Tanda Kanser Payudara Di Peringkat Awal Sampai Paling Kronik

Tanda kanser payudara mempunyai beberapa simptom yang boleh dikesan bermula dengan perubahan pada saiz payudara sehinggalah kepada penyebaran sel kanser yang makin teruk.

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda berkenaan dengan tanda kanser payudara yang perlu anda ambil tahu di peringkat awal lagi.

Baca juga:

Apa itu kanser payudara?

tanda kanser payudara

Menurut American Cancer Society, kanser payudara adalah ancaman terbesar di kalangan wanita di seluruh dunia.

Sementara itu, National Breast Cancer Foudation pula merekodkan sebanyak 287,500 kes kanser payudara invasif (merebak) dan 51,400 kes kanser payudara bukan invasif (in situ) dengan kadar survival relatif untuk lima tahun adalah 99 peratus.

Di Malaysia, Kementerian Kesihatan Malaysia mencatatkan angka 10 orang wanita akan menghidapi kanser payudara di mana 43% daripadanya adalah di tahap 3 dan 4.

Kanser payudara adalah penyakit di mana sel-sel payudara yang tidak normal tumbuh di luar kawalan dan membentuk tumor.

Jika dibiarkan, tumor ini boleh merebak ke seluruh badan dan membawa maut. Sel-sel kanser payudara bermula di dalam saluran susu atau lobulus penghasil susu payudara.

Jenis kanser payudara

tanda kanser payudara

Terdapat empat jenis kanser payudara yang perlu anda tahu, berikut adalah penjelasan lengkapnya:

Kanser payudara bukan invasif

Kanser payudara bukan invasif adalah kanser sel-sel saluran payudara atau lobul (kelenjar susu) yang tidak merebak dari lokasi ini.

1. Karsinoma duktus in situ (DCIS)

tanda kanser payudara

DCIS ialah keadaan prakanser iaitu sel-sel abnormal ditemukan dalam lapisan saluran susu ibu. 

2. Karsinoma lobul in situ (LCIS)

tanda kanser payudara

LCIS ialah keadaan apabila sel abnormal terdapat dalam lobulus (kelenjar susu) payudara, yang belum merebak ke sekeliling tisu. 

Kanser payudara invasif

Kanser payudara invasif adalah kanser sel-sel saluran payudara atau lobul yang merebak dan menyerang tisu sekeliling. Bahkan ia boleh merebak juga pada bahagian badan melalui sistem darah dan limfa.

3. Karsinoma duktal invasif (IDC)

tanda kanser payudara

Sel-sel abnormal kanser ini bermula di saluran susu dan telah merebak ke tisu sekeliling.

4. Karsinoma lobular invasif (ILC)

Kanser ini bermula dalam lobul atau kelenjar yang menghasilkan susu di dalam payudara wanita.

Tanda kanser payudara

Setiap orang mempunyai simptom kanser payudara yang berbeza-beza. Bahkan sesetengah pesakit tidak mempunyai sebarang tanda atau gejala sama sekali.

Beberapa tanda kanser payudara ialah seperti:

 • Ketulan baru di payudara atau ketiak (ketiak).
 • Penebalan atau bengkak pada bahagian payudara.
 • Kerengsaan atau lesung pipit pada kulit payudara.
 • Kulit kemerahan atau menggelupas di kawasan puting atau payudara.
 • Puting ditarik masuk atau sakit di kawasan puting.
 • Keputihan selain susu ibu, termasuk darah.
 • Sebarang perubahan dalam saiz atau bentuk payudara.
 • Sakit di mana-mana kawasan payudara.

Perlu diingat bahawa gejala ini boleh berlaku dengan keadaan lain yang bukan kanser.

Jika anda mempunyai sebarang tanda atau gejala, pastikan anda berjumpa doktor anda dengan segera.

Tahap kanser payudara

Terdapat lima peringkat kanser payudara, bermula pada sifar dan meningkat kepada empat (ia diwakili oleh angka Rom I, II, III, dan IV) 

 • Tahap 0: Ini adalah permulaan skala. Dalam peringkat 0, tiada bukti bahawa sel-sel kanser atau sel abnormal lain telah menyerang tisu normal jiran.
 • Tahap 1: Peringkat awal kanser invasif. Pada ketika ini, sel-sel tumor telah merebak ke tisu payudara di sekeliling normal tetapi masih terkandung dalam kawasan kecil.
 • Tahap 2: Kanser yang berada di kawasan payudara yang terhad tetapi telah membesar. Ia mencerminkan bilangan nodus limfa yang mungkin mengandungi sel kanser. Peringkat ini dibahagikan kepada dua subkategori.
 • Tahap 3: Kanser telah merebak lebih jauh ke dalam payudara atau tumor adalah saiz yang lebih besar daripada peringkat awal. Ia dibahagikan kepada tiga subkategori.
 • Tahap 4: Peringkat paling lanjut kanser payudara. Ia telah merebak ke nodus limfa yang berdekatan dan ke bahagian badan yang jauh di luar payudara. Ini bermakna ia mungkin melibatkan organ anda seperti paru-paru, hati, otak atau tulang.

Siapa yang berisiko dapat kanser?

