Punca Gastrik dan Cara Mencegahnya Di Peringkat Awal

Apakah punca gastrik, simptom, dan tips pencegahannya boleh anda lakukan sebelum bertambah melarat?

Artikel pada kali ini kami akan berkongsi kepada anda berkenaan dengan beberapa punca gastrik beserta penjelasannya yang lengkap perlu anda tahu.

Baca juga:

Apa itu gastrik?

punca gastrik

Gastritis atau gastrik merupakan penyakit yang menjejaskan lapisan perut, yang biasanya ditandai dengan keradangan pada dinding perut.

Ia boleh berlaku secara tiba-tiba (gastritis akut) atau beransur-ansur (gastritis kronik) sepanjang masa.

Jenis-jenis punca gastrik

Gastritis terbahagi kepada beberapa jenis, seperti:

 1. Gastritis erosif: Jenis ini melibatkan luka terbuka pada lapisan perut yang boleh menyebabkan pendarahan.
 2. Gastritis non-erosif: Jenis ini tidak menyebabkan luka pada lapisan perut, tetapi boleh menyebabkan radang dan kemerahan.
 3. Gastritis akut: Berlaku secara tiba-tiba dan gejalanya biasanya berlangsung hanya dalam jangka pendek.
 4. Gastritis kronik: Berlaku secara beransur-ansur dan gejalanya boleh berlangsung dalam jangka panjang.

Simptom gastrik

punca gastrik

Simptom atau tanda gasrtrik boleh berbeza mengikut individu, namun kebanyakannya akan mengalami simptom seperti sakit perut, kembung, mual, muntah, senak, dan hilang selera makan.

Terdapat beberapa kes di mana individu yang mengalami gastritis tidak menunjukkan sebarang gejala.

Oleh itu, adalah penting untuk mendapatkan diagnosis yang tepat dari doktor sekiranya mengalami gejala yang disebutkan tadi.

Punca gastrik berlaku

1. Infeksi Bakteria Helicobacter pylori

Infeksi bakteria Helicobacter pylori adalah punca yang biasa bagi gastrik. Bakteria ini dapat menyebabkan keradangan pada dinding perut dan mengganggu keseimbangan antara faktor perlindungan dan faktor merosakkan dalam sistem pencernaan.

2. Kerosakan Akibat Pengambilan Dadah

Beberapa jenis dadah, terutamanya dadah anti-radang bukan steroid (NSAIDs) seperti aspirin dan ibuprofen, boleh menyebabkan gastrik dengan merosakkan lapisan mukosa dalam perut dan menyebabkan keradangan.

3. Kesan Ketidakseimbangan Asid

Ketidakseimbangan dalam pengeluaran asid gastrik atau pengecualian asid oleh sistem perlindungan dalam dinding perut boleh menyebabkan gastrik.

Peningkatan asid gastrik boleh merosakkan lapisan mukosa dan menyebabkan keradangan.

4. Stres Emosional dan Fizikal

Teori telah mengemukakan bahawa stres emosional atau fizikal boleh menyumbang kepada pembentukan gastrik.

Stres boleh mempengaruhi sistem pencernaan dan mengganggu peredaran darah ke perut, yang boleh menyebabkan keradangan.

5. Pengambilan Alkohol yang Berlebihan

Pengambilan alkohol yang berlebihan boleh merosakkan lapisan mukosa dalam perut, menyebabkan keradangan dan gastrik.

Alkohol juga boleh merangsang pengeluaran asid gastrik yang berlebihan.

6. Pendedahan kepada Bahan Kimia Beracun

Pendedahan kepada bahan kimia beracun seperti racun atau bahan kimia industri boleh merosakkan dinding perut secara langsung, menyebabkan keradangan dan gastrik.

Bolehkah saya cegah punca gastrik

Punca gastrik ialah jangkitan bakteria H. pylori. Bakteria ini mudah merebak. Oleh sebab itu, anda perlulah mengurangkan risiko jangkitan dengan cara menjaga kebersihan diri. Selalulah basuh tangan sebelum makan dan sewaktu keluar dari tandas.

Simptom gastrik yang lain seperti masalah ketidakhadaman dan pedih ulu hati pula boleh dirawat dengan pengambilan ubat-ubatan tertentu. 

Bukan itu sahaja, ada juga langkah lain yang boleh diambil untuk mengurangkan simptom gastrik. Menurut Mayo Clinic, anda boleh:

 1. Elakkan pengambilan makanan yang pedas, berlemak atau berasid.
 2. Kurangkan pengambilan kafein.
 3. Makan makanan dalam saiz hidangan yang kecil tetapi kerap.
 4. Cari cara untuk atasi stres.
 5. Kurangkan pengambilan alkohol.
 6. Elakkan berbaring 2-3 jam selepas makan.

Rawatan yang boleh didapatkan

Rawatan gastritis bergantung kepada punca gastrik dan jenis penyakit tersebut. Doktor akan menentukan rawatan yang sesuai untuk setiap individu berdasarkan faktor-faktor tersebut.

Rawatan umum gastritis meliputi:

 1. Perubahan gaya hidup: Mengurangkan pengambilan alkohol, berhenti merokok, memperlahankan pengambilan makanan pedas, dan mengelakkan makanan yang boleh mengiritasi perut.
 2. Ubat-ubatan: Doktor mungkin akan menetapkan ubat-ubatan seperti antasid, penghambat proton pam (PPI), dan antagonis reseptor histamin H2 untuk mengurangkan asid perut dan meredakan gejala gastritis.
 3. Antibiotik: Sekiranya gastritis disebabkan oleh infeksi H. pylori, doktor akan menetapkan antibiotik untuk membunuh bakteria tersebut.
 4. Suplemen: Suplemen seperti vitamin B12 mungkin diberikan kepada pesakit yang mengalami anemia pernisiosa.

Pencegahan dari sakit berulang

Walaupun tidak semua jenis gastritis boleh dicegah, beberapa langkah pencegahan boleh diambil untuk mengurangkan risiko penyakit ini, seperti:

 1. Mengamalkan diet seimbang: Makan makanan yang kaya dengan serat, buah-buahan, sayur-sayuran, dan bijirin serta mengurangkan pengambilan makanan berlemak dan pedas dapat membantu mengelakkan gastritis.
 2. Mengurangkan pengambilan alkohol: Alkohol boleh mengiritasi perut, jadi adalah penting untuk meminimumkan pengambilannya.
 3. Berhenti merokok: Merokok boleh mengurangkan keupayaan badan untuk melindungi perut daripada asid, menyebabkan risiko gastritis meningkat.
 4. Mengelakkan penggunaan NSAID berlebihan: Penggunaan jangka panjang NSAID boleh menyebabkan gastritis, jadi perbincangkan dengan doktor anda tentang alternatif yang lebih selamat jika perlu.
 5. Mengurangkan stres: Amalkan teknik mengurangkan stres seperti pernafasan dalam, yoga, meditasi, atau bersenam untuk membantu mengelakkan gastritis yang berkaitan dengan stres.

Diharapkan semoga perkongsian kami ini berkenaan dengan punca gastrik dapat memberikan anda informasi dan ilmu pengetahuan yang bermanfaat untuk dijadikan rujukan bersama.

Sumber:

 1. Gastritis: Symptoms, Treatment, Causes, and More. Healthline
 2. Gastritis Symptoms: Signs and Symptoms, Complications. Medical News Today
 3. Nak Tahu Mengapa Sering Gastrik. Kementerian Kesihatan Malaysia
Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!