Kebas Kaki Sakit Normal atau Tanda Penyakit Berkaitan Jantung?

Ramai orang yang duduk bersimpuh, bersila atau baring terlalu lama boleh menyebabkan kebas kaki atau kesemutan.

Namun sejauh manakah rasa kebas yang dirasakan itu hanya sekadar gejala normal yang berlaku kerana tekanan pada bahagian tertentu tubuh dalam waktu lama?

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda berkenaan dengan masalah kebas kaki dan penyelesaiannya yang boleh anda lakukan.

Baca juga:

Apa itu kebas kaki?

Advanced Pain Management Center

Kaki kebas atau kesemutan boleh memberi rasa sakit yang tiba-tiba dalam apa jua keadaan. Ia bahkan boleh menyerang mana-mana bahagian anggota badan, sama ada kaki, tangan, jari, atau sebagainya.

Keadaan ini dipanggil paresthesias iaitu kehilangan rasa pada kulit seseorang tanpa berlaku kesan fizikal dalam jangka panjang.

Namun, biarpun masalah kebas kaki ini dianggap biasa. Ia tidak boleh dipandang remeh kerana berkemungkinan wujud simptom penyakit lain yang mungkin anda tidak tahu.

Simptom dan gejala

Berikut adalah beberapa simptom yang umum berkait dengan rasa kaki kesemutan:

 1. Mati rasa: Ini adalah sensasi utama yang biasanya terjadi. Anda mungkin merasa seperti kaki anda “tidak ada” atau kesulitan merasakan sentuhan, tekanan, atau suhu.
 2. Kesemutan atau terbakar: Beberapa orang mungkin mengalami sensasi kesemutan yang tidak nyaman atau rasa terbakar di kaki mereka.
 3. Pembengkakan: Kadang-kadang, kaki yang kebas boleh terasa seperti mereka membengkak atau membesar, meskipun fizikalnya tetap sama.
 4. Rasa dingin atau panas yang berlebihan: Anda mungkin merasa kaki anda terlalu dingin atau panas, meskipun suhu lingkungan tidak membenarkan hal itu.
 5. Kehilangan koordinasi: Kadang-kadang kebas dapat mempengaruhi koordinasi gerakan kaki, sehingga menyebabkan ketidakstabilan saat berdiri atau berjalan.
 6. Rasa seperti sedang “jalan diatas jarum”: Sesetengah orang merasakan sensasi seperti jalan di atas jarum atau sensasi kaki yang berdenyut-denyut.
 7. Rasa lemah: Kadang-kadang kaki yang kebas juga disertai dengan otot kaki yang lemah.
 8. Rasa sakit: Pada sesetengah kes, mereka yang kakinya kebas akan menyebabkan rasa sakit atau ketidakselesaan yang berbeza-beza, bergantung pada keadaan yang menjadi puncanya.
 9. Susah rasa sentuhan: Anda mungkin sulit untuk merasakan sentuhan halus pada kulit kaki.
 10. Perubahan kulit: Dalam beberapa kes, kebas kaki dapat menyebabkan perubahan pada kulit seperti kering, pecah-pecah, atau teriritasi.

Simptom yang dialami seseorang adalah berbeza-beza bergantung pada penyebab kakinya kesemutan serta faktor-faktor individu lainnya.

Punca kaki kerap kebas

Penyebab paling biasa kebas pada anggota badan boleh dibahagikan kepada dua kategori iaitu kerana kerosakan saraf atau pengaliran darah yang kurang.

Kerana kerosakan saraf

Klinik Flex Free

Kaki yang kebas biasanya berlaku apabila terdapat masalah komunikasi dalam sistem saraf.

Saraf deria menerima ransangan seperti maklumat tekanan dan suhu dan menghantar isyarat elektrokimia ke otak untuk tafsiran. Otak kemudian menghantar isyarat yang sepadan kembali ke saraf.

Kerosakan pada saraf menjejaskan kitaran ini. dan kebas pada kaki biasanya berkembang apabila isyarat ini tidak lagi dihasilkan.

Badan anda kemudian kehilangan keupayaan untuk merasakan input deria seperti haba atau sejuk serta tekanan ringan atau tajam sehingga menyebabkan kebas.

Sensasi pin dan jarum cenderung terasa apabila isyarat dihasilkan secara tidak menentu.

Terdapat tiga punca utama kerosakan saraf yang boleh menyebabkan kaki kebas iaitu:

1. Mampatan saraf sementara

Kesemutan selalunya timbul sama ada selepas kita duduk dengan kaki bersilang di bawah, atau apabila memakai kasut yang ketat.

Ini kerana tekanan pada saraf dan saluran darah di sekeliling mengurangkan pengaliran oksigen dan nutrien ke saraf.

Kaki secara beransur-ansur seolah gagal berfungsi dan kehilangan sensasi. Apabila kita bergerak, kita sedar bahawa kita tidak lagi dapat merasakan kaki kita.

Kemudian, kita turut akan merasakan seperti dicucuk jarum atau pin apabila fungsi saraf dipulihkan. Selepas beberapa minit kebas kaki dan rasa tercucuk jarum surut sepenuhnya. 

