Bendera Melaka: Maksud Warna & Simbol

Bendera Melaka mempunyai maksud dan warnanya yang tersendiri yang terdiri daripada biru, kuning, merah dan putih.

Ketahui sejarah mengenai negeri Melaka dan juga maksud warna dan simbol yang ada dalam bendera ini.

Sejarah Negeri Melaka

Melaka amat dikenali kerana keunikan sejarahnya dan ianya bermula Melaka bermula apabila Parameswara putera raja dari Palembang telah terlibat dalam peperangan merebut takhta kerajaan Majapahit pada akhir abad ke-14.

Setelah ditumpaskan oleh Majapahit, baginda telah lari mencari perlindungan ke Temasik yang pada ketika itu dikuasai oleh Siam.

Setelah diusir dari Temasik oleh penjajah dari Siam, pada tahun 1396, beliau dan pengikut-pengikutnya mengundurkan diri ke Muar dan kemudiannya ke Sungai Ujong sebelum singgah di Bertam iaitu berdekatan dengan muara sungai Melaka.

Setelah tiba di Bertam, baginda telah melihat anjing perburuannya ditendang oleh seekor pelanduk putih.

Baginda amat kagum dengan keberanian pelanduk putih tersebut dan membuat keputusan untuk membuka negeri di situ.

Baginda telah bertanyakan nama pohon tempat baginda bersandar dan pengikutnya memberitahu bahawa nama pohon tersebut adalah pohon Melaka.

Maka baginda telah membuat keputusan untuk menamakan negerinya sempena nama pohon tersebut.

Pilihan Parameswara begitu tepat sekali kerana kedudukan Melaka yang strategik. Lokasinya di tengah-tengah tebing Selat Melaka yang menghubungkan negara China ke India dan Timur telah menjadikannya tempat yang amat sesuai sebagai pusat perdagangan.

Kedatangan pedagang-pedagang Arab serta pedagang-pedagang dari Timur dan Barat telah menjadikan Melaka sebagai sebuah pelabuhan entrepot yang sibuk dengan ratusan kapal yang singgah setiap tahun.

Parameswara yang telah memeluk Islam melalui seorang ulama dari Jeddah pada tahun 1414 telah meletakkan asas kemajuan negeri Melaka sebagai pusat perdagangan dan pengembangan agama Islam yang terulung di rantau ini.

Kemudiannya, Melaka terus terkenal sebagai pusat perdagangan Melayu di Timur.

Antara barang dagangan yang boleh didapati di Melaka adalah sutera dan porselin dari China, kain dari Gujerat serta Coromandel di India, kapur barus dari Borneo, cendana dari Timor, buah pala dan bunga cengkih dari Molucas, emas dan lada hitam dari Sumatera serta timah dari Tanah Melayu.

Maksud Warna Bendera Melaka

Bendera ini mempunyai warna biru, kuning, merah dan putih.

Ketiga-tiga warna tersebut mencerminkan warna-warna yang terdapat pada bendera Malaysia (Jalur Gemilang).

Ini menandakan Melaka sebagai sebuah negeri di Malaysia.

Maksud Simbol Bendera Melaka

Bendera ini mempunyai simbol bulan dan bintang yang berkaitan dengan simbol kepada agama Islam, agama rasmi negeri dan juga negara.

Muat Turun Bendera Melaka

Bendera ini boleh dimuat turun menerusi gambar di bawah:

Ia juga boleh dimuat turun menerusi pautan berikut https://www.melaka.gov.my/kerajaan/info-negeri/bendera-negeri-melaka.html.

Sumber: https://www.melaka.gov.my/

Baca juga: Cuti Umum Melaka 2024: Hari Kelepasan Am & Cuti Sekolah

Bantu kami share artikel ini: