MEVnet: Senarai Lokasi Cas Kenderaan Elektrik (EV) Terdekat

Bagi pemilik kenderaan elektrik (EV), kelak anda tidak lagi perlu pening mencari port pengecasan kenderaan anda dengan wujudnya projek MEVnet.

Menariknya, Rangkaian Pengecasan Kenderaan Elektrik Malaysia (MEVnet) kini boleh diakses oleh orang ramai.

Sebelum ini dikenali sebagai National EV Charging Station Dashboard(NEVCSD), ia merupakan salah satu daripada beberapa modul yang merupakan sebahagian daripada projek data besar yang lebih besar oleh PLANMalaysia yang dipanggil Malaysia Urban Observatory (MUO).

Apa itu MEVnet?

MEVnet ialah papan pemuka dalam talian yang dibangunkan bersama oleh PLANMalaysia dan Malaysian Green Technology and Climate Change Corporation (MGTC) untuk mempamerkan 10,000 stesen pengecas awam (mengikut lokasi dan teluk).

Titik pengecasan yang diplot terdiri daripada lokasi sedia ada dan lokasi yang dicadangkan. Papan pemuka ini akan digunakan terutamanya untuk tujuan pemantauan dan perancangan oleh kerajaan, pihak berkuasa tempatan, dan pengendali pusat pengecasan serta untuk maklumat awam.

Artikel berkaitan: Tesla Malaysia: Harga, Model, Spesifikasi, Tempahan Kereta

Secara umumnya, ianya adalah papan pemuka dalam talian membolehkan orang ramai memantau perkembangan infrastruktur pengecasan EV di seluruh Malaysia.

Usaha ini selaras dengan Rangka Tindakan Mobiliti Rendah Karbon, Malaysia telah menetapkan matlamat untuk mewujudkan 10,000 titik pengecasan EV menjelang 2025.

MEVnet hanya menunjukkan pengecas EV dengan akses awam dan ini termasuk pusat membeli-belah, ruang awam seperti taman rekreasi, tempat letak kenderaan awam di dalam/luar jalan, tempat letak kereta pelawat di kawasan perumahan dan lain-lain.

Pemilik kenderaan EV? Dapatkan pengecas mudah alih untuk kenderaan elektrik anda.

Objektif MEVnet

Papan pemuka MEVnet bertujuan untuk memudahkan membuat keputusan termaklum, mengoptimumkan peruntukan sumber dan memastikan penggunaan infrastruktur pengecasan EV yang berjaya di seluruh negara.

Ia menawarkan fungsi utama seperti Perancangan Lokasi untuk menggambarkan lokasi ruang pengecasan EV yang dicadangkan dan sedia ada termasuk jenis pengecasan (AC atau DC) dan fizikal teluk (dalam atau luar).

Visualisasi data geospatial papan pemuka yang mesra pengguna dan dipacu data ini menyediakan pihak berkepentingan dan pembuat keputusan dengan alat yang berharga untuk pengurusan yang cekap dan penjejakan progres titik pengecasan kenderaan elektrik dengan lebih mudah.

mevnet

Pertanyaan dan maklumat lanjut

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai projek MEVnet ini, sila berhubung dengan pegawai bertugas seperti maklumat di bawah:

Unit Smart City,
Pejabat Projek Zon Tengah,
Jabatan Perancangan Bandar dan Desa (PLANMalaysia)
Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan
Aras 5, Blok F5, Kompleks F, Presint 1,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62675 PUTRAJAYA, MALAYSIA

Email : [email protected]

mevnet
SHARE DI WHATSAPP ATAU MEDIA SOSIAL:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!