Alhamdulillah (ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ): Maksud, Bila Perlu Diucap & Manfaatnya

Alhamdulillah (ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ): Maksud Alhamdulillah, Bila Perlu Diucap & Manfaatnya

Sudahkah anda mengucapkan Alhamdulillah hari ini?

Alhamdulillah (ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ) adalah merupakan salah satu dzikir yang dianjurkan dalam Islam yang mempunyai makna mendalam dan dianjurkan untuk diamalkan dalam kehidupan seharian. 

Firman Allah dalam Surah al-Baqarah, ayat 152: 

فَاذْكُرُونِي أَذْكُرْكُمْ وَاشْكُرُوا لِي وَلَا تَكْفُرُونِ

Maksudnya: Oleh itu ingatlah kamu kepadaKu (dengan mematuhi hukum dan undang-undangKu), supaya Aku membalas kamu dengan kebaikan; dan bersyukurlah kamu kepadaKu dan janganlah kamu kufur (akan nikmatKu).

Berikut dikongsikan info lanjut mengenainya. 

BACA JUGA: Istighfar (اَسْتَغْفِرُاللهَ الْعَظِيْمَ) : Maksud Astaghfirullahaladzim & Kelebihan

Makna Alhamdulillah 

Alhamdulillah (ٱلْحَمْدُ لِلَّٰهِ) : Maksud, Bila Perlu Ucapkan & Kelebihannya

Alhamdulillah adalah sebuah ungkapan dalam bahasa Arab yang bermakna “Segala puji bagi Allah” atau “Segala puji tertentu untuk Allah.”

Ungkapan ini mencerminkan rasa syukur, pengakuan, dan pujian terhadap Allah sebagai bentuk ungkapan keimanan dalam Islam. 

Dengan mengucapkan “Alhamdulillah,” seseorang menyatakan penghargaan dan kebergantungan kepada Allah atas segala nikmat, rahmat, dan kebaikan yang diberikan-Nya.

Berikut ialah beberapa konteks makna ungkapan ini:

1. Puji Syukur: “Alhamdulillah” adalah ungkapan rasa syukur kepada Allah. Dengan mengucapkannya, seseorang menyedari dan mengakui bahawa Allah lah yang memberikan segala nikmat dan rahmat yang dirasai. 

2. Pengakuan Kehendak Allah: Ungkapan ini juga mencerminkan pengakuan bahwa segala sesuatu, baik yang dianggap baik maupun buruk, merupakan kehendak dan takdir Allah.

3. Pujian yang Tertentu: “Alhamdulillah” bukan sekadar ungkapan pujian umum, tetapi juga mengandungi erti bahwa segala pujian hanya layak diberikan kepada Allah.

Bila perlu ucapkan Alhamdulillah?

1. Ketika Mendapat Nikmat: Ketika seseorang merasa bahagia atau mendapat nikmat, ucapkanlah “Alhamdulillah” sebagai ungkapan syukur kepada Allah.

2. Ketika Mengalami Kesulitan: Apabila mengalami kesulitan, ucapkanlah juga “Alhamdulillah”. Ini menunjukkan kesabaran, penerimaan takdir, dan keyakinan bahwa Allah adalah pemilik segala urusan.

3. Apabila Doa Terkabul: Jika doa yang anda pinta dikabulkan Allah, ucapkanlah “Alhamdulillah” sebagai bentuk rasa syukur atas pengabulan doanya.

4. Dalam Apapun Situasi Kehidupan: Ucapkanlah “Alhamdulillah” setiap hari dalam apapun situasi seperti selesai makan, berjaya melakukan sesuatu, meraih kejayaan kecil, dan seumpamanya. 

5. Selepas Solat: Jangan lupa zikir “Alhamdulillah” sebanyak 33x selepas solat.  Ia dibaca beserta dengan tasbih dan takbir.

Kelebihan mengucapkan Alhamdulillah

1. Membuka Pintu Rezeki. 

Mengucapkan “Alhamdulillah” akan membuka pintu rezeki. Allah akan menambahkan rezeki hambaNya yang sentiasa bersyukur seperti firman Allah dalam surah Ibrahim, ayat ke-7;

“Dan (ingatlah juga), tatkala Rabbmu memaklumkan; “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih” 

2. Menjaga Hati dari Keingkaran.

Ungkapan ini membantu menjaga hati dari keingkaran dan keinginan untuk membanggakan diri sendiri. Ia mengingatkan diri mengenai segala nikmat adalah datangnya daripada Allah. 

3. Melatih Diri Agar Sentiasa Mengingati Allah.

Dengan mengamalkan ucapan Alhamdulillah, ia mengingatkan kita kewujudan Allah dalam setiap aspek kehidupan. Allah lah yang memberi segala nikmat yang kita nikmati setiap hari. 

4. Menanamkan Sikap Syukur.

Mengucapkan “Alhamdulillah” membantu menanamkan sikap syukur dan rendah hati dalam diri seseorang. Ungkapan “Alhamdulillah” bukan hanya sekadar kata-kata, tetapi juga mencerminkan sikap hati yang tulus dan bersyukur kepada Allah dalam apa jua situasi kehidupan.

Doa agar sentiasa bersyukur

Berikut ialah doa Nabi Allah Sulaiman AS agar sentiasa bersyukur kepada Allah:

رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِي أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَىٰ وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَدْخِلْنِي بِرَحْمَتِكَ فِي عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ

Maksudnya: Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatMu yang Engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan masukkanlah daku – dengan limpah rahmatMu – dalam kumpulan hamba-hambaMu yang soleh” – Surah al-Naml (19)

Penutup

Tidak terhitung begitu banyak nikmat yang Allah kurniakan kepada kita. Oleh itu, sentiasalah bersyukur dan jangan lupa ucapkan Alhamdulillah setiap hari. 

Semoga Allah SWT menjadikan kita daripada kalangan hamba-hamba-Nya yang bersyukur. Amin.

Untuk mendapatkan lebih banyak lagi perkongsian berkenaan dengan ilmu agama dan soal jawab berkenaan fiqh dari sudut pandang Mufti, anda boleh ikuti kami di e-Central (Agama) dan Taqwa.

Sumber:

  1. Al-Kafi #1110: Cara Menzahirkan Rasa Syukur Kepada Allah SWT. Mufti Wilayah Persekutuan
  2. Sujud Syukur: Panduan, Cara Bacaan, dan Kelebihan Dalam Hidup. Taqwa.my
Bantu kami share artikel ini: