Piala Dunia 2022: Senarai 26 Pemain Bola Sepak Argentina

Selepas kejayaan Copa America mereka, skuad bola sepak Argentina merangkul trofi Finalissima 2022 dengan menewaskan Itali dan kini antara pasukan pilihan untuk menjulang Piala Dunia 2022.

Lionel Scaloni telah membina sebuah pasukan yang mampu bekerja sebagai satu unit dan Lionel Messi berada dalam prestasi yang baik di tempat ketiga menyerang.

Dalam apa yang mungkin menjadi Piala Dunia terakhir Messi, peminat Argentina akan berharap Scaloni dapat mengumpulkan skuad yang kuat untuk kejohanan ini.

Berikut merupakan senarai penuh 26 pemain skuad bola sepak Argentina yang telah diumumkan oleh jurulatih Lionel Scaloni untuk kejjohanan Piala Dunia 2022 yang bakal berlangsung d Qatar.

skuad bola sepak argentina
Sumber: FIFA World Cup 2022

Piala Dunia 2022: Senarai 26 Pemain Bola Sepak Argentina

Penjaga Gol

NamaKelab
Emiliano MartinezAston Villa
Geronimo RulliVillarreal
Franco ArmaniRiver Plate

Penjaga gol Aston Villa, Emiliano Martinez nampaknya menjadi pilihan pertama untuk skuad bola sepak Argentina.

Franco Armani, yang bermain untuk River Plate, memulakan kemenangan persahabatan Argentina 5-0 ke atas Estonia dan boleh menjadi pilihan lain untuk Scaloni di Qatar.

Penjaga gol Villarreal Geronimo Rulli adalah penjaga gol ketiga dalam skuad ini.

Pertahanan

NameClub
Nahuel MolinaAtletico Madrid
Gonzalo MontielSevilla
German PezzellaReal Betis
Nicolas OtamendiBenfica
Cristian RomeroTottenham
Lisandro MartinezManchester United
Nicolas TagliaficoLyon
Marcos AcunaSevilla
Juan FoythVillarreal

Skuad bola sepak Argentina tidak mempunyai kebimbangan di bahagian belakang pada masa ini, dengan Nicolas Otamendi dan Cristian Romero kelihatan bersedia untuk menjadi gandingan permulaan.

Lisandro Martinez nampaknya bersedia untuk memperjuangkan tempatnya dalam barisan dengan persembahan mengagumkannya untuk kelab baharunya Manchester United, dengan Nicolas Tagliafico seorang lagi pemain yang baru-baru ini membuat perpindahan dan terdesak untuk menunjukkan apa yang boleh dilakukannya.

Pemain tengah

NamaKelab
Guido RodriguezReal Betis
Rodrigo De PaulAtletico Madrid
Exequiel PalaciosBayer Leverkusen
Alexis Mac AllisterBrighton
Enzo FernandezBenfica
Alejandro GomezSevilla
Leandro ParedesJuventus

Argentina menimbulkan ancaman kuat dari bahagian tengah kerana mereka mempunyai gabungan pengalaman dan pemain muda yang bagus, walaupun mereka akan beraksi tanpa Giovano Lo Celso yang telah diketepikan kerana kecederaan.

Rodrigo De Paul adalah tonggak utama manakala Leandro Paredes juga menawarkan kekuatan tambahan di bahagian tengah sekiranya Scaloni membuat keputusan menggunakan kedua-duanya bersama-sama.

Bintang masa depan seperti Enzo Fernandez dan Alexis Mac Allister juga bersedia untuk memberi impak jika dipanggil.

Penyerang

NameClub
Lionel MessiPSG
Nicolas GonzalezFiorentina
Lautaro MartinezInter
Paulo DybalaRoma
Julian AlvarezManchester City
Joaquin CorreaInter
Angel Di MariaJuventus

Messi telah berada dalam prestasi yang sangat baik untuk Argentina baru-baru ini dan penyerang PSG itu berharap untuk mempamerkan persembahan cemerlang untuk negaranya pada Piala Dunia 2022 di Qatar juga.

Kemungkinan ini akan menjadi Piala Dunia terakhirnya sebagai pemain bola sepak Argentina.

Pemain-pemain seperti Julian Alvarez dan Lautaro Martinez menawarkan sokongan yang sangat baik kepada Messi dan disebabkan itulah bahagian serangan adalah satu kawasan yang Scaloni tidak akan terlalu bimbang.

Bos Argentina itu hanya mahu pemainnya kekal cergas sehingga Piala Dunia bermula.

Terdapat kebimbangan mengenai kecergasan Angel Di Maria dan Paulo Dybala namun kedua-dua pemain berada dalam skuad untuk kejohanan ini.

Bantu kami share artikel ini: