Niat Puasa Rejab, Doa & Amalan Sunat Yang Digalakkan

Niat Puasa, Doa & Amalan Sunat Bulan Rejab

Tanpa disedari, kita bakal memasuki bulan Rejab tak lama lagi. Tergolong sebagai salah satu bulan haram, adalah kelaziman buat kita umat Islam untuk perbanyakkan ibadah.

Kemuliaan bulan Rejab juga terletak pada peristiwa Israk Mikraj, satu mukjizat Nabi Muhammad SAW yang perlu kita hayati dan ambil iktibar daripadanya.

Ini juga sebagai persiapan buat kita untuk menyambut bulan Ramadan.

Ikuti perkongsian kami untuk ketahui amalan sunat bulan Rejab yang anda boleh praktikkan.

Baca Juga : Doa Selepas Solat Fardhu Yang Mudah – Jabatan Agama Islam WP (JAWI)

Kelebihan Bulan Rejab

REJAB BULAN HARAM

إنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِندَ اللَّـهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللَّـهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ۚ

“Sesungguhnya bilangan bulan-bulan di sisi (hukum) Allah ialah dua belas bulan, (yang telah ditetapkan) dalam Kitab Allah semasa Ia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan yang dihormati…”

[Surah at-Taubah 36]

Bulan Rejab merupakan salah satu bulan yang mulia dan ia termasuk di dalam bulan-bulan Haram sebagaimana yang dinyatakan oleh Rasulullah SAW.

Daripada Sayidina Abi Bakrah r.a, Nabi SAW bersabda:

الزَّمَانُ قَدْ اسْتَدَارَ كَهَيْئَتِهِ يَوْمَ خَلَقَ اللَّهُ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضَ، السَّنَةُ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا، مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ، ثَلاَثَةٌ مُتَوَالِيَاتٌ: ذُو القَعْدَةِ وَذُو الحِجَّةِ وَالمُحَرَّمُ، وَرَجَبُ مُضَرَ، الَّذِي بَيْنَ جُمَادَى وَشَعْبَانَ

“Waktu berputar sebagaimana keadaannya ketika Allah SWT menciptakan langit dan bumi. Satu tahun terdiri daripada dua belas bulan, daripadanya terdapat empat bulan haram (suci) iaitu tiga daripadanya mengikut turutan (ZulKaedah, ZulHijjah dan Muharram) dan yang keempat adalah Rejab terletak antara Jamadil Akhir dan Sya’ban.”

(HR al-Bukhari)

Rejab bermaksud membesarkan atau mengagungkan. Selain itu, ia dinamakan bulan Rejab kerana mereka mengagungkan bulan ini ketika zaman Jahiliyyah dengan meninggalkan peperangan padanya. Perkataan jama’ bagi Rejab adalah Arjab (أرجاب) dan jika digabungkan Rejab dan Sya’ban dinamakan sebagai Rajaban (رجبان).

(Lihat: Mukhtar as-Shihah)

Rejab merupakan bulan ketujuh daripada Tahun Hijri dan ia merupakan antara bulan Haram yang diharamkan peperangan atau pembunuhan padanya.

Sultan Ulamak, Syeikh Izzuddin Ibni Abdissalam dan al-Hafiz Ibnu Solah sepakat berfatwa bahawa berpuasa pada bulan Rejab adalah ibadah yang digalakkan. Melarang puasa Rejab adalah tindakan yang tidak tepat.

Al-Hafiz Ibnu Solah dalam Fatawa berkata: “Memang tiada hadis khas yang menetapkan kelebihan puasa Rejab. Akan tetapi, perkara ini tidak boleh menjadi alasan untuk meninggalkan puasa tersebut kerana masih banyak hadis yang menggalakkan puasa secara mutlak. Hadis Abu Dawud dan lain-lain yang menggalakkan puasa pada bulan-bulan haram cukup untuk menggalakkan perkara ini.”

Sultan Ulamak, Syeikh Izzuddin Ibni Abdissalam juga berkata: “Kalangan ahli hadis yang menghalang berpuasa pada bulan Rejab adalah jahil. Tidak halal mentaqlid (mengikut) pandangannya.”

Berkata Abu Bakar al-Warraq rahimahullah: “Bulan Rejab adalah bulan untuk bercucuk tanam, bulan Syaaban pula adalah bulan untuk menyiram tanaman dan bulan Ramadhan pula adalah bulan untuk memungut hasil.”

(Lihat: Lathaif al-Ma’arif)

Bersempena memasuki bulan Rejab yang mulia ini, marilah sama-sama kita mempertingkatkan amalan baik kita terutamanya menjaga solat lima waktu dan solat-solat sunat.

Sumber: Bahagian Dakwah, Jakim

Tarikh 1 Rejab 1444H / 2023

Tarikh 1 Rejab bagi tahun 1444H atau 2023 adalah pada 23 Januari 2023.

