Piala Dunia 2022: Senarai 26 Pemain Bola Sepak England

Jurulatih England, Gareth Southgage akhirnya mengumumkan senarai 26 pemain skuad bola sepak England bagi kejohanan Piala Dunia.

Kejohanan Piala Dunia yang dilangsungkan setiap 4 tahun ini akan berlangsung di Qatar dan rata-rata pasukan telah mengumumkan senarai pemain mereka.

Bagi setiap pemain, peluang bermain di Piala Dunia sudah tentu menjadi impian paling besar mereka namun terdapat segelintir pemai hebat yang terpaksa disisihkan kerana kecederaan.

Berikut merupakan senarai pemain yang terpilih untuk setiap posisi.

Piala Dunia 2022: Senarai 26 Pemain Bola Sepak England

Bola Sepak England
Sumber: FIFA World Cup 2022

Penjaga Gol

NamaKelab
Nick PopeNewcastle United
Aaron RamsdaleArsenal
Jordan PickfordEverton

Jordan Pickford dari Everton terpilih ke Qatar sebagai penjaga gol No.1 Gareth Southgate untuk skuad bola sepak England.

Nick Pope dari Newcastle United dan Aaron Ramsdale yang mengagumkan yang terus menarik perhatian dengan prestasinya di Arsenal pula terpilih sebagai penjaga gol simpanan.

Pertahanan

NamaKelab
Harry MaguireManchester United
Kyle WalkerManchester City
John StonesManchester City
Eric DierTottenham
Kieran TrippierNewcastle United
Luke ShawManchester United
Trent Alexander-ArnoldLiverpool
Conor CoadyEverton
Benjamin WhiteArsenal

Trent Alexander-Arnold, Luke Shaw dan Harry Maguire semuanya telah menerima kritikan hebat semasa kempen 2022-23 bersama kelab masing-masing, tetapi bintang Liverpool dan Manchester United ini telah diberikan peluang Piala Dunia 2022.

Seementarra itu pemain pertahanan Chelsea, Reece James dan Ben Chilwell telah diketepikan daripada Piala Dunia kerana kecederaan, tetapi Kyle Walker dari Manchester City dipilih walaupun mengalami masalah fizikalnya sendiri.

Prestasi Kieran Trippier di Newcastle, bersama-sama dengan ketiadaan pemain lain, memberikannya tempat di dalam skuad bola sepak England ini bersama bintang Arsenal yang serba boleh, Ben White.

Tengah

NamaKelab
Jordan HendersonLiverpool
Declan RiceWest Ham
Mason MountChelsea
Jude BelliinghamBorussia Dortmund
Kalvin PhillipsManchester City
Conor GallagherChelsea
James MaddisonLeicester City

England mempunyai pemain tengah yang muda dan berbakat termasuk Mason Mount, Declan Rice dan Jude Bellingham, manakala kapten Liverpool, Jordan Henderson adalah ketua berpengalaman yang sentiasa menjadi pilihan yang mudah untuk jurulatih England itu.

Conor Gallagher dari Chelsea dan perancang Leicester yang berbakat, James Maddison dimasukkan mendahului pemain seperti Emith Smith Rowe dan James Ward-Prowse.

Penyerang

NamaKelab
Raheem SterlingChelsea
Harry KaneTottenham
Jack GrealishManchester City
Bukayo SakaArsenal
Phil FodenManchester City
Callum WilsonNewcastle United
Marcus RashfordManchester United

Tidak pernah ada keraguan tentang tempat Raheem Sterling, Harry Kane, Bukayo Saka dan Phil Foden dalam skuad 26 pemain skuad bola sepak England kerana prestasi semasa mereka.

Kreativiti Jack Grealish di bahagian sayap akan diperlukan, manakala penyerang Manchester United, Marcus Rashford kembali menemui sentuhan selepas mengharungi masa yang sukar pada kempen 2021-22.

Bantu kami share artikel ini: