Senarai Bangunan Bersejarah Di Malaysia

Apabila bercakap tentang mercu tanda bersejarah, Malaysia mempunyai banyak bangunan bersejarah penting yang masih kekal sehingga kini yang boleh dilawati.

Daripada kubu yang mengagumkan kepada tempat ibadat yang menenangkan dan monumen yang indah, mercu tanda ini mempamerkan masa lalu negara Malaysia yang terkenal.

Kewujudan tempat-tempat ini juga membantu meningkatkan daya tarikan Malaysia sebagai destinasi percutian, terutamanya apabila ia berkaitan dengan pelancongan warisan.

Berikut merupakan beberapa bangunan bersejarah ikonik yang terdapat di Malaysia yang boleh anda lawati – pasti berbaloi!

Bangunan Sultan Abdul Samad (Kuala Lumpur)

Terletak di seberang Dataran Merdeka yang bersejarah di ibu kota adalah salah satu bangunan warisan yang paling berharga di negara ini.

Bangunan Sultan Abdul Samad adalah bangunan akhir abad ke-19 yang dinamakan sempena Sultan Selangor yang memerintah pada masa pembinaannya.

Dibina oleh arkitek A.C. Norman dan R.A.J. Bidwell, ia mudah dikenali denganmenara jamnya yang menarik dan seni bina gaya Moor.

Sejak bertahun-tahunnya, Bangunan Sultan Abdul Samad menawarkan latar belakang yang indah semasa perarakan hari kebangsaan.

Artikel berkaitan: Himpunan Lagu Patriotik Sempena Hari Merdeka / Hari Kebangsaan (MP3)

Stadthuys (Melaka)

bangunan bersejarah melaka
The Stadthuys and church Of Chirst in Malacca,was amongst three historical buildings here declared as National Heritage.

Terletak di tengah-tengah Melaka adalah sebuah bangunan merah yang menarik dikenali sebagai Stadthuys.

Bangunan bersejarah ini dibina semasa era Belanda di negara ini dan pembinaan bangunan ini telah siap pada tahun 1650 oleh Syarikat Hindia Timur Belanda, sembilan tahun selepas penawanan Melaka daripada Portugis pada tahun 1641.

Bangunan ini kemudiannya berfungsi sebagai pusat pentadbiran utama Belanda sehingga Melaka diserahkan kepada British pada tahun 1824.

Fort Margherita (Sarawak)

Dibina pada tahun 1879 oleh Charles Brooke, yang ketika itu merupakan pemerintah Sarawak, monumen bersejarah ini merupakan salah satu monumen terpenting negara.

Bekas binaan kubu ini memainkan peranan penting pada masa lalu, menjaga sungai Kuching daripa serangan musuh.

Ia dinamakan sempena isteri tercinta Brooke, Margaret de Windt, yang diberi gelaran Ranee of Sarawak selepas perkahwinan mereka.

Pada zaman kegemilangannya, Fort Margherita – yang menghadap ke tebing utara Sungai Sarawak – dilengkapi dengan baik untuk melindungi bandar daripada pencerobohan dari arah sungai.

Stesen Kereta Api Ipoh (Perak)

bangunan bersejarah ipoh

Stesen Kereta Api Ipoh mula dibina pada tahun 1894, apabila landasan pertama kali dipasang melalui bandar untuk Keretapi Perak.

Stesen ini berkhidmat selama 20 tahun sehingga penyatuannya menjadi Keretapi Negeri-Negeri Melayu Bersekutu.

Kemudian, pada tahun 1914, pembinaan untuk stesen kereta api baru bermula, kali ini dengan hotel bersebelahan, untuk menggantikan yang pertama..

Stesen baharu ini direka oleh arkitek terkenal Inggeris Arthur Benison Hubback, yang turut mereka bentuk Carcosa Seri Negara dan Masjid di KL, antara bangunan ikonik lain di Malaysia.

Masjid Sultan Abu Bakar (Johor)

bangunan bersejarah sarawak
A view of the City Hall building, a local government headquarters in George Town. /Picby:CHAN BOON KAI/The Star/1 May 2019.

Masjid Sultan Abu Bakar ialah sebuah masjid negeri yang ditugaskan mengikut namanya – sultan pertama “Johor Moden”, Sultan Abu Bakar.

Bangunan bersejarah ini merupakan rumah ibadat yang megah dengan pengaruh seni bina Victoria dan Moghul.

Pembinaan masjid bermula pada tahun 1892 dan pada tahun 1900, ia akhirnya siap dan sedia untuk digunakan.

Dewan solat utama dilengkapi dengan tiang Rom yang indah, candelier yang mempesonakan, dan mimbar berlapis emas dari Turkiye.

Pada setiap sisi bangunan itu terdapat menara dengan kubah setinggi empat tingkat.

A’Famosa (Melaka)

bangunan bersejarah melaka

Bekas kubu Portugis, A’Famosa ialah salah satu peninggalan seni bina Eropah tertua yang masih ada di Asia Tenggara.

Salah satu pelancong terkenal Melaka, satu-satunya bahagian kubu yang tinggal ialah sebuah rumah pintu gerbang kecil, yang dikenali sebagai Porta de Santiago.

Runtuhan A’Famosa ialah bangunan bersejarah dan tempat yang menarik untuk pencinta fotografi, yang boleh menangkap beberapa imej menakjubkan struktur runtuh ini.

Fort Cornwallis (Pulau Pinang)

bangunan bersejarah pulau pinang

Fort Cornwallis ialah kubu benteng di George Town, Pulau Pinang dan salah satu kubu terbesar di Malaysia yang dibina oleh Syarikat Hindia Timur Inggeris pada akhir abad ke-18.

Ia dinamakan sempena Charles Cornwallis, Gabenor Jeneral Bengal dan tidak pernah terlibat dalam sebarang pertempuran sepanjang sejarah operasinya.

Lazimnya digunakan untuk tujuan pentadbiran, tapak bersejarah ini menjadi tarikan pelancong yang popular.

GEREJA ST. PAUL’S, MELAKA.

Gereja St. Paul terletak di puncak Bukit St. Paul (nama asal adalah Bukit Melaka). Gereja ini dibangun oleh Portugis sebagai tempat beribadah tetapi ketika Belanda menyerang Kota Malaka, gereja tersebut berubah menjadi tapak perkuburan. Kini hanya tedapat kesan runtuhan struktur asal yang masih dapat dilihat. Sisa-sisa struktur gereja yang besar dan batu berwarna putih yang mempunyai dua tiang di hadapan yang menyokong bangunan tersebut.

Lokasi: 1935, Jln Kota, Bandar Hilir, 75000 Melaka

MASJID KAPITAN KELING, PULAU PINANG.

Masjid Kapitan Keling terletak di Jalan Kapitan Keling, yang dikenali juga sebagai Jalan Harmoni, di mana terdapat 3 bangunan keagamaan lain juga disini. Ia dibina pada awal abad ke-19 oleh masyarakat India Muslim, nama masjid itu berasal daripada perkataan dialek tempatan, “Pemimpin India”. Masjid ini merupakan mercu sejarah penting di Pulau Pinang, dan dibuka kepada orang ramai pada waktu petang.

Lokasi: 14, Jalan Buckingham, George Town, 10200 George Town, Pulau Pinang

Masjid Jamek Sultan Ibrahim.

Masjid Jamek Sultan Ibrahim, juga dikenali sebagai Masjid Jamek Muar terletak bersebelahan dengan Istana Sultan Johor yang terletak di tepi Sungai Muar, di Bandar Muar. Kerja pembinaan bermula pada 21 Rejab 1343 Hijrah, bersamaan dengan 15 Februari 1925 dan mengambil masa lima tahun untuk disiapkan.
Kos pembinaan dan perbelanjaan lain ditanggung oleh kerajaan Johor dan hasil sumbangan orang ramai. Masjid berbentuk empat segi dengan lima bumbung berbentuk rabung (bumbung perabung lima) ini direka oleh Sulaiman bin Haji Alias, seorang pelukis di Johor. Masjid yang indah dengan gabungan pengaruh barat tradisional ini telah dirasmikan oleh KDYMM Tengku Ismail Tengku Mahkota Johor pada 28hb Februari 1930. Nama asal masjid ini ialah Masjid Maharani Muar tetapi pada tahun 1984 ia telah ditukar sempena sambutan ulang tahun ke-100 pekan Muar.

Lokasi: Jalan Petri, Taman Sri Tanjung, 84000 Muar, Johor

KUIL SRI MAHAMARIAMMAN , KUALA LUMPUR.

Kuil Hindu dengan seni bina Dravidian ini terletak di Kuala Lumpur dan menjadi tarikan utama kepada para pelancong. Ia diasaskan pada tahun 1873 tetapi baru-baru ini telah mendapat bangunan sendiri. Semasa pengunjung masuk, pengunjung akan melalui “RajaGopuram” (menara pintu gerbang) yang merupakan bangunan 5 tingkat dengan 228 patung berhala tersergam di atasnya. Kesemua berhala ini menggambarkan pelbagai Dewa Hindu yang memberikan pemandangan yang berwarna-warni.

Lokasi: Jalan Tun H S Lee, City Centre, 50000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

ISTANA KESULTANAN MELAKA, MELAKA.

Istana Kesultanan Melaka, yang terletak di kaki Bukit St. Paul (nama asal Bukit Melaka), adalah replika istana Sultan Mansur Shah abad ke-15. Ia juga dikenali sebagai Muzium Kebudayaan atau Muzium Budaya, ia kini ditukar menjadi Muzium Warisan & Sejarah Kesultanan Melayu.

Lokasi: Jln Kota, Bandar Hilir, 75000 Melaka

Sumber: MATIC

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!