Tepung jagung merupakan satu bahan yang sering digunakan sebagai agen pemekat dalam masakan, seperti sup, stew dan sos.
Namun begitu, tahukah anda, tepung ini boleh membantu dalam menghasilkan hidangan gorengan yang lebih rangup dan juga boleh berfungsi sebagai agen pembersih.
Jika anda tidak tahu, pastikan anda teruskan pembacaan anda sehingga ke hujung artikel ini bagi mengetahui lebih lagi tentang kegunaan tepung ini.
Tepung Jagung dalam bahasa Inggeris?
Tepung jagung merupakan kanji yang diperoleh dari pemprosesan jagung. Ia merupakan bahan popular yang sering digunakan sebagai agen pemekat dalam sesuatu masakan. Ia juga digunakan dalam penghasilan manisan seperti biskut dan pai.
Tahukah anda walaupun namanya tepung jagung, tapi apabila kita alih bahasa ke bahasa Inggeris, kita tidak akan menyebutnya sebagai Corn Flour. Sebaliknya kita akan memanggil tepung ini dengan nama Corn Starch.
Corn Starch ialah ejen pemekat yang diperbuat daripada pusat berkanji biji jagung, dipanggil endosperma. Ia berwarna putih, tanpa rasa dan serbuk. Tepung jagung sering digunakan dalam makanan berasaskan cecair seperti sup, sos, dan kuah. Ia juga digunakan dalam pai buah untuk membantu jus ditetapkan dan menjadikan pai lebih mudah untuk dihiris.
Corn Flour pula merupakan ramuan serba boleh yang boleh digunakan untuk membakar, membuat roti dan sebagai pemekat. Ia diperbuat daripada mengisar biji jagung keseluruhan menjadi serbuk halus, jadi ia mengandungi protein, serat dan nutrien lain yang terdapat dalam jagung keseluruhan.
Corn Flour biasanya berwarna kuning dan mempunyai tekstur tepung. Ia boleh digunakan dalam adunan wafel atau penkek, roti, mufin, kek, dan sebagai pelapis untuk makanan bergoreng.
Fungsinya dalam Menggoreng
Dalam masakan, selain digunakan sebagai agen pemekat, tepung jagung ini selalunya digunakan sewaktu menggoreng. Hal ini demikian kerana, tepung ini dapat menghasilkan hasil gorengan yang lebih rangup atau “crispy”.
Berikut merupakan fungsi tepung ini dalam menggoreng:
- ayam goreng
- Apabila digunakan dalam kombinasi dengan tepung serba guna, tepung ini membantu menghalang perkembangan gluten, yang menghasilkan salutan yang lebih rangup.
- Tepung jagung juga menyerap lembapan daripada ayam dan proses menggoreng, yang membantu mengekalkan salutan rangup.
- Kentang goreng
- Salutan nipis tepung jagung boleh membantu mencipta bahagian luar yang lebih rangup pada kentang goreng.
- Apabila tepung jagung bersentuhan dengan minyak panas, ia membentuk penghalang yang memerangkap kelembapan dan membentuk kerak yang rangup.
- Tempura
- Tepung jagung berfungsi dengan baik untuk tempura kerana ia menyerap lebih sedikit kelembapan dan lemak daripada tepung gandum, menghasilkan kerak yang lebih kering dan rangup.
Fungsi Lain Tepung Jagung
Selain berfungsi sebagai agen pemekat dan penyebab kerangupan dalam masakan, tepung jagung ini juga boleh kita gunakan sebagai agen pembersih rumah. Berikut merupakan fungsi tepung ini sebagai agen pembersihan:
- Membantu membersihkan kotoran pada fabrik
- Sapukan campuran tepung dan air di bahagian fabrik yang terkena kotoran dan biarkan ia mengering. Kemudian ‘tanggalkan’ tepung itu sebelum basuh seperti biasa.
- Mengilatkan peralatan dapur dan perabot
- Tepung ini jika dicampur dengan air, bukan sahaja membantu membersihkan kotoran, malah mengembalikan kilatan peralatan dapur seperti baru dibeli.
- Menghilangkan bau kasut
- Dengan menabur tepung ini ke dalam kasut ia akan membantu menyerap bau peluh di dalam kasut.
- Membersihkan kesan contengan krayon di dinding.
- tepung ini jika dicampurkan dengan air dan disapu pada contengan di dinding, ia mampu menghilangkan contengan krayon tersebut.
- Bersihkan bulu haiwan peliharaan
- Sapukan tepung ini pada haiwan peliharaan anda dan sisir dan rapikan bulunya untuk membersihkan semua kotoran dan kanji jagung yang melekat pada bulunya.
Sumber: Berita Harian
Pengganti Tepung Jagung
Jika anda tidak mempunyai tepung jagung di rumah, anda boleh menggantikannya dengan bahan-bahan berikut:
- Tepung ubi
- Pengganti yang baik dalam resipi kek. Ia diperbuat daripada kentang hancur kering dan rendah kalori.
- Tepung beras
- Pengganti yang baik dalam resipi biskut dan untuk membuat korek rangup untuk protein goreng.
Baca juga: Gula Pasir – Kalori & Bahaya Berlebihan