Harga Proton Saga Baru 2022 (Model Auto & Manual)

Berminat dengan Proton Saga terbaru dan ingin mengetahui harga Poton Saga keluaran 2022?

Proton Saga sememangnya mempunyai legasi yang tersendiri sebagai antara model terawal keluaran Proton.

Memang tidak dinafikan, rekabentuknya pada masa kini jauh berbeza dan lebih menarik jika dibandingkan dengan model keluaran awalnya puluhan tahun lalu.

Dibandingkan dengan model sebelumnya, kereta Proton Saga keluara 2022 ini mempunyai perubahan dari segi rekabentuk, transmisi dan ciri keselamatan yang telah dipertingkatkan.

Bagi anda yang sudah berkeluarga kecil (anak 1 – 3 orang) dan mempunyai bajet yang rendah, anda seharusnya mempertimbangkan Proton Saga memandangkan harganya cukup kompetetif dan bertepatan dengan ciri-ciri yang ada padanya.

Berikut dikongsikan maklumat terkini tentang Proton Saga 2022.

Proton saga 2022

Proton Saga 2022

Pengeluar kereta nasional, Perusahaan Otomobil Nasional Bhd (Proton) telah memperkenalkan Proton Saga 2022, versi yang ditambah baik terbaharu bagi model klasik jenama itu pada 12 Mei 2022.

Dikuasakan oleh enjin 1.3 liter empat silinder 16 injap DOHC VVT, Proton Saga 2022 tersedia dalam empat varian, iaitu Standard MT, Standard AT, Premium AT dan Premium S AT.

Model yang dikemas kini itu juga menawarkan komponen dalaman dan luaran serta kecekapan bahan api yang dipertingkatkan dengan bantuan ciri-ciri seperti indikator Eco Drive Assist (Bantuan Pemanduan Ekonomi) yang menunjukkan kepada pemandu tentang kecekapan pemanduan mereka.

“Selama hampir empat dekad, Proton Saga telah menjadi kenderaan pilihan ramai rakyat Malaysia dan pembeli di luar negara, dan kami berbangga untuk meneruskan legasinya dan menandakan permulaan perjalanan baharu dengan Proton Saga 2022.

“Dengan lebih 1.9 juta unit terjual di lebih 28 pasaran di seluruh dunia, kami yakin nama Saga akan terus berkembang maju untuk beberapa tahun lagi,” kata Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton Roslan Abdullah pada pelancaran model itu.

Varian & Ciri Terbaru

harga proton saga

Secara umumnya, terdapat 4 varian terkini untuk model Saga bagi tahun 2022.

4 varian tersebut adalah seperti yang berikut:

  • 1.3L Standard MT – Harga dari
  • 1.3L Standard AT
  • 1.3L Premium AT
  • 1.3L Premium S AT

M = Manual Transmission (MT)
A = Automatic Transmission (AT)

Saga 2022 baharu dilengkapi dengan dua beg udara SRS standard, serta Brek Anti-Kekunci (ABS), Agihan Brek Elektronik (EBD) dan sistem Bantuan Brek (BA).

Kesemua varian transmisi automatik turut dilengkapi dengan Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC) dengan Sistem Kawalan Cengkaman (TCS) untuk membantu mengekalkan kawalan dalam keadaan jalan yang licin, manakala ciri Bantuan Pegun Bukit (HHA) membolehkan pemandu bergerak dengan yakin tanpa bimbang mengundur ke belakang ketika berhenti di kawasan berbukit.

Terdapat juga kamera mengundur yang dipasangkan di penderia belakang dan penderia hadapan yang berfungsi untuk memudahkan pergerakan ketika meletak kereta di ruang yang sempit.

Proton Saga 2022 boleh didapati dalam lima warna iaitu Snow White, Armor Silver, Jet Grey, Rosewood Maroon dan Ruby Red.

Proton Saga 2022 kini boleh ditempah secara dalam talian dan juga di bilik pameran Proton yang sah.

Untuk melihat senarai penuh ciri-ciri model terkini dengan lebih terperinci, anda boleh layari halaman Proton Saga di pautan https://www.proton.com/en/find-a-car/saga

Baca juga:

Harga Proton Saga 2022

Bagi peminat Saga, perkara utama yang akan dilihat sebelum mempertimbangkan pembelian kereta ini sudah tentulah harganya.

Harga tanpa insurans bermula daripada RM34,400 hingga RM44,300, sah sehingga 30 Jun 2022 dengan pengecualian cukai jualan.

Bagi harga sebegini, ianya mungkin pembelian yang berbaloi bagi mereka yang mempunyai bajet yang rendah dan graduan yang bergaji kecil serta baru memasuki alam pekerjaan.

MAKLUMAT LANJUT

https://www.proton.com/en/find-a-car/saga

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!