Kalendar Islam yang telah dikemaskini oleh JAKIM (Sumber: https://www.e-solat.gov.my/)
TARIKH HIJRITARIKH MILADIHARI PERAYAAN / KEBESARAN ISLAM
27 REJAB 144418 Februari 2023Israk dan Mikraj
*01 RAMADHAN 144423 Mac 2023* Awal Ramadan/Berpuasa
17 RAMADHAN 14448 April 2023Nuzul Al-Quran
*01 SYAWAL 144422 April 2023Hari Raya Puasa / Aidilfitri
01 ZULHIJJAH 144420 Jun 2023Awal Zulhijjah
*10 ZULHIJJAH 144429 Jun 2023* Hari Raya Korban / Aidiladha
01 MUHARRAM 144519 Julai 2023Awal Muharam / Maal Hijrah
12 RABI’ULAWAL 144528 September 2023Maulidur Rasul

Sumber: JAKIM https://www.e-solat.gov.my/.

Doa Masuk Bulan Rejab

Doa yang anda boleh amalkan ketika memasuki bulan Rejab adalah seperti berikut :

اللهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيْ رَجَبٍ وَشَعْبَانَ وَبَلِّّغْنَا رَمَضَانَ

Allahuma baariklana fi rajabi wasya’ban wa ballighna ramadhan


Maksud : Ya Allah, Berkatkanlah kami pada bulan Rejab dan Syaaban dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadan.


[HR Baihaqi]

Amalan Sunat Bulan Rejab

Niat Puasa Sunat Bulan Rejab

Anda boleh bacakan niat puasa Rejab ini untuk puasa esok hari, atau mana-mana hari dalam bulan Rejab :

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ فِى شَهْرِ رَجَبِ سُنَّةً ِللهِ تَعَالَى

Nawaitu sauma ghadin fi syahri rojabi sunnatan lillahi ta’ala

Ertinya : “Sahaja aku berpuasa sunat pada esok hari di bulan Rejab kerana Allah ta’ala”

Lafaz Niat Ganti Puasa Ramadan (Qadha’ Puasa Ganti)

Lafaz niat ganti puasa Ramadan dalam bahasa Arab serta maksudnya adalah seperti berikut :

 نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ قَضَاءٍ فَرْضَ رَمَضَانً ِللهِ تَعَالَى

Maksudnya : “Sahaja aku berpuasa pada esok hari kerana menggantikan daripada fardhu Ramadhan kerana Allah Taala”

Waktu Untuk Niat Ganti Puasa

Menerusi perkongsian daripada Mufti Wilayah Persekutuan, untuk puasa Ramadan dan puasa wajib, seseorang perlulah berniat pada malam hari sebelumnya selaras dengan sabda Rasulullah SAW :

مَنْ لَمْ يُبَيِّتِ الصِّيَامَ مِن اللَيْلِ فَلَا صِيَامَ لَهُ

Maksudnya: Sesiapa yang tidak berniat untuk berpuasa (keesokan harinya) di malam hari, maka tidak sah puasanya.

Riwayat al-Nasaie (2334)

Hukum Menggabungkan Puasa Qadha Dengan Puasa Sunat

Berdasarkan perkongsian daripada Mufti Wilayah Persekutuan, adalah diharuskan untuk menggabungkan beberapa niat dalam satu puasa sunat, terutama jika perlaksanaan puasa itu berbetulan dengan hari-hari yang digalakkan puasa, seperti puasa enam syawal, hari-hari putih, isnin dan khamis.

Sebahagian ulama’ mensyaratkan supaya digabungkan niat, manakala sebahagiannya tidak, bahkan memadai meniatkannya sebagai puasa sunat secara umum bagi mendapatkan pahala berganda.

Kesimpulan

Dalam kita perbanyakkan beribadah pada bulan Rejab, harus diingat bahawa bulan Rejab tidak mempunyai apa-apa kelebihan khusus.

Menurut perkongsian daripada Mufti Wilayah Persekutuan, tiada hadis sahih yang menyatakan bulan tersebut mempunyai keistimewaan seperti amal ibadat tertentu.

Salah satu hadis yang menjelaskan mengenai bulan Rejab adalah seperti berikut :

Al-Hafiz Ibn Hajar berkata: “Tidak ada disebut di dalam hadith yang sahih (yang boleh dibuat hujjah) akan kelebihan bulan Rejab, berpuasa padanya, berpuasa daripadanya disebabkan sesuatu perkara yang tertentu dan solat yang khusus”. [Tabyin al-‘Ajab, 9]

Namun begitu, ini tidak menghalang seseorang untuk melaksanakan amalan seperti berpuasa, solat sunat, bersedekah, berzikir serta ibadah lain dengan syarat tidak beri’tiqad (mempercayai) bahawa amalan ini mempunyai kelebihan-kelebihan yang khusus atau tertentu.

Ini kerana, ia termasuk atau bulan Rejab termasuk di dalam bulan-bulan haram yang mana diketahui akan kelebihan bulan-bulan haram berbanding bulan-bulan yang lain.

Sempena ketibaan bulan Rejab ini, marilah kita bersama-sama memantapkan lagi amal ibadah kita.

Semoga Allah menerima segala ibadah kita serta memberikan taufiq dan hidayah-Nya. Aamiin Ya Rabbal ‘ Alamin

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL: