Doa Untuk Sahabat: Untuk Kebaikan dan Kesejahteraan

Mari amalkan doa untuk sahabat demi kebaikan mereka.

Selain berkata-kata baik, kita disarankan untuk mendoakan sahabat kita untuk kesihatan dan kesejahteraannya.

Doa merupakan senjata orang Mukmin dan galakan sentiasa berharap dan berdoa kepada Allah disebutkan dalam Al-Qur seepperti yang berikut:

Maksudnya: “Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul”.

[al-Baqarah:186]

Malah, doa untuk sahabat secara senyap-senyap juga sangat disarankan dalam Islam dan merupakan doa yang mustjaba berdasarkan hadith yang sahih sebagaimana yang dinyatakan oleh Imam Muslim di dalam kitabnya (Sahih Muslim).

دَعْوَةُ الْمَرْءِ الْمُسْلِمِ لأَخِيهِ بِظَهْرِ الْغَيْبِ مُسْتَجَابَةٌ، عِنْدَ رَأْسِهِ مَلَكٌ مُوَكَّلٌ كُلَّمَا دَعَا لأَخِيهِ بِخَيْرٍ، قَالَ الْمَلَكُ الْمُوَكَّلُ بِهِ: آمِينَ وَلَكَ بِمِثْلٍ

Maksudnya: “Doa seseorang muslim untuk saudaranya secara berjauhan (tanpa pengetahuannya) adalah mustajab. Di kepalanya (yang berdoa) terdapat malaikat yang diwakilkan kepadanya, setiap kali dia berdoa kepada saudaranya dengan kebaikan maka malaikat yang diwakilkan itu akan berkata: Amin dan bagi engkau seperti itu juga (sama seperti apa yang didoakan itu)”.

[Riwayat Muslim (4914)]

Sumber: Laman web Mufti Wilayah Persekutuan

Koleksi Doa Untuk Sahabat

Doa 1

اَللّٰهُمَّ اِنَّانَسْئَلُكَ سَلَامَةًفِى الدِّيْنِ، وَعَافِيَةًفِى الْجَسَدِوَزِيَادَةًفِى الْعِلْمِ وَبَرَكَةً فِى الرِّزْقِ وَتَوْبَةً قَبْلَ الْمَوْتِ وَرَحْمَةًعِنْدَالْمَوْتِ وَمَغْفِرَةًبَعْدَالْمَوْتِ، اَللّٰهُمَّ هَوِّنْ عَلَيْنَا فِيْ سَكَرَاتِ الْمَوْتِ، وَنَجَاةًمِنَ النَّارِوَالْعَفْوَعِنْدَالْحِسَابِ

Maksudnya: “Allah, sesungguhnya kami memohon kepadaMu keselamatan ketika beragama, kesihatan badan, limpahan ilmu, keberkahan rezeki, taubat sebelum datangnya maut, rahmat pada saat datangnya maut, dan ampunan setelah datangnya maut. Ya Allah, mudahkanlah kami dalam menghadapi sakaratul maut, berikanlah kami keselamatan dari api neraka, dan ampunan pada saat hisab.”

Artikel berkaitan: Doa Nabi Khidir ~ Agar Diampunkan Dosa, Dimurahkan Rezeki, Dikabulkan Hajat

Doa 2

رَبَّنَا ٱغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَٰنِنَا ٱلَّذِينَ سَبَقُونَا بِٱلْإِيمَٰنِ وَلَا تَجْعَلْ فِى قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ رَبَّنَآ إِنَّكَ رَءُوفٌ رَّحِيمٌ

Maksudnya: “Ya tuhan kami, beri keampunan kepada kami dan saudara-saudara kami yang telah beriman lebih dulu dari kami, dan janganlah Engkau membiarkan kedengkian dalam hati kami terhadap orang-orang yang beriman; Wahai tuhan kami, Sesungguhnya Engkau Maha Penyantun lagi Maha Penyayang”.

Doa 3

رَبَّنَا ٱغْفِرْ لِى وَلِوَٰلِدَىَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ يَوْمَ يَقُومُ ٱلْحِسَابُ 

Maksudnya: “Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi kedua ibu bapaku serta bagi orang-orang yang beriman, pada masa berlakunya hitungan amal dan pembalasan.”

Artikel menarik: Doa 12 Pintu – Pembuka Pintu Rezeki & Segala Kebaikan

Doa 4

اللَّهُمَّ اهْدِنَا، وَيَسِّرْ هُدَاكَ لَنَا، اللَّهُمَّ يَسِّرْنَا لِلْيُسْرَى، وَجَنِّبْنَا الْعُسْرَى، وَاجْعَلْنَا مِنْ أُولِي النُّهَى، اللَّهُمَّ لَقِّنَا نَضْرَةً وَسُرُورًا، وَاكْسُنَا سُنْدُسًا وَحَرِيرًا، وَحَلِّنَا أَسَاوِرَ إِلَهَ الْحَقِّ، اللَّهُمَّ اجْعَلْنَا شَاكِرِينَ لِنِعْمَتِكَ مُثْنِينَ بِهَا قَائِلِيهَا، وَتُبْ عَلَيْنَا إِنَّكَ أَنْتَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ

Maksudnya: “Ya Allah, berilah kami petunjuk dan mudahkanlah petunjuk pada kami. Ya Allah, mudahkanlah kami untuk mendapatkan kemudahan dan jauhkanlah kami dari kesukaran, jadikanlah kami termasuk orang-orang yang berakal. Ya Allah, berilah kami pertolongan dan kebahagiaan, berilah kami pakaian sutera yang bagus, berilah kami perhiasan-perhiasan Tuhan Yang Maha Benar. Ya Allah, jadikanlah kami orang-orang yang mensyukuri nikmat-Mu, dan orang-orang yang memuji dengan nikmat itu kepada orang-orang mensyukuri nikmat itu. Terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkau Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang”

Doa 5

اللهم حبّب عبدك هذا الى عبادك المؤمنين وحبّب الى المؤمنين

Maksudnya: ” Ya Allah jadikanlah hambaMu ini dicintai pada hati orang-orang yang beriman dan jadikanlah mereka mencintai orang-orang yang beriman.”

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!