Apple Pay Malaysia: Cara Buat Bayaran Melalui iPhone & iWatch

Tahukah anda perkhidmatan Apple Pay sudah disokong di Malaysia?

Sudah terdapat banyak kaedah pembayaran tanpa tunai di pasaran dan salah satu daripadanya adalah Apple Pay.

Walau bagaimanapun, pihak syarikat Apple baru sahaja mengumumkan bahawa perkhidmatan ini kini disokong di Malaysia oleh itu pengguna iOS boleh menggunakan Apple Pay untuk membuat pembayaran di lokasi-lokasi yang sudah menyokong kaedah pembayaran menggunakan Apple Pay.

Apa itu Apple Pay?

Apple Pay ialah perkhidmatan pembayaran mudah alih oleh Apple Inc. yang membolehkan pengguna membuat pembayaran secara peribadi, dalam aplikasi iOS dan di web.

Ia disokong pada peranti Apple ini: iPhone, Apple Watch, iPad dan Mac.

Ia mendigitalkan dan boleh menggantikan cip kad kredit atau debit dan transaksi PIN di terminal tempat jualan tanpa sentuh.

Ia tidak memerlukan terminal pembayaran tanpa sentuh khusus Apple Pay; ia boleh bekerja dengan mana-mana pedagang di Malaysia yang menerima pembayaran tanpa sentuh.

Ia menambah pengesahan dua faktor melalui Touch ID, Face ID, PIN atau kod laluan.

Peranti berkomunikasi secara wayarless dengan sistem tempat jualan menggunakan near field communication (NFC), dengan embedded secure element (eSE) untuk menyimpan data pembayaran dengan selamat dan melaksanakan fungsi kriptografi, dan Touch ID dan Face ID Apple untuk pengesahan biometrik.

Keserasian peranti

Perkhidmatan Apple Pay ini disokong pada iPhone 6 dan lebih baharu, iPad Air 2 dan lebih baharu, Mac dengan Touch ID dan Apple Watch Siri 1 dan lebih baharu.

Ia boleh menyimpan antara 8 dan 16 kad.

Cara gunakan pada iPhone dan Apple Watch

apple pay malaysia

Dengan Apple Cash, kad debit atau kredit anda disimpan dalam app Wallet pada iPhone, anda boleh menggunakan Apple Pay di Malaysia untuk bayaran selamat, tanpa sentuhan di kedai, restoran dan banyak lagi.

1. Cara guna pada iPhone dengan Face ID

  1. Dwiklik butang sisi.
  2. Apabila kad lalai anda muncul, sekilas pandang pada iPhone untuk mengesahkan dengan Face ID atau masukkan kod laluan anda.
  3. Tempatkan bahagian atas iPhone dalam jarak beberapa sentimeter dari pembaca tanpa sentuhan sehingga anda melihat Selesai dan tanda semak pada skrin.

Nota: Untuk menggunakan kad lain, ketik kad lalai anda untuk melihat kad anda yang lain. Ketik kad baharu dan sahkan.

2. Cara guna pada iPhone dengan Touch ID

  1. Rehatkan jari anda pada Touch ID.
  2. Tempatkan bahagian atas iPhone dalam jarak beberapa sentimeter dari pembaca tanpa sentuhan sehingga anda melihat Selesai dan tanda semak pada skrin.

3. Cara guna pada Apple Watch

  1. Klik dua kali butang sisi. Kad lalai anda dibuka secara automatik.
  2. Tatal ke bawah untuk memilih kad lain.
  3. Pegang paparan Apple Watch anda berhampiran pembaca tanpa sentuh sehingga anda merasakan gegaran lembut dan mendengar bunyi bip.

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman Apple Pay Malaysia https://support.apple.com/ms-my/guide/iphone/iphbd4cf42b4/ios

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!