Advertisements

Cara Mudah Buat Shopee Live Bagi Shopee Seller

Advertisements

https://www.cara2u.com/2021/10/cara-buat-shopee-live.html

Bagi seller di Shopee, terdapat fungsi Shopee Live yang diperkenalkan oleh pihak Shopee kepada para penjual yang mahu menjual kepada follower mereka secara langsung.

Fungsi Shopee Live ini umpama fungsi Live di Facebook dan hanya khusus buat penjual di platform edagang ini sahaja.

Bengguna akaun biasa tidak mempunyai akses untuk membuat liputan Live ini buat masa ini.

Kelebihan buat live video

Fungsi ini sangat berguna bagi Shopee Seller mempromosikan barangan mereka dengan menawarkan offer yang mampu menarik penonton mereka.

Selain itu, ketika siaran live ini juga penonton berinteraksi secara langsung dengan penjual dan bertanyakan soalan-soalan berkaitan.

Kadar pembelian juga dapat dipertingkatkan apabila penjual menawarkan harga istimewa dalam masa terhad sahaja, sekalipun menyebabkan pembeli akan melakukan pembelian secara impulsif kerana tidak mahu terlepas tawaran tidak masuk akal yang ditawarkan.

Bantuan Voucher Shopee Sehingga RM500 Untuk Pembaca eCentral Daftar Sekarang!

Tips buat jualan secara Live

shopee live

Sekiranya anda merancang untuk membuat jualan secara Live, pastikan anda mempunyai sambungan internet yang sangat bagus bagi mengelakkan siaran Live anda terputus-putus dan mengganggu mood penonton.

Seterusnya, pastikan anda membuat video siaran langsung ini di kawasan yang mempunyai pencahayaan yang baik bagi memastikan penonton dapat melihat dengan jelas barangan yang dijual.

Bagi mendapatkan jualan yang lebih baik, sediakan skrip-skrip atau ayat-ayat promosi jualan yang ditawarkan khas bagi penonton video Live anda sahaja.

Barangan yang hendak dijual secara langsung ini mestilah sudah disenaraikan dalam Shopee, sekiranya belum berbuat demikian sila muat naik produk anda dalam Shopee terlebih dahulu.

Fungsi ini juga hanya boleh dibuat melalui aplikasi Shopee sahaja dan tidak boleh dibuat melalui laman web Shopee, jadi pastikan anda telah memuat turun aplikasi Shopee terlebih dahulu.

Cara buat video Live

  1. Bukan aplikasi Shope anda
  2. Klik pada Me
  3. Pilih “Live Streaming”
  4. Klik “Create Stream”
  5. Masukkan gambar dan penerangan berkaitan produk yang ingin dijual ketika siaran langsung
  6. Klik “Next”
  7. Anda juga boleh memberikan baucar khas buat penonton siaran Live anda dengan mengklik butang “Voucher”

Nota:

  1. Anda boleh memilih sehingga 500 produk daripada kedai anda atau senarai item kegemaran anda untuk ditandakan dalam penstriman langsung
  2. Untuk menambah diskaun pada produk strim langsung anda, anda mesti menetapkan diskaun terlebih dahulu melalui halaman Marketing Centre (tersedia di Apl Shopee).

Untuk makluman lanjut berkaitan fungsi ini, sila layari Shopee Seller Education Hub.

Leave a Comment