Faktor risiko yang tidak boleh diubah

 • Semakin meningkat usia. Risiko kanser payudara meningkat dengan usia. Kebanyakan kanser payudara di diagnosis selepas umur 50 tahun.
 • Mutasi genetik. Wanita yang mewarisi perubahan (mutasi) kepada gen tertentu, seperti BRCA1 dan BRCA2,  berisiko tinggi mendapat kanser payudara dan ovari.
 • Sejarah pembiakan. Memulakan haid sebelum umur 12 tahun dan mula menopaus selepas umur 55 tahun mendedahkan wanita kepada hormon lebih lama, meningkatkan risiko mereka mendapat kanser payudara.
 • Mempunyai payudara yang padat. Payudara padat mempunyai lebih banyak tisu penghubung daripada tisu lemak, yang kadangkala boleh menyukarkan untuk melihat tumor pada mamogram. Wanita yang mempunyai payudara padat lebih berkemungkinan mendapat kanser payudara.
 • Sejarah peribadi kanser payudara atau penyakit payudara bukan kanser tertentu. Wanita yang pernah menghidap kanser payudara lebih berkemungkinan mendapat kanser payudara untuk kali kedua. Sesetengah penyakit payudara bukan kanser seperti hiperplasia duktus atipikal atau karsinoma lobular in situ dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser payudara.
 • Sejarah keluarga kanser payudara atau ovari. Risiko wanita untuk kanser payudara adalah lebih tinggi jika dia mempunyai ibu, kakak atau anak perempuan (saudara darjah satu) atau berbilang ahli keluarga sama ada di sebelah ibu atau bapanya dalam keluarga yang menghidap kanser payudara atau ovari. Mempunyai saudara lelaki peringkat pertama yang menghidap kanser payudara juga meningkatkan risiko wanita.
 • Rawatan terdahulu menggunakan terapi sinaran. Wanita yang menjalani terapi radiasi pada dada atau payudara (contohnya, rawatan limfoma Hodgkin) sebelum umur 30 tahun mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser payudara di kemudian hari.
 • Pendedahan kepada ubat diethylstilbestrol (DES).DES diberikan kepada beberapa wanita hamil di Amerika Syarikat antara 1940 dan 1971 untuk mengelakkan keguguran. Wanita yang mengambil DES mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser payudara. Wanita yang ibunya mengambil DES semasa mengandung mereka juga mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser payudara.

Faktor risiko yang boleh diubah

 • Tidak aktif secara fizikal. Wanita yang tidak aktif secara fizikal mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser payudara.
 • Berat badan berlebihan atau mengalami obesiti selepas menopaus. Wanita tua yang berlebihan berat badan atau mempunyai obesiti mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kanser payudara berbanding mereka yang mempunyai berat badan yang sihat.
 • Mengambil hormon. Sesetengah bentuk terapi penggantian hormon (yang termasuk kedua-dua estrogen dan progesteron) yang diambil semasa menopaus boleh meningkatkan risiko kanser payudara apabila diambil selama lebih daripada lima tahun. Kontraseptif oral tertentu (pil kawalan kelahiran) juga didapati meningkatkan risiko kanser payudara.
 • Sejarah pembiakan. Mengalami kehamilan pertama selepas umur 30 tahun, tidak menyusu, dan tidak pernah hamil jangka penuh boleh meningkatkan risiko kanser payudara.
 • Minum alkohol. Kajian menunjukkan bahawa risiko wanita untuk kanser payudara meningkat dengan lebih banyak alkohol yang dia minum.

Lelaki boleh dapat kanser payudara?

Kanser payudara lelaki adalah kanser yang jarang berlaku di mana ia bermula sebagai pertumbuhan sel dalam tisu payudara lelaki.

Kanser payudara biasanya dianggap sebagai keadaan yang berlaku pada wanita. Tetapi setiap orang dilahirkan dengan beberapa tisu payudara. Jadi sesiapa sahaja boleh mendapat kanser payudara.

Ia berlaku paling kerap pada lelaki yang lebih tua atau boleh juga terjadi pada mana-mana peringkat umur.

Rawatan untuk kanser

Rawatan untuk kanser payudara adalah bergantung kepada faktor siaz tumor dan sejauh mana ia merebak. Antara rawatan yang boleh dilakukan adalah seperti:

 • Pembedahan Lumpektomi (pembuangan sebahagian daripada tisu payudara)
 • Pembedahan Mastektomi (pembuangan keseluruhan payudara)
 • Pembedahan nodus aksil (pembuangan nodus limfa dari ketiak)
 • Kemoterapi
 • Radioterapi
 • Terapi hormon
 • Terapi disasarkan
 • Imunoterapi

Bagi pesakit yang menderita kanser payudara triple-negative (TNBC) iaitu sejenis kanser yang sukar dirawat hanya boleh menerima kemoterapi tradisonal.

Dalam masa yang sama, gabungan imunoterapi dan kemoterapi perlu dilakukan untuk memanjangkan hayat keseluruhan pesakit dengan TNBC metastatik sambil mengurangkan risiko perkembangan kanser.

Diharapkan semoga perkongsian kami ini berkenaan dengan tanda kanser payudara dapat memberikan anda informasi dan ilmu pengetahuan yang bermanfaat untuk dijadikan rujukan bersama.

Sumber:

 1. Buah Dada Membengkak, Kulit Berlekuk Antara Tanda Tanda Kanser Payudara. My Sihat
 2. Breast Cancer. What Are The Symptoms? Centers for Disease Control and Prevention
 3. Breast Cancer Signs and Symptoms. American Cancer Society
Bantu kami share artikel ini: