Piala AFC 2023 Qatar Asian Cup: Jadual Perlawanan Terkini

Piala AFC Qatar Asian Cup 2023 : Tarikh & Jadual Perlawanan Terkini

Tuan rumah untuk rekod kali ketiga dan juara bertahan, Qatar akan mendapat saingan paling berprestij di Asia dengan menentang Lubnan pada hari Jumaat, 12 Januari, 2024 jam 7.30 malam, waktu Qatar.

Stadium Al Bayt yang berkapasiti 68,895 itu bersedia untuk menyaksikan tontonan pembukaan antara dua pasukan Asia Barat, yang sebelum ini hanya bertemu sekali dalam sejarah Piala Asia AFC™.

Ia akan menjadi perlawanan ke-40 Qatar dalam sejarah kejohanan, manakala Lubnan akan bermain dalam perlawanan pembukaan Piala Asia AFC™ buat kali pertama.

Liga Bolasepak Malaysia (MFL) mengesahkan slot kedua Piala Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) menjadi milik juara Piala Malaysia musim ini manakala satu lagi slot bakal diberikan kepada naib juara Liga Super.

MFL dalam kenyataannya berharap tiada kekeliruan timbul berhubung penentuan slot AFC 2023 memandangkan pemakluman menerusi surat pekeliling sudah dihantar kepada semua pasukan bertanding sebelum musim 2022 bermula.

Pengenalan Piala AFC 2023 Qatar Asian Cup

Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) telah mengumumkan Qatar sebagai tuan rumah Piala Asia 2023.

Malaysia merupakan salah satu daripada 24 pasukan bertanding selepas skuad Harimau Malaya kendalian Kim Pan Gon layak ke pusingan akhir itu selaku naib juara Kumpulan E saingan kelayakan di Bukit Jalil pada Jun 2022.

Undian Kumpulan

24 pasukan telah pun dibahagikan kepada 4 pot berdasarkan kedudukan semasa Kelayakan Piala Asia tempoh hari.

Malaysia berada dalam Kumpulan E pada kedudukan kedua (E2) hasil undian daripada pot 4.

Skuad Harimau Malaya akan berdepan jaguh rantau Asia, Korea Selatan yang berada pada kedudukan ke-27 dunia.

Bukan itu sahaja, pasukan dari Pot 2 yang berada bersama Malaysia ialah Jordan dengan negara yang berada pada kedudukan ke-84 dunia itu sah dalam kumpulan E bersama Harimau Malaya.

Pasukan gergasi Asia, Bahrain yang juga lawan sama tatkala Malaysia bertemu dalam aksi Kelayakan Piala Asia bakal menjadi lawan Malaysia sekali lagi apabila turut berada dalam kumpulan E.

Bahrain kini berada pada kedudukan ke-85 dunia sekaligus bakal memberi saingan sengit kepada skuad negara.

Berikut keputusan rasmi undian Piala Asia 2023 yang akan berlangsung di Doha, Qatar dari 12 Januari hingga 10 Februari 2024.

piala afc 2023

Jadual Perlawanan Piala AFC Asian Cup Qatar 2023

Piala Asia akan berlangsung di Qatar bermula pada tanggal 12 Januari hingga 10 Februari 2024 dengan aksi Malaysia bakal menjadi tumpuan buat para penyokong setia negara untuk melihat aksi terbaik ditampilkan.

Berdasarkan kemas kini terbaharu daripada AFC, perlawanan terakhir Kumpulan E, Piala Asia 2023, Republik Korea lwn Malaysia kini akan berlangsung di Stadium Al Janoub, Al Wakrah, Qatar berkapasiti 44,325, berbanding Stadium Abdulllah Bin Khalifa pada jadual asal.

Untuk melihat jadual perlawanan penuh, sila rujuk lampiran di bawah.

Lihat kemaskini perlawanan dan kedudukan pasukan bertanding di pautan berikut: https://www.the-afc.com/en/national/afc_asian_cup/fixtures__standings.html

Saksikan secara langsung di TV9, saluran unifi TV 109, Astro 149, myFreeview 109 dan strim di tonton.

PAUTAN LIVE STREAMING :

Facebook : TV9 Di Hatiku

Untuk mendapatkan update terkini, sila ikuti laman Twitter rasmi @afcasiancup atau laman web rasmi https://www.the-afc.com/en/national/afc_futsal_asian_cup.html

Dapatkan pelbagai merchandise Harimau Malaya dengan harga berpatutan dengan kualiti yang terbaik di SINI.

PENENTUAN KELAYAKAN AFC CHAMPIONS LEAGUE DAN AFC CUP 2023

Seperti yang telah dimaklumkan sebelum musim 2022 bermula kepada pasukan-pasukan Liga Malaysia pada 14 Januari 2022 berhubung slot AFC Champion League (ACL) dan AFC Cup tahun 2023 adalah seperti berikut:

PILIHAN PERTAMA

KEDUDUKAN 2022 KELAYAKAN 2023

  • Johan Liga Super = AFC Champions League
  • Juara Piala FA = AFC Cup
  • Kedua Liga Super = AFC Cup

Jika sekiranya Johan Liga Super dan Juara Piala FA 2022 adalah kelab yang sama, maka berikut adalah kelayakan ke AFC Cup 2023:

PILIHAN KEDUA

KEDUDUKAN 2022 KELAYAKAN 2023

  • Johan Liga Super = AFC Champions League
  • Juara Piala Malaysia = AFC Cup
  • Kedua Liga Super = AFC Cup

Jika sekiranya Johan Liga Super, Juara Piala FA dan Juara Piala Malaysia 2022 adalah kelab yang sama atau Piala Malaysia 2022 dimenangi pasukan naib juara Liga Super, maka berikut adalah kelayakan ke AFC Cup 2023:

PILIHAN KETIGA

KEDUDUKAN 2022 KELAYAKAN 2023

  • Johan Liga Super = AFC Champions League
  • Kedua Liga Super = AFC Cup
  • Ketiga Liga Super = AFC Cup

Oleh itu, pasukan yang akan memperolehi slot kedua ke AFC Cup 2023 hanya boleh ditentukan selepas berakhirnya TM Piala Malaysia 2022.

Namun slot kelab ke kejohanan AFC di atas adalah berdasarkan kelab yang memperolehi Lesen Kelab AFC untuk musim 2023.

MFL berharap tiada kekeliruan timbul berhubung penentuan slot-slot AFC tahun 2023 memandangkan pemakluman menerusi surat pekeliling sudah dihantar kepada semua pasukan yang bertanding sebelum musim 2022 bermula.

Malah penerangan mengenai penentuan slot ACL 2023 dan AFC Cup 2023 juga turut dibuat menerusi Taklimat Pegawai Operasi Kelab pada 20 Januari 2022 dan Taklimat Ketua- Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) pada 28 Februari 2022.

Ikuti liputan terkini :

Baca juga:

SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!