Liga Juara-Juara Eropah 2022: Undian Peringkat Kalah-Mati

Undian 16 pasukan peringkat suku akhir bagi kejohanan Liga Juara-Juara Eropah 2022 telah diumumkan.

Kejohanan Liga Juara-Juara Eropah 2022 atau UEFA Champions League merupakan kejohan yang sangat ditunggu-tunggu oleh peminat bola sepak di Malaysia kerana ianya menampilkan pasukan-pasukan hebat seluruh Eropah.

Latarbelakang Champions League

Liga Juara-Juara UEFA ialah kejohanan tahunan sepanjang musim yang mempertandingkan kelab-kelab terbaik dari liga teratas di Eropah menentang satu sama lain.

Pasukan yang layak bermain perlawanan Liga Juara-Juara secara berkala, pertengahan minggu semasa musim liga domestik biasa mereka.

Kejohanan Eropah ini bermula pada musim 1955-56 dengan 16 kelab bola sepak profesional dari seluruh benua bersaing untuk apa yang kemudiannya dipanggil Piala Eropah.

Real Madrid menentang Stade de Reims dari Perancis pada perlawanan akhir pertama, dengan pasukan Sepanyol it muncul juara denga jaringan 4-3.

Kejohanan diteruskan, menambah pasukan dan mengubah format selama hampir empat dekad sehingga pertandingan itu dijenamakan semula sebagai Liga Juara-Juara UEFA untuk kejohanan 1994-95.

Dalam perlawanan Akhir Liga Juara-Juara sulung, Marseille dari Ligue 1 di Perancis menewaskan AC Milan dari Serie A di Itali.

Dari situ, Liga Juara-Juara berubah dan berevolusi sehingga menjadi seperti hari ini.

Tiada lawan mudah

Juara bertahan, Real Madrid akan menentang Liverpool dalam pusingan 16 Liga Juara-Juara, ulangan perlawanan akhir musim lalu, manakala Paris Saint-Germain akan menentang Bayern Munich.

Madrid sedang berusaha untuk memenangi kejuaraan Eropah ke-15 pada perlawanan akhir Jun di Istanbul, setelah meraih kemenangan 1-0 ke atas Liverpool pada perlawanan akhir tahun lalu di Paris. Madrid juga menewaskan pasukan Jurgen Klopp pada perlawanan akhir 2018 di Kyiv.

Madrid menewaskan Liverpool pada pusingan akhir 2018 dan 2022, untuk melanjutkan rekod Liga Juara-Juara mereka kepada 14 kejuaraan.

Sementara itu, PSG, yang menduduki tempat kedua dalam Kumpulan H, kekal memburu kejuaraan Liga Juara-Juara pertama mereka dan perlu melalui musuh biasa untuk melakukannya, setelah kali terakhir bertemu Bayern pada final 2020, di mana mereka mengalami kekalahan 1-0.

Di tempat lain, Chelsea akan melawan Borussia Dortmund, bermakna penyerang Christian Pulisic akan kembali menentang bekas kelabnya buat kali pertama sejak berlepas ke Stamford Bridge pada 2019.

Manchester City melonjakkan kedudukan mereka ke puncak Kumpulan G dan dihadiahkan dengan perlawanan menentang RB Leipzig, manakala Tottenham Hotspur berdepan AC Milan.

Pusingan 16 pusingan pertama akan berlangsung pada 14-15 Februari dan 21-22 Februari, dengan perlawanan kedua akan diadakan pada 7-8 Mac dan 14-15 Mac.

Perlawanan akhir dijadualkan pada 10 Jun di Stadium Olimpik Ataturk di Istanbul.

Undian perlawanan kalah-mati

  • RB Leipzig vs. Manchester City
  • Club Brugge vs. Benfica
  • Liverpool vs. Real Madrid
  • AC Milan vs. Tottenham Hotspur
  • Eintracht Frankfurt vs. Napoli
  • Borussia Dortmund vs. Chelsea
  • Inter Milan vs. Porto
  • Paris Saint-Germain vs. Bayern Munich

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!