Niat Puasa Hari Putih (Ayyamul Bidh) 13, 14 & 15 Bulan Islam

NIAT, TARIKH DAN FADHILAT PUASA HARI PUTIH (SAYYIDUL AYYAM)

Puasa hari putih atau puasa “Ayyaamul Bidh” merupakan puasa sunat yang boleh dijalankan setiap bulan pada hari ke 13, 14, dan 15 bulan Islam kecuali pada 13 Dzulhijjah kerana tarikh itu sebahagian daripada Hari Tasyriq.

Puasa ini sangat digalakkan untuk dilakukan oleh umat Islam, kerana kebaikan yang diperoleh jika anda melakukannya adalah sangat banyak. Perkara ini telah dinyatakan Rasulullah S.A.W dalam hadis riwayat berikut.

Puasa pada 3 hari tiap bulannya merupakan serupa puasa sepanjang tahun.

Hadis riwayat Bukhari :1979

Untuk mengetahui lebih lagi tentang amalan puasa sunat ini, teruskan membaca artikel ini sehingga ke penghujung artikel.

Apa itu Puasa Hari Putih?

Seperti yang dinyatakan pada bahagian awal tadi, puasa hari putih atau puasa Ayyaamul Bidh adalah puasa sunat yang dijalankan pada setiap pertengahan bulan Islam iaitu pada 13, 14, dan 15 hari bulan (Kecuali pada 13 Dzulhijjah [Hari Tasyrik])

Puasa ini sangat digalakkan untuk dilakukan umat Islam kerana ia merupakan salah satu ibadah yang telah disebutkan Baginda Rasulullah S.A.W dalam wasiatnya bersama dengan ibadah Solat Sunat Dhuha dan Solat Sunat Witir seperti yang dinyatakan dalam riwayat di bawah:

“Kekasihku ﷺ mewasiatkan kepadaku untuk melakukan tiga (3) perkara, iaitu agar aku tidak meninggalkan selama hidupku, puasa tiga (3) hari tiap bulan, solat dhuha dan tidak tidur sebelum solat witir.”

Hadis Riwayat al-Bukhari, no.1178

Puasa ini dinamakan puasa hari putih kerana pada malam-malam berkenaan bulan mengambang penuh dan berada dalam keadaan paling cerah dan menerangi muka bumi.

Dapatkan buku “Pedoman Puasa-puasa Sunat” bagi mengenal lebih lagi tentang ibadah puasa sunat ini.

puasa hari putih ayyamul bidh

Tarikh Puasa

Puasa Ayyaamul Bidh ini boleh dilakukan sebanyak 3 kali setiap bulan mengikut takwim Islam. Namun begitu, Rasulullah sangat menekankan ia dilakukan pada pertengahan bulan iaitu pada 13, 14, dan 15 hari bulan. (Kecuali pada 13 Dzulhijjah)

Perkara dapat dilihat dalam riwayat Abu Daud di bawah:

Daripada Qatadah bin Milhan Radhiyallahu’anhu:

“Rasulullah S.A.W menyuruh kami berpuasa pada hari-hari putih, iaitu 13, 14, dan 15 hari bulan. Baginda juga bersabda: Puasa tiga hari tersebut seolah-olah puasa sepanjang tahun.”

Hadis Riwayat Abu Daud, No. 2449

Sebagai contoh, pada bulan Syawal ini, puasa ayyamul bidh ini boleh dilakukan pada 22 April 2024 (13 Syawal 1445), 23 April 2024 (14 Syawal 1445), dan 24 April 2024 (15 Syawal 1445)

puasa hari putih syawal 1445 2024

ANTARA TARIKH CADANGAN PUASA ENAM YANG BOLEH DIPILIH UNTUK TAHUN 2024 INI

 1. 15 April 2024 bersamaan 6 Syawal (Isnin)
 2. 18 April 2024 bersamaan 9 Syawal (Khamis)
 3. 22 April 2024 bersamaan 13 Syawal (Hari Putih+ Isnin)
 4. 23 April 2024 bersamaan 14 Syawal (Hari Putih)
 5. 24 April 2024 bersamaan 15 Syawal (Hari Putih)
 6. 25 April 2024 bersamaan 16 Syawal (Khamis)
 7. 29 April 2024 bersamaan 20 Syawal (Isnin)
 8. 02 Mei 2024 bersamaan 23 Syawal (Khamis)
 9. 06 Mei 2024 bersamaan 27 Syawal (Isnin)
 10. 09 Mei 2024 bersamaan 30 Syawal (Khamis)

Pada tarikh-tarikh ini berhimpunnya fadilat-fadilat berikut, iaitu:

 1. Puasa 6 Syawal
 2. Puasa Isnin dan Khamis
 3. Puasa Hari Putih

*Walau bagaimanapun, puasa enam boleh dilaksanakan pada bila-bila masa di bulan Syawal melainkan 1 Syawal, dan tarikh-tarikh ini hanya sekadar cadangan sahaja.
Mudah-mudahan kita berjaya memperoleh ganjaran kebaikan daripada amalan ini.

NIAT PUASA ENAM

* Niat Puasa Enam Sahaja

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ شَوَّالْ سُنَّةً لِلَّهِ تَعَالَى

Maksudnya: “Sahaja aku berpuasa sunat Syawal pada esok hari, kerana Allah Taala.”

* Niat Puasa Qada (Ganti) dan Puasa Enam Syawal

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ قَضَاءٍ فَرْضَ رَمَضَانً وَصَوْمَ شَوَّالْ سُنَّةً لِلَّهِ تَعَالَى

Maksudnya: “Sahaja aku berpuasa ganti Ramadan yang wajib ke atas diriku beserta puasa sunat Syawal pada esok hari, kerana Allah Taala.”

Niat Puasa Hari Putih

Bagi anda yang ingin mengamalkan puasa sunat Ayyaamul Bidh, dalam kehidupan harian anda, berikut adalah niat puasa sunat ini:

Niat Puasa Hari Putih

Fadhilat Puasa Ayyaamul Bidh

Terdapat banyak fadhilat atau kebaikan yang bakal diperoleh bagi orang yang mengamalkan puasa sunat ini dalam kehidupan seharian mereka. Antara kebaikannya ialah:

1. MEMPEROLEH GANJARAN PAHALA PUASA SETAHUN

Daripada Ibnu Milhan al-Qaisi daripada ayahnya, dia berkata;

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَأْمُرُنَا أَنْ نَصُومَ الْبِيضَ: ثَلاَثَ عَشْرَةَ، وَأَرْبَعَ عَشْرَةَ، وَخَمْسَ عَشْرَةَ. وَقَالَ: هُنَّ كَهَيْئَةِ الدَّهْرِ

“Rasulullah ﷺ memerintahkan kami agar berpuasa pada hari bidh iaitu pada tiga belas, empat belas, dan lima belas. Beliau berkata; hari-hari tersebut umpama setahun”.

(Hadis Sahih Riwayat Abu Daud)

Sumber:

2. DAPAT MENINGKATKAN KESIHATAN TUBUH BADAN

Seperti yang kita ketahui, berpuasa ini sangat bagus bagi kesihatan manusia. Berdasarkan kajian saintifik, puasa sunat ini dapat membantu dalam mengawal penyakit-penyakit berikut:

 • Mengurangkan tekanan darah
 • Mencegah kencing manis
 • Mengurangkan faktor risiko penyakit jantung
 • Menurunkan berat badan
 • Mengurangkan simptom penyakit pencernaan (GERD)
 • Meningkatkan daya tumpuan otak.

3. MENGIKUT DAN MENGAMALKAN SUNNAH NABI

Sebagai umat Islam mengamalkan gaya hidup yang mengikut sunnah nabi adalah sangat digalakkan dalam Islam.

Jadi dengan mengamal dan melakukan puasa Ayyaamul Bidh ini, kita mengikut amalan Rasulullah S.A.W secara tidak langsung.

Perkara ini, seterusnya akan membantu kita sebagai umat nabi Muhammad untuk mendekatkan diri kita dengan Baginda dan Allah S.W.T.

4. MENJADI BENTENG MENCEGAH MAKSIAT

Dengan melakukan puasa sunat Ayyaamul Bidh ini, ia mampu melatih sifat sabar dan menjadi benteng yang melindungi diri seseorang daripada melakukan perbuatan keji dan maksiat, juga memeliharanya daripada azab di akhirat.

Daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda:

الصِّيَامُ جُنَّةٌ، فَلاَ يَرْفُثْ وَلاَ يَجْهَلْ، وَإِنِ امْرُؤٌ قَاتَلَهُ أَوْ شَاتَمَهُ فَلْيَقُلْ إِنِّي صَائِمٌ‏ مَرَّتَيْنِ

“Puasa adalah perisai. Maka (orang berpuasa) janganlah berkata keji dan janganlah bertindak jahil. Jika seseorang hendak bergaduh atau memakinya, maka katakanlah: “Sesungguhnya aku berpuasa” diulangi dua kali.” 

HR Bukhari, No. 1894

Diharapkan melaluli artikel ini, anda dapat memahami tentang apa itu Puasa Sunat Hari Putih, dan seterusnya dapat mengamalkannya.

Baca juga:

Bantu kami share artikel ini: