Bantuan Khas Penghargaan Penjawat Awam & Pesara 2024

Bantuan Khas Penghargaan Penjawat Awam & Pesara 2023 (Bonus akan dikreditkan pada Februari 2024)

Kerajaan bersetuju memberikan Bayaran Insentif Awal Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) kepada penjawat awam dan pesara sementara menunggu Kajian SSPA yang dijangka dimuktamadkan pada penghujung tahun hadapan.

Bayaran insentif ini akan dibuat pada akhir Februari 2024 bagi meringankan beban persediaan persekolahan serta persiapan menjelang bulan Ramadan dan Syawal.

Bantuan Khas Penghargaan Penjawat Awam & Pesara 2023 (Bonus 2024)

Belanjawan 2024: Penjawat awam gred 56 dan ke bawah termasuk lantikan kontrak terima Bayaran Insentif Awal RM2000, dibayar akhir Februari 2024.

Insentif RM1000 pula diberikan kepada pesara Kerajaan termasuk veteran berpencen serta veteran tidak berpencen.

Kerajaan bersetuju memberikan Bayaran Insentif Awal Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) kepada penjawat awam dan pesara ini sementara menunggu Kajian SSPA yang dijangka dimuktamadkan pada penghujung tahun hadapan.

bantuan khas 2024 bonus penjawat awam

Tarikh Bayaran

Bayaran insentif ini akan dibuat pada akhir Februari 2024 bagi meringankan beban persediaan persekolahan serta persiapan menjelang bulan Ramadan dan Syawal.

insentif penjawat awam bantuan khas 2024 bonus

Baca juga:

Lain-lain Inisiatif Yang Diumumkan Untuk Penjawat Awam Dalam Belanjawan 2024

Kerajaan turut memberikan perhatian kepada kesejahteraan penjawat awam melalui IKHTIAR 12 di bawah Belanjawan 2024.

Antara manfaat yang disediakan adalah Bayaran Insentif Awal Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam, liputan Skim Ex-Gratia Bencana Kerja ditambah baik dan had siling gaji ditingkatkan serta memperluas Kemudahan Bantuan Bayaran Pakaian Menghadiri Upacara Rasmi.

  • Memperluas Kemudahan Bantuan Bayaran Pakaian Menghadiri Upacara Rasmi untuk meliputi pakaian batik Malaysia untuk semua penjawat awam yang layak
  • Bersetuju supaya had siling gaji bagi Skim Ex-Gratia Bencana Kerja ditingkatkan daripada RM4,000 kepada RM6,000 selaras dengan pindaan Skim PERKESO bagi sektor swasta RM1.6j
  • Kerajaan sedang menyemak semula skim gaji dan elaun tetap penjawat awam yang kali terakhir dilaksanakan pada tahun 2012. Kajian Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA) sedang giat dibuat untuk meneliti keperluan semua skim perkhidmatan dan dijangka akan dimuktamadkan pada penghujung tahun hadapan

Untuk mengetahui maklumat lanjut mengenai Belanjawan 2024, layari https://belanjawan.mof.gov.my

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!