Doa Tenangkan Hati – Amalkan Ketika Gelisah, Cemas & Takut

 Doa Tenangkan Hati – Amalkan Apabila Rasa Gelisah, Cemas & Takut

Hati adalah merupakan salah satu organ dalam tubuh badan manusia. Dalam konteks yang lain, hati adalah sumber perasaan atau emosi. Terdapat bermacam-macam ‘jenis’ emosi yang Allah kurniakan kepada manusia seperti gembira, bahagia, sedih, takut, gelisah dan sebagainya. 

Dalam Islam, memiliki hati yang tenang atau “qalbun saleem” adalah nikmat yang dicari-cari. Hati yang tenang ini adalah merupakan hati yang berada dalam keadaan damai, tenteram dan penuh dengan ketenangan serta ketaqwaan kepada Allah SWT. 

Berikut dikongsikan beberapa doa yang boleh diamalkan untuk ketenangan hati. 

BACA JUGA: Doa Pelindung Diri – Agar Dijauhkan Daripada Bahaya & Kejahatan Makhluk

Doa Tenangkan Hati 

Doa Tenangkan Hati - Amalkan Apabila Rasa Gelisah, Cemas & Takut

DOA 1: 

لَّآ إِلَٰهَ إِلَّآ أَنتَ سُبْحَٰنَكَ إِنِّى كُنتُ مِنَ ٱلظَّٰلِمِينَ

Maksudnya: “Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri.”

(Surah al-Anbiya’: 87)

DOA 2:

اللَّهُمَّ إِنِّى أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَالْجُبْنِ وَالْهَرَمِ وَالْبُخْلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَمِنْ فِتْنَةِ الْمَحْيَا وَالْمَمَاتِ

Maksudnya: “Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari kelemahan, rasa malas, rasa takut, umur yang sia-sia di waktu tua dan kebakhilan. Dan aku juga berlindung kepadaMu dari seksa kubur serta bencana kehidupan dan kematian.”

(HR. Bukhari no. 6367 dan Muslim no. 2706)

DOA 3: 

رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي يَفْقَهُوا قَوْلِي

Maksudnya: Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku, dan mudahkanlah bagiku urusanku, dan lancarkanlah lidahku supaya mereka faham ucapanku.

(Surah Taha: 25-28)

DOA 4: 

رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً ۚ إِنَّكَ أَنتَ الْوَهَّابُ

Maksudnya: “Wahai Tuhan kami, janganlah Engkau palingkan hati kami dari Islam setelah Engkau beri hidayah kepada kami. Limpahkanlah keimanan kepada kami dari sisi-Mu. Engkau Maha Pemberi rahmat kepada orang-orang mukmin.”

(Ali-imran: 8)

DOA 5: 

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ , وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ وَضَلَعِ الدَّيْنِ ,وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ

Maksudnya: “Ya Tuhanku, aku berlindung kepadaMu dari rasa sedih serta duka cita ataupun kecemasan, dari rasa lemah serta kelemahan, dari kebakhilan serta sifat pengecut, dan beban utang serta tekanan orang-orang jahat.”

DOA 6: 

رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ

Maksudnya: “Ya Tuhan kami, tuangkanlah kesabaran atas diri kami, dan kokohkanlah pendirian kami dan tolonglah kami terhadap orang-orang kafir”.

(Al Baqarah: 250)

DOA 7:

أَللّٰهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ نَفْسًا بِكَ مُطْمَئِنَّةً، تُؤْمِنُ بِلِقَائِكَ، وَتَرْضَى بِقَضَائِكَ، وَتَقْنَعُ بِعَطَائِكَ

Maksudnya: “Ya Allah, aku memohon kepadaMu jiwa yang merasa tenang kepadaMu, yang yakin akan bertemu denganMu, yang ridho dengan ketetapanMu, dan yang merasa cukup dengan pemberianMu.”

Cara Mendapatkan Ketenangan Hati

1. Mengingati Allah

Untuk mendapatkan ketenangan hati, kita hendaklah sentiasa mengingati Allah dengan melakukan ketaatan seperti menunaikan solat, berzikir, membaca Al-Qur’an dan berdoa. 

Firman Allah yang bermaksud: “(Iaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.” (Surah al-Rad, ayat 28)

2. Menjauhi Maksiat

Individu yang sering melakukan maksiat secara terus-menerus dan tidak bertaubat kepada Allah SWT sentiasa merasa gelisah dan tidak tenang disebabkan dosa-dosa yang dilakukan.

3. Berbuat Baik

Melakukan kebaikan juga merupakan salah satu cara untuk mendapatkan ketenangan hati. Apabila kita berbuat baik kepada orang lain, hati kita akan merasa tenang. 

4. Menerima Takdir Allah SWT

Menerima segala yang telah ditentukan oleh Allah SWT dalam hidup kita, baik suka maupun duka adalah kunci untuk mendapatkan ketenangan hati. Memahami bahawa semua yang terjadi adalah sebahagian daripada rencana-Nya yang sempurna akan membantu kita merasa lebih tenang dan menerima keadaan dengan lapang dada.

5. Berusaha untuk Selalu Bersyukur

Menghargai nikmat-nikmat Allah SWT dalam kehidupan sehari-hari dengan bersyukur akan membantu kita merasa lebih tenteram. Dengan melihat kebaikan di sekitar kita dan mensyukuri setiap anugerah yang diberikan, hati kita akan diberikan ketenangan dan kebahagiaan yang sejati.

6. Muhasabah Diri

Meluangkan waktu untuk merenung dan muhasabah diri sendiri juga merupakan cara yang efektif untuk mendapatkan ketenangan hati. 

RUJUKAN: https://muftiwp.gov.my/ms/perkhidmatan/artikel-soal-jawab/3538-bayan-linnas-siri-ke-187-bahagia-hakikat-dan-cara-kita-meraihnya

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!