2. Neuropati periferi

Kerosakan pada saraf di kaki adalah satu lagi punca biasa kaki kesemutan. Umumnya, sistem saraf kita terbahagi kepada dua bahagian, iaitu:

 • Sistem Saraf Pusat: Otak dan saraf tunjang
 • Sistem Saraf Periferi: Saraf yang bergerak mengelilingi badan

Kerosakan pada sistem saraf periferal dikenali sebagai neuropati periferal akan mempengaruhi cara isyarat dihantar dari saraf ke sistem saraf pusat, yang biasanya menyebabkan kaki kesemutan. Terdapat beberapa sebab berlakunya neuropati periferal termasuk:

 • Diabetes: menyumbang lebih kurang 30% daripada semua kes neuropati periferal
 • Penyakit Sistemik: contoh gangguan buah pinggang, kerosakan vaskular, keradangan kronik, ketidakseimbangan hormon, penyakit hati, kanser dan tumor
 • Kekurangan vitamin
 • Alkoholisme
 • Jangkitan: contoh penyakit Lyme
 • Kesan sampingan ubat

Neuropati periferi sering menyebabkan anda mengalami kesakitan, kelemahan, keseimbangan dan penyelarasan yang berubah, rasa tercucuk dan kaki kebas. 

3. Masalah tulang belakang

Masalah pada tulang belakang yang menjejaskan saraf semasa ia keluar dari saraf tunjang boleh menyebabkan kaki kebas. Dua punca yang paling biasa ialah:

 • Cakera Hernia: Juga dikenali sebagai cakera tergelincir atau bonjolan cakera. Ia boleh menyebabkan kebas kaki yang menjejaskan satu atau kedua-dua kaki. Ia berkembang apabila salah satu cakera di tulang belakang diletakkan di bawah tekanan yang terlalu banyak menyebabkan ia membonjol dan menekan saraf berdekatan. Anda akan mudah sakit pinggang yang boleh merebak ke bawah kaki. Gejala cenderung menjadi lebih teruk apabila anda membongkok ke hadapan atau apabila anda batuk atau bersin.

 • Stenosis tulang belakang: Ini berlaku apabila penyempitan saluran tulang belakang memberi tekanan pada saraf. Ia sering menyebabkan kebas kaki dua hala yang bertambah baik apabila anda membongkok ke hadapan.

Akibat pengaliran darah yang kurang

Jika aliran darah ke kaki berkurangan, ia boleh mengakibatkan kaki dan jari kaki kebas kerana kekurangan oksigen dan nutrien yang sampai ke saraf. 

Ini boleh menjejaskan caranya menjana dan menghantar impuls.

kebas kaki
Vascular Cures

Penyebab paling biasa kebas kaki akibat aliran darah yang berkurangan adalah kerana:

 • Penyakit Arteri Periferi: di mana pengumpulan lemak dan kolesterol menyempitkan saluran darah. Kebas pada kaki akibat PAD cenderung menjadi lebih teruk apabila bersenam dan mungkin disertai dengan keletihan, sakit sakit dan rasa terbakar di kaki dan kaki
 • DVT: Trombosis urat dalam ialah bekuan darah. Biasanya hanya menjejaskan sebelah kaki
 • Sejuk/Frostbite yang melampau: Salur darah menyempit sebagai tindak balas kepada suhu rendah untuk membantu mengekalkan suhu teras badan
 • Aterosklerosis: Penebalan dinding arteri akibat pengumpulan sel darah putih
 • Penyakit Raynaud: Keadaan yang menyebabkan penyempitan saluran darah yang melampau

Punca lain kaki kerap kebas

Terdapat beberapa punca lain yang jarang berlaku untuk kebas kaki:

 1. Multiple Sclerosis: Ini adalah penyakit autoimun sistem saraf pusat (otak dan saraf tunjang). Ia sering dikaitkan dengan penurunan keseimbangan, kesemutan dan kegatalan yang melampau, kekejangan otot dan kesukaran mengawal pergerakan lengan dan kaki. 
 2. Sindrom Terowong Tarsal: Sindrom terowong Tarsal adalah di mana saraf tibial posterior terhimpit semasa ia melalui ruang kecil di antara tulang kaki. Ini mungkin disebabkan oleh bengkak, taji tulang, kecederaan atau kedudukan kaki yang tidak normal. Gejala cenderung menjadi lebih teruk dengan aktiviti yang berpanjangan.

Cara merawat kaki yang kesemutan

kebas kaki
Close-up of hands of massage therapist giving a foot massage

Rawatan untuk kaki dan jari kaki yang kebas bergantung kepada punca asasnya.

Rawatan biasanya melibatkan perubahan gaya hidup seperti mengurangkan tekanan dan bersenam secara teratur.

Dalam sesetengah kes, ubat mungkin membantu untuk meningkatkan peredaran darah dan membantu merawat keadaan yang menjadi punca awalnya. Selain itu, rawatan khusus seperti terapi fizikal atau akupunktur juga disyorkan.

Rawatan segera untuk kebas kaki dan jari kaki adalah penting untuk mengelakkan kerosakan lanjut atau jangka panjang. 

Kegagalan berbuat demikian boleh menyebabkan hilang upaya, lumpuh, simptom kekal sakit dan kebas dan dalam kes yang melampau, sehingga memerlukan amputasi.

Diharapkan semoga perkongsian kami ini berkenaan dengan masalah kebas kaki dapat memberikan anda semua informasi dan ilmu pengetahuan yang bermanfaat untuk dijadikan rujukan bersama.

Sumber:

 1. Should I Be Worried About My Numb. Peachstate Advanced Cardiac & Endovascular
 2. Numb Feet & Toes: What’s Causing It & How Do I Treat It? Foot Pain Explored
Bantu kami share artikel ini: