Piala Dunia 2022: Senarai 26 Pemain Bola Sepak Korea Selatan

Skuad bola sepak Korea Selatan kendalian Paulo Bento bolah bermegah dengan bahagian serangan yang kuat dengan kehadiran penyerang Tottenham Son Heung-min

Korea Selatan membuat penampilan sulung Piala Dunia mereka pada tahun 1954 dan telah layak untuk setiap edisi sejak 1986, dengan penamat terbaik mereka datang pada tahun 2002 apabila mereka mara ke separuh akhir.

Pada 2018, mereka keluar awal daripada pertandingan selepas tersingkir dari peringkat kumpulan.

Bolehkah mereka melakukan yang lebih baik kali ini?

Mereka telah diundi dalam Kumpulan H bersama Portugal yang diketuai Cristiano Ronaldo, pasukan kuasa Amerika Selatan Uruguay, dan wakil Afrika Ghana.

Paulo Bento berharap skuadnya boleh menyebabkan melakukan beberapa kejutan di peringkat kumpulan dan layak ke peringkat kalah mati.

Piala Dunia 2022: Senarai 26 Pemain Bola Sepak Korea Selatan

Sumber: Ssh Tv

Penjaga gol

NamaKelab
Kim Seung-gyuAl-Shabab
Jo Hyeon-woo Ulsan Hyundai
Song Bum-keunJeonbuk Hyundai Motors

Kim Seung-gyu sepatutnya menjadi pilihan pertama penjaga gol untuk skuad bola sepak Korea Selatan kali ini.

Pemain berusia 31 tahun itu adalah pemain tetap untuk Al-Shabab dan telah berada dalam prestasi luar biasa di peringkat teratas Arab Saudi.

Jo Hyeon-woo adalah seorang lagi pesaing untuk tempat permulaan kerna beliau telah menunjukkan konsistensi dengan Ulsan Hyundai.

Song Bum-keun yang mengkagumkan sebelum ini dengan pasukan Bawah-23 turut disertakan setelah hanya membuat satu penampilan senior untuk negaranya.

Pertahanan

NamaKelab
Kim Jin-su Jeonbuk Hyundai Motors
Hong Chul Daegu FC
Kim Moon-hwanJeonbuk Hyundai Motors
Kim Young-gwon Ulsan Hyundai
Kwon Kyung-wonGamba Osaka
Kim Tae-hwanUlsan Hyundai
Cho Yu-minDaejon Hana Citizen
Kim Min-jaeNapoli
Yoon Jong-gyuFC Seoul

Bento mahukan pasukannya dengan barisan belakang empat orang.

Kim Young-gwon akan mempunyai tanggungjawab untuk mengawal pertahanan kerana beliau adalah salah seorang calon paling berpengalaman dengan hampir 100 caps antarabangsa.

Rakannya di tengah-tengah pertahanan berkemungkinan Kim Min-Jae yang bermai dengan pasukan Serie A Napoli.

Beliau suka menjaringkan gol penting semasa set-piece, yang akan berguna untuk skuad bola sepak Korea Selatan di Piala Dunia.

Kim Jin-Su dari Jeonbuk Hyundai Motors dan veteran Chul Hong dari Daegu FC akan bersaing untuk mendapatkan tempat permulaan di bek kiri.

Di belakang kanan, Kim Moon-hwan dan Kim Tae-Hwan adalah dua pesaing dan Bento akan mempunyai pilihan yang sukar untuk memilih salah satu daripada dua kerana mereka telah berada dalam prestasi yang mengagumkan dalam Liga K.

Pemain tengah

NamaKelab
Jung Woo-young Al-Sadd
Na Sang-hoSeoul
Paik Seung-hoJeonbuk Hyundai Motors
Son Jun-hoShandong Taishan
Song Min-kyuJeonbuk Hyundai
Kwon Chang-hoonGimcheon Sangmu
Lee Jae-sungMainz
Hwang In-beomOlympiacos
Lee Kang-inMallorca

Pasukan Taegeuk Warriors mempunyai bahagian tengah yang lengkap dengan gabungan pemain muda dan berpengalaman yang betul.

Hwang In-beom mempunyai kehadiran yang mantap di bahagian tengah dengan keupayaannya untuk mematahkan serangan lawan dan memenangi kembali penguasaan bola.

Beliau dilengkapkan dengan sempurna oleh Lee Jae-Sung dari FSV Mainz yang memberikan keyakinan terhadap bola dan suka mengawal tempo perlawanan.

Penyerang

NamaKelab
Hwang Ui-jo Olympiacos
Cho Gue-sungJeonbuk Hyundai Motors
Son Heung-minTottenham Hotspur
Hwang Hee-ChanWolverhampton Wanderers
Jeong Woo-yeongFreiburg

Kawasan terkuat pasukan Korea Selatan sudah pasti serangan mereka.

Son Heung-min adalah nama yang menonjol, dan pemain sayap Tottenham itu akan pergi walaupun diragui kecederaan selepas mengalami kecederaan muka dalam Liga Juara-Juara.

Dia disertai oleh Hwang Hee-chan yang bermain untuk Wolves dalam Liga Perdana, dan kedua-duanya akan bermain bersama Hwang Ui-jo dan Cho Gue-sung untuk lebih jauh ke padang.

Yang pertama bermain untuk Olympiacos secara pinjaman dari Nottingham Forest, manakala yang terakhir bermain untuk Jeonbuk Hyundai Motors dan telah menjaringkan empat gol dalam lapan perlawanan musim ini.

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!