlimen, menjadikannya perdana menteri paling singkat dalam sejarah Malaysia.

Ismail Sabri Yaakob (PM ke-9)

Dato’ Sri Ismail Sabri bin Yaakob telah berkhidmat sebagai PM Malaysia yang ke-9 sejak Ogos 2021.

Beliau merupakan Ahli Parlimen (MP) Bera sejak 2004 dan naib presiden Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO), parti komponen gabungan Barisan Nasional (BN).

Beliau secara rasmi dilantik dan mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri pada 21 Ogos 2021 berikutan peletakan jawatan pendahulunya Muhyiddin Yassin.

Beliau adalah Perdana Menteri Malaysia pertama yang dilahirkan selepas kemerdekaan Tanah Melayu pada tahun 1957.

Sumber: Wikipedia

Leave a Comment