Ayam Thigh : Kandungan Nutrisi dan Khasiatnya

Follow eCentral di WhatsApp Channel
Ikut

Sebagai penggemar ayam, seseorang pasti ada bahagian ayam yang menjadi kegemaran.

Antara bahagian ayam yang sering menjadi rebutan adalah bahagian atas atau pangkal peha yang lebih terkenal dengan gelaran ayam thigh.

Memang tak dinafikan bahagian ayam ini mempunyai isi yang lembut sekiranya digoreng atau dijadikan lauk.

Ia juga dikatakan menyerlahkan rasa perapan atau rempah serta ramuan dengan lebih baik berbanding bahagian ayam lain. 

Oleh sebab itulah ia digemari oleh semua tak kira tua atau pun muda.

Namun, adakah ayam thigh bahagian yang paling sihat dalam seekor ayam? Ayuh kita kenali khasiat dan kandungan nutrisi bahagian ayam popular ini dengan lebih dekat.

ayam thigh
Sumber : Joe’s Fresh Poultry

Kandungan Nutrisi Ayam Thigh / Bahagian Ayam Pangkal Peha

Bahagian ayam thigh mempunyai rasa yang lebih enak kerana kandungan lemaknya yang lebih tinggi berbanding bahagian ayam lain.

100 gram bahagian ayam thigh yang mentah mempunyai anggaran nutrisi seperti berikut :

  • Tenaga : 172 kcal
  • Protein : 13.3 gram
  • Lemak : 13.2 gram

Kebanyakan kandungan lemak dalam bahagian ini datang daripada kulit yang melapisinya. Sementara itu, proteinnya pula berasal daripada kepadatan otot yang tinggi.

Ini disebabkan oleh bahagian peha ayam merupakan bahagian yang aktif bergerak untuk seekor ayam.

Termasuk thigh, semua bahagian ayam mampu membekalkan tryptophan, iaitu amino asid unik yang berperanan dalam meningkatkan paras serotonin atau hormon yang merangsang emosi yang positif serta penting untuk mengekalkan kesihatan tulang, penyembuhan luka dan penghadaman.

Pada masa yang sama, ayam juga mengandungi beberapa mineral penting untuk tubuh seperti selenium, kalium, natrium dan zink.

Infografik di bawah menunjukkan perbandingan nutrisi bagi bahagian-bahagian ayam yang lain.

Sumber : Nutritionist Perak

Adakah Ayam Thigh Pilihan Yang Berkhasiat?

Secara umumnya, ayam thigh mempunyai lemak dan kolesterol yang lebih tinggi berbanding bahagian ayam lain.

Walau bagaimana pun, bahagian ini masih tergolong dalam kumpulan protein yang disyorkan dalam diet harian dengan kuantiti 1 ketul atau 70 gram ayam dalam setiap hidangan.

Sumber : Nutritionist KKM

Untuk mengurangkan kandungan lemak, anda boleh membuang bahagian kulit dan masak bahagian ayam ini menggunakan ramuan atau cara yang lebih sihat atau kukus atau grill.

Elakkan mengambil kulit ayam atau menggunakan minyak dan ramuan tambahan seperti keju, mentega serta penambah perisa dalam jumlah yang banyak.

Anda juga perlu ingat untuk tidak mengambil bahagian ayam ini secara berlebihan dalam satu-satu masa kerana ia boleh menyebabkan pengambilan kalori berlebihan.

Ini seterusnya boleh mendorong kepada masalah kesihatan seperti kolesterol tinggi dan obesiti.

Sumber : Nutritionist KKM, Nutritionist Perak, eatingwell.com, healthline.com

Follow eCentral di WhatsApp Channel
Ikut