Diskaun PTPTN Mulai 14 Oktober 2023 (Belanjawan 2024)

INSENTIF DISKAUN BAYARAN BALIK PINJAMAN PTPTN MELALUI BELANJAWAN 2024

Menteri Kewangan telah mengumumkan diskaun bayaran balik pinjaman kepada peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Kerajaan bersetuju untuk memberikan diskaun bayaran balik untuk peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) melalui Belanjawan 2024.

Berikut dikongsikan lebih lanjut tentang diskaun ini dan cara untuk mendapatkan diskaun tersebut.

Belanjawan 2024 – Diskaun Bayaran Balik Kepada Peminjam PTPTN

Pembentangan Belanjawan 2024 oleh Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim, Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan Malaysia pada 13 Oktober 2024 memberikan pelbagai inisiatif kepada masyarakat Malaysia termasuk peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Pemberian insentif diskaun bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) melalui pembentangan Belanjawan 2024 adalah seperti berikut :​

  • Diskaun 10% atas baki hutang untuk penyelesaian penuh pinjaman.
  • Diskaun 10% untuk bayaran sekurang-kurangnya 50% daripada baki hutang dalam sekali bayaran.
  • Diskaun 15% untuk bayaran secara potongan gaji atau debit terus berjadual.

​PTPTN amat komited melaksanakan hasrat Kerajaan melalui Belanjawan 2024. Rebutlah peluang ini dengan melaksanakan bayaran balik pinjaman untuk kesinambungan pembiayaan kepada generasi akan datang.

Tempoh Diskaun PTPTN 2023 / 2024

Tempoh diskaun bermula 14 Oktober 2023 sehingga 31 Mac 2024.

diskaun ptptn 2024

*Rujuk cara buat bayaran balik melalui potongan gaji atau debit terus : Cara Daftar Bayaran Balik Automatik (Direct Debit)

Semoga dengan adanya insentif yang diberikan oleh kerajaan ini, para peminjam PTPTN dapat mengambil peluang untuk membuat bayaran balik mengikut kemampuan dan secara tidak langsung membantu kelangsungan pinjaman pendidikan kepada generasi yang akan datang.

Jika anda tidak tahu berapa lagi baki bayaran PTPTN yang perlu dibayar, sila rujuk artikel berikut:

Cara Semakan Baki PTPTN Online & Tunggakan Terkini

Maklumat Lanjut

PTPTN sebagai sebuah agensi di bawah Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) sentiasa komited dan bersedia untuk membantu peminjam selaras dengan inisiatif Kerajaan yang telah diumumkan melalui Belanjawan 2023.

Untuk sebarang pertanyaan, peminjam boleh melayari portal rasmi PTPTN di http://www.ptptn.gov.my atau menghubungi PTPTN melalui saluran berikut:

Bagi mengetahui lebih lanjut tentang info terkini Belanjawan 2024 sila rujuk Belanjawan 2024

ATAU

Terus layari laman web PTPTN untuk update terkini:

https://www.ptptn.gov.my/

Baca juga:

Bantu kami share artikel ini: