Biasiswa OCBC Bank 2024: Jumlah Bantuan dan Cara Mohon

Biasiswa OCBC Bank bagi tahun 2024 kini dibuka untuk permohonan bagi pelajar lepasan STPM dan Matrikulasi yang mendapat keputusan yang cemerlang dan ingin melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda.

Biasiswa ini terbuka kepada pelajar yang telah mendapat kemasukan atau layak untuk kemasukan ke pengajian sarjana muda sepenuh masa tahun pertama mereka di semua universiti awam dan swasta yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia.

Budaya OCBC Bank bertumpu pada memupuk dan membangunkan individu yang cemerlang melalui pendidikan berkualiti, dan memberikan mereka peluang yang mencabar – dan memberi ganjaran – untuk berkembang ke potensi penuh mereka.

Selain daripada bantuan kewangan yang disediakan untuk menampung yuran pengajian dan perbelanjaan sara hidup harian, biasiswa ini turut menawarkan peluang latihan amali kepada sarjana untuk mendapatkan pengalaman bekerja secara langsung.

Tarikh permohonan

Permohonan untuk biasiswa ini telah dibuka sehingga 30 Jun 2024.

Manfaat biasiswa

Pelajar yang dianugerahkan Biasiswa OCBC Bank ini akan menerima manfaat dan sumbangan berikut:

 • Setiap pelajar yang telah mendapat kemasukan ke universiti awam atau swasta Malaysia yang diiktiraf akan menerima biasiswa bernilai RM15,000 setiap tahun akademik.
 • Peluang latihan dengan OCBC Bank untuk mendapatkan pengalaman bekerja secara langsung.

Artikel berkaitan: Biasiswa GREAT Scholarships 2024: Tarikh & Syarat Permohonan

Syarat dan kriteria permohonan

biasiswwa malaysia

Hanya calon yang menepati syarat-syarat berikut akan dipertimbangkan permohonan mereka untuk mndapat biasiswa ini:

 • Warganegara Malaysia yang telah mendapat kemasukan (atau layak untuk kemasukan) ke dalam pengajian sarjana muda sepenuh masa mereka.
 • Memegang jawatan kepimpinan dalam aktiviti kokurikulum, persatuan, dan kelab di sekolah/universiti.
 • Memiliki personaliti yang dinamik dengan kemahiran komunikasi dan pemikiran kritis yang cemerlang.
 • Tidak boleh menjadi penerima biasiswa atau anugerah lain daripada mana-mana organisasi dan/atau institusi lain.

Cara memohon Biasiswa OCBC Bank

Berikut merupakan cara-cara untuk memohon Biasiswa OCBC Bank ini:

Nota: Hanya calon yang disenarai pendek akan dijemput untuk sesi temu duga.

Syarat tambahan

 • Pemohon tidak perlu diterima masuk ke universiti pada masa permohonan. Walau bagaimanapun, pemohon mesti memberikan surat tawaran universiti pada masa biasiswa diberikan.
 • OCBC Bank mengalu-alukan pemohon yang berhasrat atau sedang mengikuti kursus atau bidang pengajian yang berkaitan yang memenuhi keperluan Bank untuk melayakkan diri mendapat biasiswa.
 • Pemohon mesti memenuhi syarat minimum PNGK 3.30 setiap semester untuk meneruskan biasiswa.
 • Pemohon tidak dibenarkan bertukar kursus pada pertengahan jalan. Mereka dikehendaki membayar balik kepada Bank jika mereka memilih untuk menukar kursus pada pertengahan jalan.
 • Pemohon boleh mengambil bahagian dalam program pertukaran pelajar tetapi tertakluk kepada kelulusan. Walau bagaimanapun, kos program pertukaran tidak akan dilindungi sebagai sebahagian daripada biasiswa.
 • Pemohon tertakluk untuk mendapatkan pekerjaan di OCBC Bank setelah tamat kursus. Walau bagaimanapun, jika Bank memutuskan sebaliknya, ia akan mengecualikan calon daripada memenuhi keperluan ini.
 • Biasiswa ini boleh diberikan untuk tempoh minimum yang diperlukan untuk menyelesaikan kursus yang membawa kepada ijazah pertama. Ini tertakluk kepada prestasi akademik yang konsisten dan cemerlang.

Soalan dan maklumat lanjut

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau inginkan maklumat lanjut, sila hubungi pegawai bertugas dengan menghantar emel ke [email protected].

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!